Ετοιμάζεται «μετωπική» για τις αγροτικές επιδοτήσεις στην σύνοδο του ΠΟΕ τον Δεκέμβριο


13.06.2017 


Ετοιμάζεται «μετωπική» για τις αγροτικές επιδοτήσεις στην σύνοδο του ΠΟΕ τον ΔεκέμβριοΚαμία περικοπή στις ενισχύσεις των αγροτών που καλύπτονται από τα λεγόμενα «μπλε» και «πράσινο» κουτιά του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου δεν θα πρέπει να τεθεί υπό διαπραγμάτευση κατά την υπουργική διάσκεψη, του εν λόγω διεθνούς οργανισμού, που θα πραγματοποιηθεί στο Μπουένος Άιρες, στις 14 Δεκεμβρίου 2017, και θα συζητήσει την εισαγωγή νέων κανόνων στήριξης για τους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων.
Τα παραπάνω υποστήριξε μεγάλη μερίδα αντιπροσωπειών κρατών μελών της Ε.Ε. κατά την διάρκεια σχετικής συζήτησης στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 12 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Όπως αναφέρεται στα συνοπτικά πρακτικά της εν λόγω συνεδρίασης η συζήτηση του θέματος για τον ΠΟΕ προκλήθηκε κατόπιν αιτήματος των αντιπροσωπειών της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Ισπανίας, οι οποίες ζήτησαν ενημέρωση σχετικά με τις προετοιμασίες από πλευράς Ε.Ε. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι εν λόγω αντιπροσωπίες ζήτησαν, ιδίως, να ενημερωθούν για τις προοπτικές μιας συμφωνίας κατά την υπουργική διάσκεψη και για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τη Βραζιλία προκειμένου να εκπονηθεί κοινή πρόταση διαπραγμάτευση. Επίσης, άδραξαν την ευκαιρία να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην αλλάξει τους ισχύοντες μηχανισμούς της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ως συνέπεια των μελλοντικών δεσμεύσεων της ΕΕ στον ΠΟΕ, και να εξασφαλίσει τη συνέχιση των σημερινών μηχανισμών στήριξης, όπως το καθεστώς ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης και το καθεστώς της βασικής ενίσχυσης.

Όπως σημειώνεται στα πρακτικά, στη συζήτηση που ακολούθησε, η θέση των δώδεκα αντιπροσωπειών υποστηρίχθηκε και από άλλα κράτη μέλη.

Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των τελευταίων μεταρρυθμίσεων της ΚΑΠ οφείλεται στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις για τα αγροτικά προϊόντα στα πλαίσια του ΠΟΕ, ενώ άλλοι μεγάλοι διαπραγματευτές όπως οι ΗΠΑ ελάχιστα ανταλλάγματα έδωσαν όσον αφορά τον προστατευτισμό της αγροτικής τους παραγωγής, το θέμα είναι αρκετά σοβαρό καθώς  αφορά άμεσα την διαμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2020 και αναμένεται να ενταθεί στο εγγύς μέλλον.

Πάντως από την πλευρά του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρόλο που η Ελλάδα φέρεται ως επισπεύδουσα επί του θέματος, τουλάχιστον σε επίπεδο πληροφόρησης το έχει υποβαθμισμένο το θέμα. Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσε που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Χαράλαμπος Κασίμης, ο οποίος συμμετείχε στην χθεσινή συνεδρίαση, αναφέρει μόνο πως: «Για τη θέση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ για την Γεωργία, οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας, Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Κύπρου, Ουγγαρίας, Λιθουανίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας και Ισπανίας ζήτησαν από την Επιτροπή να λαμβάνουν συνεχή πληροφόρηση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της νέας συμφωνίας, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της τρέχουσας συζήτησης για την ΚΑΠ μετά το 2020».

Συνεχίζονται οι διαφωνίες για την βιολογική γεωργία

Όσον αφορά την ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η πρόταση για τη βιολογική γεωργία, η οποία έχει διχάσει τα κράτη μέλη.

Σε μια τελευταία προσπάθεια ολοκλήρωσης της διαδικασίας υιοθέτησης της πρότασης, ο Επίτροπος Hogan πρότεινε να συνεχιστούν οι συζητήσεις ώστε να βρεθεί ένας επιθυμητός συμβιβασμός.

Με το πέρας της συζήτησης, αποφασίστηκε η Προεδρία να υποβάλει νέο συμβιβαστικό κείμενο, το οποίο θα εξεταστεί από την Ειδική Επιτροπή Γεωργίας και το αποτέλεσμα μιας πιθανής διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετηθεί από τους υπουργούς στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας του Ιουλίου.

Στην παρέμβασή του ο κ. Κασίμης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η  χρυσή τομή για την επίτευξη συμφωνίας είναι οι προσπάθειες για σύγκλιση και εναρμόνιση, ωστόσο, σημείωσε, ότι η απόρριψη της πρότασης θα παγιώσει ή και θα οξύνει τις ήδη διαπιστωμένες διαφορετικές αντιλήψεις και πρακτικές των εθνικών διοικήσεων.

Στη συνέχεια υπογράμμισε τη στήριξη της ελληνικής πλευράς για το ετερογενές πολλαπλασιαστικό υλικό, η χρήση του οποίου θα δημιουργήσει περισσότερες επιλογές για τους βιοκαλλιεργητές, θα συμβάλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των τοπικών γενετικών πόρων και θα δώσει περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για τους δημιουργούς φυτικών ποικιλιών.

Αναφορικά με το ζήτημα της παρουσίας μη εγκεκριμένων ουσιών δήλωσε πως «θα υποστηρίζαμε κάθε προσπάθεια που θα βαδίσει στη λογική της σύγκλισης και πλήρους εναρμόνισης ανάμεσα στα ΚΜ». Ο κ. Κασίμης υπογράμμισε τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς που αφορούν στο status quo για την θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια και τη διατήρηση της παράλληλης παραγωγής συμβατικών και βιολογικών ψαριών από την ίδια επιχείρηση, πρακτική που σήμερα εφαρμόζεται με επιτυχία και χωρίς προβλήματα.

Επίσης διαφώνησε με την πρακτική των «οριοθετημένων παρτεριών» η οποία δεν βασίζεται στην αποκλειστική σύνδεση φυτού και εδάφους.

Τα λοιπά θέματα
 
Για την κατάσταση της αγοράς των γεωργικών προϊόντων, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση των ευαίσθητων ευρωπαϊκών προϊόντων. Ειδικότερα για τη ζάχαρη σημείωσε την ανάγκη για ομαλή μετάβαση του τομέα στο σύστημα της ελεύθερης αγοράς και την αποφυγή εγκατάλειψης της καλλιέργειας των σακχαρότευτλων μετά τη λήξη των ποσοστώσεων και για το ρύζι τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω των αυξανόμενων εισαγωγών από τις χώρες ΕΒΑ («Όλα εκτός από τα Όπλα»).

Για τα οπωροκηπευτικά καλωσόρισε τη συνέχιση των έκτακτων μέτρων, ωστόσο εξέφρασε την επιθυμία συμπερίληψης και του ακτινιδίου στον κατάλογο των φρούτων που ενισχύονται από τα έκτακτα μέτρα.

Τέλος, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία για τη Χώρα του τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, ο οποίος αξιοποιεί τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας, όπου, κατά κανόνα, αποτελεί και τον κύριο παραγωγικό κλάδο.

Για τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τις χώρες MERCOSUR, οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας, Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γαλλίας, Κύπρου, Ιρλανδίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας και Σλοβενίας, επανέλαβαν την ανάγκη συνεργασίας και διαλόγου της Επιτροπής με τα ΚΜ και της ενεργούς συμμετοχής του  Συμβουλίου Γεωργίας για την αξιολόγηση των δεδομένων και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Τέλος, το Συμβούλιο Υπουργών ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία της Προεδρίας της Μάλτας σχετικά με την ετοιμότητα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για την υγεία των φυτών και των ζώων, και την πρόταση για τα κτηνιατρικά φάρμακα.

Σχετικά με την εξέλιξη του θέματος της απάτης κρέατος προέλευσης Βραζιλίας ο Επίτροπος σημείωσε ότι το θέμα παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς και ανέφερε επιστολή του προς τις αρχές της Βραζιλίας για επείγουσες δράσεις κυρίως για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των επίσημων ελέγχων.

πηγηwww.paseges.gr