Ρίχνουν ζεστό χρήμα στη γεωργία οι Γερμανοί αγρότες

 08/08/2017

Γιουρουκέλη Μαρία
Αναθερµαίνεται η εµπιστοσύνη Γερµανών αγροτών που δείχνει να ανακάµπτει µετά τη βουτιά που παρατηρήθηκε το 2015/2016, εξαιτίας των επιπτώσεων του ρωσικού εµπάργκο και των πιέσεων στις τιµές αγροτικών προϊόντων
, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Agrenda, που κυκλοφόρησε στα περίπτερα το Σάββατο 5 Αυγούστου.
Ωστόσο, συνεχίζει να υπάρχει τεταµένο κλίµα σε σχέση µε τους αυστηρούς περιβαλλοντικές κανόνες στα νιτρικά που θέτει η Κοινή Αγροτική Πολιτική αλλά και της ρευστότητας που δηµιουργεί το Brexit.

Σύµφωνα µε µια νέα έρευνα προκύπτει σηµαντική αύξηση του αριθµού που επιθυµεί να επενδύσει στις επιχειρήσεις του σε σχέση µε πέρυσι, η οποία τροφοδοτείται κυρίως από την ανάγκη για µείωση του κόστους παραγωγής µέσα από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα προγράµµατα για τη χρήση γεωργίας ακριβείας.

Η µελέτη, που διεξήχθη από τη γερµανική Ένωση Γεωργών (DBV), δείχνει ότι το 31% των αγροτών αναµένεται να επενδύσει τους επόµενους έξι µήνες, από µόλις 20% τον Ιούνιο του 2016. Μάλιστα, οι προγραµµατισµένες επενδύσεις για το δεύτερο εξάµηνο του τρέχοντος έτους εκτιµώνται σε 4,3 δισ. ευρώ αυξηµένες περίπου κατά 1,3 εκατ. ευρώ από τα µέσα του περασµένου έτους.

Εξάλλου, οι Γερµανοί αγρότες επανακάµπτουν µετά την απώλεια πωλήσεων στη Ρωσία, εξαιτίας του εµπάργκο, που είχε προκαλέσει σηµαντικές πιέσεις στις τιµές γερµανικού γάλακτος, χοιρινού κρέατος, φρούτων και λαχανικών. Η κατάσταση, εξοµαλύνθηκε από την αύξηση των γερµανικών εξαγωγών γαλακτοκοµικών προϊόντων και χοιρινού κρέατος στην Κίνα που έχει καλύψει µεγάλο µέρος των απωλειών αυτών.

Ανανέωση µηχανηµάτων

Οι επενδύσεις επικεντρώνονται κυρίως στην αντικατάσταση των υφιστάµενων µηχανηµάτων και εξοπλισµού µε στόχο τη βελτιστοποίηση της παραγωγής. Σύµφωνα δε, µε άλλη έρευνα το υψηλό και συνεχώς αυξανόµενο κόστος της γης, η αυξανόµενη έλλειψη εξειδικευµένου προσωπικού στις γεωργικές επιχειρήσεις και δη στις οικογενειακές εκµεταλλεύσεις, κάνουν τους Γερµανούς αγρότες να επικεντρώνονται στη βελτίωση της γης και της παραγωγικότητας της εργασίας.
 
πηγη:www.agronews.gr