Στην Τράπεζα της Ελλάδος η διαχείριση των ταµειακών διαθεσίµων του ΟΠΕΚΕΠΕ

2/3/2015 )

Στην Τράπεζα της Ελλάδος η διαχείριση των ταµειακών διαθεσίµων του ΟΠΕΚΕΠΕ Στην Τράπεζα της Ελλάδος θα μεταφέρονται τα διαθέσιμα ταμειακά υπόλοιπα του ΟΠΕΚΕΠΕ σύμφωνα με ΚΥΑ που υπογράφουν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Δημήτρης Μάρδας.
Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης "για τη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα μεταφέρει με έγγραφό του κάθε φορά το ποσό του ταμειακού υπολοίπου που δεν είναι άμεσα απαιτητό προς πληρωμή δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης που θα ανοιχθεί επ’ ονόματί του στην Τράπεζα της Ελλάδος". Για το θέμα υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι αναφέρουν ότι τίθενται "σε κίνδυνο οι ενισχύσεις των αγροτών".
Ειδικότερα, σε ερώτησή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Κεγκέρογλου και Δριβελέγκας αναφέρουν: "Πληροφορούμαστε ότι προωθείτε διαδικασίες ανάθεσης της ταμειακής διαχείρισης του Ο.ΠΕ.ΚΕ.ΠΕ, ΕΛ.ΓΑ και άλλων οργανισμών του Υπουργείου στην Τράπεζα της Ελλάδος μέσω της αγοράς αξιογράφων, repos κλπ.
Επειδή η διαδικασία αυτή θέτει περιορισμούς ως προς τη δυνατότητα διαχείρισης των πόρων αλλά και τη διαθεσιμότητα αυτών ανά πάσα στιγμή και ενδεχομένως θέτει σε κίνδυνο την εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων έναντι των παρόχων, π.χ. καταβολής ενισχύσεων στον αγροτικό τομέα, σύμφωνα με συμβατικές υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε καθορισμένο χρόνο και επειδή οι πόροι αυτοί, επιδοτήσεις, ενισχύσεις αγροτικού τομέα αλλά και εισφορές αγροτών αφορούν συγκεκριμένο σκοπό.
Παρακαλείσθε να μας απαντήσετε στα παρακάτω:
  1. Ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί η διαδικασία αυτή;
  2. Είναι δόκιμη η απόσπαση των αποθεματικών των οργανισμών και η μεταβολή του σκοπού τους;
  3. Έχει εγκριθεί η διαδικασία αυτή από κάποιο θεσμικό όργανο λ.χ Υπουργικό συμβούλιο ή Βουλή; Ή έστω από κάποιο αρμόδιο πρόσωπο (Υπουργό ή αναπληρωτή Υπουργό κλπ);
  4. Ποιός θα έχει την ευθύνη, αν τεθεί σε κίνδυνο η πιστοποίηση κάποιου οργανισμού από την ευρωπαϊκή ένωση π.χ αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει στη διάθεση του πόρους επειδή θα μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος;
  5. Έχετε ενημερώσει την Ε.Ε και αν ναι, έχετε πάρει έγκριση όσον αφορά στους κοινοτικούς πόρους;»

Αναλυτικά η απόφαση που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ (αριθμό φύλλου 293, της 27ης Φεβρουαρίου 2015) αναφέρει:

Άρθρο 1

Σκοπός

Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η τήρηση των διαθεσίμων ταμειακών υπολοίπων του Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π./Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., που δε θα χρησιμοποιούνται άμεσα για πληρωμές δικαιούχων, σε έντοκο λογαριασμό εκτός του τραπεζικού ιδρύματος του Οργανισμού Πληρωμής, ήτοι στην Τράπεζα της Ελλάδος (Κεντρικό Κατάστημα). Τα ταμειακά αυτά υπόλοιπα μπορεί να προέρχονται είτε από επιχορηγήσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού είτε από την Προχρηματοδότηση στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ή/και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας.
Άρθρο 2

Διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων

Για τη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα μεταφέρει με έγγραφό του κάθε φορά το ποσό του ταμειακού υπολοίπου που δεν είναι άμεσα απαιτητό προς πληρωμή δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων στα πλαίσια του Ε.Γ.Τ.Ε. − Ε.Γ.Τ.Α.Α. και Ε.Τ.Θ.Α., σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης που θα ανοιχθεί επ’ ονόματί του στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη χρησιμοποίησης των διαθεσίμων αυτών για πληρωμές δικαιούχων, η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεούται κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης από τον υπόλογο του λογαριασμού να μεταφέρει όλο ή μέρος του ποσού άμεσα χωρίς καθυστέρηση (εντός δύο εργασίμων ημερών) και χωρίς περαιτέρω όχληση σε λογαριασμό/ούς στην Τράπεζα του Οργανισμού Πληρωμών, που έχει αναλάβει την τήρηση και ταμειακή διαχείριση του ΕΛΕΓΕΠ.
Υπόλογος διαχειριστής του λογαριασμού αυτού ορίζεται ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος είναι και ο υπόλογος του Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π./Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε..
Στην περίπτωση που κατά το κλείσιμο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ή/και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας πρέπει να επιστραφεί μέρος ή όλη η προχρηματοδότηση του ΕΓΤΑΑ και του ΕΤΑ στην Ε.Ε. και δεν έχουν μεταφερθεί τα αντίστοιχα ποσά από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αιτείται να αποσταλούν άμεσα από το Υπουργείο Οικονομικών τα αντίστοιχα ποσά στον ΕΛΕΓΕΠ, προκειμένου να τακτοποιηθούν οι λογαριασμοί και να αποδοθούν τα οφειλόμενα ποσά στην Ε.Ε.

πηγη:www.agrotypos.gr