Έγκριση σε όλους τους νέους αγρότες για νέα οινάμπελα

 27/03/2015

Οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν αφορούν νέους αγρότες που εγκαθίστανται για πρώτη φορά ως αρχηγοί της εκμετάλλευσης, βάσει απόφασης.Κοντονής Γιώργος
Έγκριση πήραν όλες οι αιτήσεις νέων αγροτών ηλικίας κάτω των 40 ετών που ζήτησαν δικαιώματα φύτευσης αμπελοοινικών ποικιλιών (έως 5 στρέμματα) που θα ισχύουν μέχρι τον Ιούλιο του 2017 από το Εθνικό Απόθεμα αποκλειστικά για την παραγωγή οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου.
Οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν αφορούν νέους αγρότες που εγκαθίστανται για πρώτη φορά ως αρχηγοί της εκμετάλλευσης, βάσει απόφασης.
Παράλληλα, η νέα ΥΑ με θέμα «Κατανομή δικαιωμάτων φύτευσης από το Εθνικό Αποθεματικό έτους 2015», ξεκαθαρίζει ότι οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν αφορούν νέους αγρότες που εγκαθίστανται για πρώτη φορά ως αρχηγοί της εκμετάλλευσης ενώ παράλληλα μπήκαν και κάποια πλαφόν σε ορισμένες περιφέρειακές ενότητες όσον αφορά τα στρέμματα λόγω αυξημένης ζήτησης ως εξής:
α) Ικανοποιούνται όλες οι αιτήσεις των νέων γεωργών για παραγωγή οίνων εκτός ΠΟΠ και ΠΓΕ στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσπρωτίας, Πρεβέζης και Αιτωλοακαρνανίας και μέχρι του ορίου των πέντε (5) στρεμμάτων.
β) Κατά παρέκκλιση, στους νέους γεωργούς των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου, Χαλκιδικής, Λάρισας και Αχαΐας, κατανέμονται δικαιώματα φύτευσης μέχρι του ορίου των 4 στρεμμάτων, λόγω της μεγάλης ζήτησης στρεμμάτων και του περιορισμένου αριθμού υφιστάμενων δικαιωμάτων στο Εθνικό Αποθεματικό.
γ) Ικανοποιούνται στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου πελάγους επιπλέον εκτός από τις αιτήσεις των νέων γεωργών και όλες οι αιτήσεις, μέχρι και την κατηγορία ii α) και β) των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών κατόχων αμπελουργικής εκμετάλλευσης χωρίς όριο μεγέθους στα μικρά νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων και τουλάχιστον 3 στρεμμάτων στα υπόλοιπα νησιά.
δ). Σύμφωνα με την παράγραφο 1 στοιχείο Γ του άρθρου 13 της αριθ. 3323/99634/01−08−2014 κατανέμονται δικαιώματα φύτευσης μέχρι και την κατηγορία ii β) και γ) των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών κατόχων αμπελουργικής εκμετάλλευσης τουλάχιστον 3 στρεμμάτων στις ορεινές και 5 στρεμμάτων στις πεδινές περιοχές, στις Περιφερειακές Ενότητες Ευβοίας, Τριφυλίας, Ανατολικής Αττικής και Μαγνησίας και μέχρι του ορίου των πέντε (5) στρεμμάτων.
Προϋπόθεση για την χορήγηση των δικαιωμάτων στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, κατόχων αμπελώνων αποτελεί η τήρηση των κανονιστικών τους υποχρεώσεων. Απαραίτητη προς τούτο είναι να έχουν υποβληθεί από τους δικαιούχους οι δηλώσεις συγκομιδής, τουλάχιστον των ετών 2012, 2013, 2014, από τις οποίες να προκύπτει παράδοση/πώληση σταφυλιών σε νόμιμα λειτουργούντα οινοποιεία.
Οι ακριβείς εκτάσεις θα προκύψουν μετά τους απαιτούμενους ελέγχους (συμβόλαια ιδιοκτησίας, δηλώσεις συγκομιδής, κ.λπ.) για τις οποίες θα χορηγηθούν δικαιώματα φύτευσης από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής/Αγροτικής Οικονομίας των οποίων η ισχύς τους θα είναι μέχρι 31/07/2017.
Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής/Αγροτικής Οικονομίας καλούνται να συμπληρώσουν συγκεντρωτικό πίνακα με τους δικαιούχους παραγωγούς το αργότερο μέχρι 30 Μαρτίου 2015 και να τον στείλουν στο Τμήμα Αμπέλου και Ελαίας της Διεύθυν− σης Συστημάτων Καλλιέργειας το ταχύτερο δυνατό (και με e−mail), καθώς και τις τυχόν αδιάθετες εκτάσεις, που επιστρέφονται στο Εθνικό Αποθεματικό.
Αναλυτικά ο πίνακας με την κατανομή στρεμμάτων και η απόφαση

πηγη:www.agronews.gr