Σημαντικές διακυμάνσεις παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η ευρωπαϊκή παραγωγή δημητριακών (24/12/2012 09:09)


Σημαντικές διακυμάνσεις παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η ευρωπαϊκή παραγωγή δημητριακών Σημαντικές διακυμάνσεις παρουσιάζει η παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Κομισιόν. Μετά από μια ανώτατη παραγωγή, ύψους 325 εκατομμύρια τόνων, που είχαμε το 2004, παρουσιάστηκε μείωση μεταξύ 2004 και 2007 (ύψους - 20%). Στη συνέχεια και με αφορμή την πολύ υψηλή τιμή των δημητριακών που υπήρξε το 2007, η παραγωγή αυξήθηκε το 2008 κατά 21% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Μεταξύ 2008 και 2010, η παραγωγή σιτηρών μειώθηκε κατά περίπου 10% σε σχέση με το 2008. Αυτό, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, οφείλεται πιθανότατα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που είχαμε σε όλη την ήπειρο (ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και λειψυδρία σε ορισμένες περιοχές, σε συνδυασμό με ισχυρές βροχοπτώσεις που παρεμπόδιζαν τη συγκομιδή σε άλλες περιοχές). Το 2011, η παραγωγή σιτηρών αυξήθηκε ελαφρώς (έως και 2,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος).
Από το σύνολο της ευρωπαϊκής παραγωγής δημητριακών, οι 132 εκατομμύρια τόνοι προέρχονται από την παραγωγή σιταριού, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της συνολικής παραγωγής δημητριακών (45%).
Η παραγωγή αραβοσίτου ανήλθε σε περίπου 67 εκατ. τόνους το 2011, που είναι ποσοστό 23% της συγκομιδής των δημητριακών.
Η παραγωγή κριθαριού ανέρχεται το 2011 σε 52 εκατ. τόνους, αντιπροσωπεύοντας το 18% της συνολικής παραγωγής δημητριακών. Το μερίδιο της παραγωγής κριθαριού έχει μειωθεί ελαφρώς από το 2007.
Η παραγωγή σίκαλης παρουσίασε μείωση κατά 14% μεταξύ του 2005 και του 2006, ακολουθούμενη από μια σταθερή αύξηση μεταξύ 2006 και 2009 (+ 50%). Μετά την ανώτατη παραγωγή που παρουσιάστηκε το 2009, ύψους 10,2 εκατομμύρια τόνους, η παραγωγή μειώθηκε κατά 21% το 2010 και περαιτέρω 10% μεταξύ 2010 και 2011. Η παραγωγή σίκαλης ανήλθε σε περίπου 7,1 εκατομμύρια τόνους το 2011, που αντιπροσωπεύει το 2% της παραγωγής δημητριακών.
Το ρύζι αντιπροσωπεύει το 1% της παραγωγής δημητριακών. Σε γενικές γραμμές, η παραγωγή ρυζιού στην ΕΕ παραμένει σταθερή τα τελευταία χρόνια. Μετά την αύξηση κατά 14% το 2009, η παραγωγή κυμαίνεται στο επίπεδο των 3 εκατ. τόνων.

Μια μικρή ομάδα από τέσσερις χώρες, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και Ισπανία μαζί παράγουν περισσότερο από ότι το ήμισυ της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής δημητριακών στην ΕΕ-27.
Γαλλία και Γερμανία, είναι οι δύο βασικότεροι παραγωγοί σιταριού, με σχεδόν το 45% της συνολικής παραγωγή στην ΕΕ - 27.
Η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός αραβόσιτου στην ΕΕ, με ύψος παραγωγής που φτάνει σε ποσοστό 23% της ευρωπαϊκής παραγωγής. Ακολουθεί η Ρουμανία, με 17% της παραγωγής, από το 2009. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι από το 2007, η ρουμανική παραγωγή αραβοσίτου έχει σχεδόν τριπλασιαστεί.
Πολωνία (40%) και Γερμανία (35%) αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% της ΕΕ για την παραγωγή σίκαλης.
Μόνο οκτώ χώρες παράγουν ρύζι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ιταλία να έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή που αντιπροσωπεύει το 48% της ΕΕ συνολικής παραγωγής, ακολουθούμενη από την Ισπανία με 30%.
Σταύρος Παϊσιάδης