Χαμηλώνει η ζήτηση των αγροτικών εμπορευμάτων υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ

 11/08/2017

Γιουρουκέλη Μαρία
Επιβράδυνση στο µισό των ρυθµών ανάπτυξης για τις βασικές οµάδες αγροτικών προϊόντων συµπεριλαµβανοµένων των σιτηρών, του κρέατος, των ψαριών και των φυτικών ελαίων, δείχνουν οι παγκόσµιες προβλέψεις για την επόµενη 10ετία
καθώς υπό τις αναµενόµενες συνθήκες προσφοράς και ζήτησης, οι πραγµατικές τιµές αναµένεται να παραµείνουν χαµηλές και ευµετάβλητες για εκτεταµένο χρονικό διάστηµα.

Ωστόσο, το εµπόριο γεωργικών προϊόντων αναµένεται να παραµείνει πιο ανθεκτικό σε σχέση µε άλλους τοµείς. Σηµαντική εξαίρεση από την τάση αυτή τα φρέσκα γαλακτοκοµικά προϊόντα, µε τους προβλεπόµενους ρυθµούς ανάπτυξης να αυξάνονται την επόµενη δεκαετία, λόγω της αυξανόµενης κατά κεφαλήν κατανάλωσης στις αναπτυσσόµενες χώρες, κυρίως στην Ινδία και το Πακιστάν.

Αυτό τουλάχιστον περιγράφεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ και του FAO για τις «Προοπτικές του γεωργικού τοµέα 2017-2026», σύµφωνα µε την οποία, ο ρυθµός αύξησης της ζήτησης προβλέπεται ότι θα επιβραδυνθεί σηµαντικά, δεδοµένου ότι η αύξηση κατά την περασµένη δεκαετία οφειλόταν:
  •   στις εξελίξεις στην Κίνα, όπου η ανοδική τάση της ζήτησης κρέατος και ψαριών είχε ως αποτέλεσµα την αύξηση της κατανάλωσης ζωοτροφών κατά σχεδόν 6% ετησίως,
  •   στον τοµέα των βιοκαυσίµων σε παγκόσµιο επίπεδο όπου η χρήση των πρώτων υλών αυξήθηκε κατά περίπου 8% ετησίως.


πηγη:www.agronews.gr