Όταν οι πολλοί φεύγουν, οι διορατικοί βλέπουν ευκαιρίες και στο καλαμπόκι

13/03/2018

Ελπίδες για βελτίωση τιµής δηµιουργεί η εκτίµηση της αγοράς
για ιστορικό χαµηλό στα καλλιεργούµενα στρέµµατα τη σεζόν 17/18.Πανάγος Γιάννης
Πρώτη φορά ελλειµµατική στο καλαµπόκι µετά από πολλά χρόνια, ενδέχεται να είναι φέτος η Ελλάδα, εξέλιξη η οποία αντιµετωπίζεται, όπως είναι φυσικό, µε τη δέουσα προσοχή από τις δυνάµεις της αγοράς. Η ζωηρή πιθανότητα τα στρέµµατα που θα καλλιεργηθούν µε καλαµπόκι να είνα έως και 20% λιγότερα
από τον προηγούµενο χρόνο ήτοι περί τα 800.000 στρέµµατα, σηµαίνει ότι η συνολική εγχώρια παραγωγή δύσκολα θα προσεγγίσει τους 1.100.000 τόνους, πράγµα που σηµαίνει ότι δύσκολα θα καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς.
Ελπίδες για βελτίωση τιµής δηµιουργεί η εκτίµηση της αγοράς για ιστορικό χαµηλό στα καλλιεργούµενα στρέµµατα τη σεζόν 17/18.
Σηµειωτέον ότι εδώ και χρόνια σηµαντικό µέρος της παραγωγής παίρνει την οδό της ενσίρωσης, οπότε οι διαθέσιµες ποσότητες σε σπυρί θα είναι ακόµα µικρότερες. Αν µάλιστα προστεθεί σ’ αυτό η καλή εικόνα οικονοµικής λειτουργίας που παρουσιάζουν αυτό τον καιρό οι µονάδες της γαλακτοφόρου αγελαδοτροφίας, τότε οι συνθήκες στην αγορά καθίστανται απρόβλεπτες.
Σύμφωνα με ειδικό πολυσέλιδο αφιέρωμα της εφημερίδας Agrenda, o αντίλογος βέβαια λέει ότι το καλαµπόκι είναι ένα προϊόν που παράγεται σε µεγάλες ποσότητες και µε χαµηλό µάλιστα κόστος σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, απ’ όπου η µεταφορά του στην Ελλάδα είναι εύκολη και χωρίς µεγάλο µεταφορικό κόστος. Αυτό που δεν µπορεί βέβαια να αποκλειστεί, είναι τα εµπορικά παιχνίδια και η τιµή µε την οποία θα παραλαµβάνουν τελικά το προϊόν οι εγχώριες κτηνοτροφικές µονάδες.



Τούτων δοθέντων, το τελευταίο διάστηµα, η καλλιεργητική πρόταση του καλαµποκιού κάνει κάποιους παραγωγούς να το ξανασκέφτονται. Το πόσοι βέβαια θα πεισθούν, αναµένεται να το δείξουν οι επιλογές τους τις επόµενες µέρες. Άλλωστε σε κάθε περίπτωση, το καλαµπόκι δεν είναι από τις καλλιέργειες που µπορεί να κάνει τον παραγωγό πλούσιο. Αντίθετα, αυτό το οποίο οι έµπειροι θιασώτες του παρατηρούν, είναι το υψηλό ρίσκο που καλούνται να αναλάβουν σε σχέση µε τις προσδοκίες για το οικονοµικό αποτέλεσµα που δύνανται να επιτύχουν. Το ζήτηµα είναι ότι το καλαµπόκι βρίσκεται επιπλέον αντιµέτωπο, εδώ και χρόνια, µε µια σειρά από εντοµολογικούς κινδύνους και ειδικά µ’ αυτόν του Diabrotica που όχι µόνο δεν έχει περιοριστεί γεωγραφικά, αντίθετα, συνεχίζει να επελαύνει.
Αυτό σηµαίνει ότι τα έξοδα της καλλιέργειας είναι πολύ µεγάλα για να επικρέµεται συνεχώς ο κίνδυνος µιας καταστροφής όπως αυτή που µπορεί να επιφέρει το Diabrotica. Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι των εταιρειών φυτοπροστασίας που έχουν εντρυφήσει στο θέµα διατυπώνουν την άποψη ότι τα 50 κιλά κόστος το στρέµµα που απαιτούνται για την αποτελεσµατική και µε σύγχρονα µέσα καταπολέµηση του Diabrotica δεν είναι τίποτα µπροστά στα πάνω από 1.000 κιλά που µπορεί να εξαφανίσει µια εκτεταµένη δράση του εντόµου στην καλλιέργεια. Η σωστή χρήση των εφοδίων έχει και άλλα καλά.

Οι πέντε νέες τάσεις εξοπλισμού σποράς
Τον Απρίλιο του 2017, η Vaderstad έσπασε το παγκόσµιο ρεκόρ σποράς καλαµποκιού, εφαρµόζοντας σπόρο σε 5.040 στρέµµατα µέσα σε ένα 24ωρο. Η σπαρτική αυτή διέθετε ηλεκτρικό σύστηµα µέτρησης σπόρου µε σωλήνες πίεσης για ταχύτητα, και ακρίβεια 2 εκατοστών σε συνδυασµό µε δορυφόρους RTK. Καθώς, λοιπόν, µικραίνει το ιδανικό παράθυρο σποράς την άνοιξη για το καλαµπόκι, ζήτηµα που έχει αναδειχθεί κυρίως στις ΗΠΑ, και πιέζει όλο και περισσότερο η ανάγκη να µπουν περισσότερα στρέµµατα κάθε µέρα, µε µεγάλη ακρίβεια, ελαχιστοποιώντας τη συµπίεση του εδάφους.



Τα παραπάνω συστήµατα µαζί µε άλλες νέες τεχνολογίες αποτελούν τις πέντε νέες τάσεις στις σπαρτικές και τις τεχνικές σποράς στο καλαµπόκι και είναι αυτές που ξεχωρίζουν στην παγκόσµια παραγωγή καλαµποκιού:
1. Αν δεν χρησιµοποιείτε ηλεκτρικές σπαρτικές µονάδες, οι πιθανότητες είναι να έχετε βάλει σύστηµα διακοπής στη διανοµή σπόρου όταν η σπαρτική µονάδα περνά από περιοχή που ήδη έχει τοποθετηθεί σπόρος. Είναι µία µεγάλη τάση που έχει πάρει το δρόµο ώστε να γίνει µία στάνταρ πρακτική. Επιπλέον ο ηλεκτρικός µετρητής σπόρων, συγχρονίζεται µε την ταχύτητα του τρακτέρ, κάτι που σηµαίνει ότι η αύξηση ή µείωση της ταχύτητας δεν χαλά το ρυθµό εφαρµογής.
Ο τρόπος αυτός µειώνει το κόστος των σπόρων και εµποδίζει την απώλεια απόδοσης λόγω υπερπληθυσµού. Το Πανεπιστήµιο του Kentucky λέει ότι η τεχνολογία αυτή κάνει απόσβεση σε διάστηµα µικρότερο των δύο ετών. Εδώ έρχονται να προστεθούν και οι νέες τεχνολογίες που βασίζονται στην χαρτογράφηση του χωραφιού σε συνδυασµό µε τους δορυφόρους. Ουσιαστικά, η σπαρτική «διαβάζει» τους χάρτες αυτές και τοποθετεί το σπόρο µε ακρίβεια έως και 2 εκατοστών (RTK).
2. Οι ηλεκτρικές σπαρτικές µονάδες δεν έχουν ανάγκη από γρανάζια και αλυσίδες και δεν δηµιουργούν διάφορους πονοκεφάλους συντήρησης. Οι σπαρτικές αυτές έχουν ξεκινήσει να µπαίνουν εδώ και λίγα χρόνια στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων των εταιρειών. Το αν κάποιος τελικά θα το «γυρίσει»
σε ηλεκτρικές σπαρτικές είναι απλά θέµα χρόνου.
3. Στη σπορά µη-καλλιέργειας, η µείωση της αναπήδησης στις σπαρτικές µονάδες είναι σηµαντική για το πέρασµα µέσα από τα υπολείµµατα. Ο πνευµατικός έλεγχος φαίνεται να είναι έτοιµος να δώσει χώρο στον υδραυλικό έλεγχο βαρύτητας, σε αυτήν την περίπτωση. Το σύστηµα αυτό, βέβαια, απαιτεί µεγαλύτερη επένδυση, αλλά µόλις µπει, η κάθετη δύναµη ρυθµίζεται αυτόµατα.
4. Πολλαπλών υβριδίων σπαρτικές: Μπορεί να µην υπάρχουν πολλοί αγρότες που να τις χρησιµοποιούν, αλλά δίνουν µία λύση στις διαφορές αποδόσεων λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών.
5. Χρήση Speed tubes: Χρησιµοποιούνται περιορισµένα αλλά ορισµένοι αγρότες λένε ότι µε αυτό το σύστηµα, µπορούν να σπείρουν µε ταχύτητα 16 χλµ/ώρα. Το σύστηµα αυτό περιορίζει τις δονήσεις στα σπαρτικά στοιχεία στις µεγάλες ταχύτητες, χρησιµοποιώντας πίεση αέρος για τον πλήρη έλεγχο του σπόρου. Με αυτόν τον τρόπο η βαρύτητα φεύγει από την εξίσωση.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα στο καλαμπόκι

πηγη:www.agronews.gr