Πήραν μπρος οι θεριζοαλωνιστικές με τα καλά σιτηρά να φεύγουν ψηλά

07/06/2017

Μεγάλη ισχύ, χαµηλή κατανάλωση καυσίµου και υψηλή παραγωγικότητα σε διαφορετικές συνθήκες και σοδειές υπόσχεται το µοντέλο 650 της Σειράς θεριζοαλωνιστικών W της John Deere.Κοντονής Γιώργος
Ξεκίνησαν τα «αποκαλυπτήρια» της συγκομιδής στο σκληρό σιτάρι, με τα «διαμάντια» φέτος να προβλέπονται λίγα, οπότε και θα ακριβοπληρωθούν, ενώ στα κτηνοτροφικά κριθάρια οι τιμές που ανακοινώθηκαν από τον ΕΑΣ Βόλου είναι 16 λεπτά.

Μεγάλη ισχύ, χαµηλή κατανάλωση καυσίµου και υψηλή παραγωγικότητα σε διαφορετικές συνθήκες και σοδειές υπόσχεται το µοντέλο 650 της Σειράς θεριζοαλωνιστικών W της John Deere.

Βέβαια για καλύτερη ποιοτικά η παραγωγή και πιο αποδοτικό το αλώνι, η τεχνολογία θεριζοαλωνισμού παίζει και αυτή το ρόλο της, και μέσα στα μηχανήματα που έρχονται να πλαισιώσουν αυτή τη διαδικασία ξεχωρίζουν οι μηχανές της Σειράς W της John Deere, που παρουσιάστηκαν στο περιοδικό Profi.

Με πιο ισχυρά άλογα, περισσότερα και πιο ελαφριά κόσκινα, δεξαµενή σπόρων µε χωρητικότητα έως 11.000 λίτρα και ταχύτητα εκφόρτωσης 125 λίτρα/δευτερόλεπτο, το µοντέλο 650 της Σειράς θεριζοαλωνιστικών W της John Deere, υπόσχεται αυτό που ζητά κάθε αλωνιστής: Μεγάλη ισχύ, χαµηλή κατανάλωση καυσίµου και υψηλή παραγωγικότητα σε διαφορετικές συνθήκες και σοδειές.

Με σκοπό να εξασφαλίσει οµαλή ροή σοδειάς και εξαιρετική απόδοση σε όλες τις συνθήκες θερισµού, n John Deere έχει δηµιουργήσει τη νέα αυτή γενιά θεριζοαλωνιστικών και την έχει εφοδιάσει µε τρόµπα µεγάλης διαµέτρου 660 χλστ. µε 10 ρίγες. Επίσης διαθέτει ενισχυµένη µπάρα γρήγορης τοποθέτησης µε αποτέλεσµα η απόδοση να µπορεί να αυξηθεί έως και 10% ανάλογα µε τον τύπο της καλλιέργειας. Παράλληλα, µια σειρά νέων χαρακτηριστικών βοηθούν στην εξοικονόµηση χρόνου, µεταξύ των οποίων είναι το αυτόµατο κιβώτιο ταχυτήτων ProDrive µε µέγιστη ταχύτητα 40 χλµ./ώρα, οι κινητήριοι τροχοί και οι ερπύστριες.

Ξεκινώντας από τα µαχαίρια, η John Deere παρέχει επιλογές παθητικής ροής (600R, 600F, 600X) ή ενεργής ροής σοδειάς (600PF ή 600D) σε διάφορα πλάτη. Η σειρά 600R περιλαµβάνει κοχλία µεγάλης διαµέτρου, ανοξείδωτες πλάκες τροφοδοσίας και γραµµικό µηχανισµό µαχαιριού, η 600F έχει ευέλικτο µαχαίρι ιδανικό για θερισµό κοντά στο έδαφος, µε προσαρµογή 15 εκατοστών επάνω και κάτω ενώ ελέγχεται απευθείας από την καµπίνα. Από την άλλη το 600PF µε ροή σοδειάς πρώτα στο µαχαίρι κατεργάζεται σπόρους µε κοντό βλαστό καθώς και πεσµένες και µε µακρύ βλαστό καλλιέργειες µε την ίδια ανώτερη απόδοση, συνέπεια και 10% µεγαλύτερη απόδοση από το 600R.
Όσον αφορά την ενεργή ροή, µε το 600D η σοδειά µεταφέρεται κατά µήκος ενός ελαστικού ιµάντα. Ο έλεγχος ύψους µέσω βοηθητικών τροχών και προαιρετικών αισθητήρων, καθώς και η υδραυλική ρύθµιση ύψους κοπής έχουν ως αποτέλεσµα το τέλειο ύψος κοπής. Τέλος, το µαχαίρι καλαµποκιού 600C διαθέτει δυνατές αλυσίδες και σχεδιασµό συλλογής που ελαχιστοποιεί τις απώλειες.

Η βέλτιστη ροή σοδειάς και η γρήγορη έναρξη αλωνισµού εξασφαλίζονται από τον στιβαρό λαιµό τροφοδοσίας της σειράς W. Οι αλυσίδες βαρέως τύπου και οι µεγάλες ρίγες τροφοδοσίας είναι σχεδιασµένες για τις πιο δύσκολες συνθήκες και οι νέες πλάκες τριβής είναι ανθεκτικές και δεν χρειάζεται να αλλαχθούν σε ολόκληρη τη ζωή του µηχανήµατος, ενώ και ο συµπλέκτης ολίσθησης ενισχύθηκε έως τα 900 Nm. Επίσης, ακόµα και τα µεγαλύτερα µαχαίρια µπορούν να χρησιµοποιηθούν εύκολα µε υγρούς σπόρους σε θέσεις µεγάλης παραγωγής. Σε περίπτωση που ο λαιµός τροφοδοσίας φρακάρει, οι 80 ίπποι της µηχανικής αναστροφής θα βοηθήσουν να βγουν όλα έξω και να ξεκινήσει ο θερισµός ξανά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Στη Σειρά W η σοδειά εισέρχεται στον µεγάλο κύλινδρο αλωνισµού των 660 χλστ. µε 10 ρίγες που επιτρέπουν στο τύµπανο να λειτουργεί έως και κατά 25% πιο αργά, ώστε να παρέχεται καλή ποιότητα άχυρου και µειωµένη κατανάλωση καυσίµου. Η ενισχυµένη µπάρα ταχείας ενεργοποίησης βελτιώνει την απόδοση έως και 10%, για παράδειγµα, σε αγρούς µε κριθάρι ή αγανοφόρο σιτάρι. Επιπλέον η επέκταση των αλόγων, οι βελτιστοποιηµένες γωνίες των σκαλοπατιών και η βελτίωση της ροής σοδειάς διασφαλίζουν αυξηµένη απόδοση διαχωρισµού.
Η επιφάνεια των κόσκινων έχει αυξηθεί κατά 41% και ταυτόχρονα είναι λιγότερα κιλά. Αυτό έγινε δυνατό χάρη σε µια καινοτοµική ιδέα ελαφρού σχεδιασµού και σε αλουµινένια κατασκευή µε αποτέλεσµα το µειωµένο βάρος, που µειώνει τα φορτία αιχµής του κινητήρα και τους κραδασµούς. Αυτό σηµαίνει ότι οι θερισµένες καλλιέργειες παραµένουν περισσότερο στα κόσκινα, δηλαδή µεγιστοποίηση του χρόνου καθαρισµού και ελαχιστοποίηση των απωλειών. Η θεριζοαλωνιστική µε 5 άλογα έχει συνολική επιφάνεια κόσκινων 5,20 m² και µε 6 άλογα 6,30 m². Για να αποφεύγονται οι απώλειες στο κόσκινο καθαρισµού σε σηµεία µε ελαφρές κλίσεις, οι κοχλίες µεταφοράς κινούν το υλικό οµοιόµορφα επάνω στο κόσκινο χωρίς καµία πλευρική κίνηση. Με τη σειρά τους, οι πλάκες διαχωρισµού στο επάνω κόσκινο εµποδίζουν τη σοδειά να διαφεύγει στην κατηφόρα πριν να καθαριστεί. Επιπλέον, η σειρά W είναι διαθέσιµη µε το σύστηµα Hillmaster για αντιστάθµιση κλίσης έως 22%.

Η δεξαµενή σπόρων είναι χωρητικότητας 11.000 λίτρων και εκφορτώνεται µε ρυθµό 125 λίτρων /δευτερόλεπτο. Ο µεγάλης διαµέτρου κοχλίας εκφόρτωσης και οι µικρές ταχύτητες είναι ιδιαίτερα φιλικά για τους σπόρους. Η πλάκα καλύµµατος του εγκάρσιου κοχλία για τη δεξαµενή σπόρων µπορεί να ρυθµιστεί χωρίς τη χρήση εργαλείων κι έτσι ο ρυθµός εκφόρτωσης αλλάζει ταχύτατα για τις διάφορες καλλιέργειες.

Η ηλεκτρονική διαχείριση κινητήρα παρέχει έως και 25 KW/34 ίππων επιπλέον ισχύ κατά τη διάρκεια της εκφόρτωσης ενώ οδηγά ο αλωνιστής και έτσι µπορεί να συνεχίσει τον θερισµό µε πλήρη ισχύ. Επιπλέον, µε τον συγχρονισµό µηχανηµάτων της John Deere, ο χειριστής της θεριζοαλωνιστικής µπορεί να έχει το τρακτέρ µε την καρότσα να κινείται παράλληλα µε τη θεριζοαλωνιστική κατά την εκφόρτωση. Μόλις βρεθούν στη σωστή θέση, ο χειριστής της θεριζοαλωνιστικής µπορεί να ελέγξει την ταχύτητα και το σύστηµα διεύθυνσης του συνδυασµού τρακτέρ- καρότσας. Οι χειριστές της ρυµούλκας σπόρων µπορούν να δουν τη στάθµη στη δεξαµενή σπόρων όσων θεριζοαλωνιστικών είναι σε λειτουργία και έτσι µπορούν να κινηθούν για να αδειάσουν την πιο γεµάτη δεξαµενή. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονοµείται χρόνος, καύσιµο, άγχος και ελαχιστοποιείται και η συµπύκνωση του εδάφους.

Οι κινητήρες PowerTech της John Deere που χρησιµοποιούνται στη νέα σειρά W διαθέτουν ακόµα µεγαλύτερη ισχύ ενώ παρέχουν ασύγκριτη αποδοτικότητα καυσίµου. Με τη µείωση των ονοµαστικών στροφών από τις 2.400 στις 2.200 σ.α.λ., οι κινητήρες 6,8 λίτρων καταναλώνουν ακόµα λιγότερο καύσιµο. Το χειροκίνητο σύστηµα µετάδοσης 3-ταχυτήτων µε το δοκιµασµένο και εξαιρετικά αξιόπιστο σχεδιασµό του έχει κατασκευαστεί για να προσφέρει την καλύτερη σχέση κόστους-απόδοσης και έχει ελάχιστο κόστος συντήρησης.

Τέλος, η ευρύχωρη καµπίνα Deluxe της σειράς W µε συνολικό εµβαδόν 3,30m³ διατηρεί τους χειριστές σε ενάργεια, ξεκούραστους και παραγωγικούς - ανεξαρτήτως πόση ώρα διαρκεί ο αλωνισµός ή πόσο δύσκολος είναι.

πηγη:www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.