Εντός της εβδομάδας η επιστροφή πετρελαίου, λέει ο Τσαυτάρης


Εντός της εβδομάδας η επιστροφή πετρελαίου, λέει ο Τσαυτάρης

Ταγκαλάκη Έλενα|  12/12/2012 - 11:29 πμ
Το υπόλοιπο 50% της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών θα καταβληθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας, διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Παράλληλα δήλωσε ότι μετά τη 15η Δεκεμβρίου θα καταβληθεί και η εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης (τσεκ).  
Ο κ. Τσαυτάρης σημείωσε πως η ενιαία ενίσχυση δίνει ανάσα στους κτηνοτρόφους που κατατρέχονται από τα αυξημένα κόστη παραγωγής λέγοντας: «Δώσαμε την ενιαία ενίσχυση για να βοηθήσουμε τους αγρότες και ειδικά τους κτηνοτρόφους που υπέφεραν σε αυτό το διάστημα ένεκα της ραγδαίας αύξησης στις διεθνείς τιμές των ζωοτροφών. Πήραμε την προκαταβολή για την ενιαία ενίσχυση και όπως είχαμε υποσχεθεί τη δώσαμε μετά τη 15η Οκτωβρίου και θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας να δώσουμε και το υπόλοιπο 50% μετά τη 15η Δεκεμβρίου, δηλαδή, σε λίγες ημέρες.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Είδατε σήμερα στο διαδίκτυο την ανακοίνωση για το de minimis. Πολλοί βιάστηκαν να πουν «de minimis και κουραφέξαλα», αλλά είδαν ότι θα μοιράσουμε 30 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσουμε τους κτηνοτρόφους διαφόρων κατηγοριών».
Η απάντηση Τσαυτάρη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση τoυ Βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη σχετικά με την παρακράτηση 4,5 εκατ. ευρώ από την πρόσθετη ενίσχυση των γεωργών που παράγουν ελαιοκομικά προϊόντα
• Εντός της εβδομάδας θα επιστρέψουμε το υπόλοιπο 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων και θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας να δώσουμε και το υπόλοιπο 50% των Ενιαίων Ενισχύσεων μετά τη 15η Δεκεμβρίου.
• Με το πρόγραμμα του Κανονισμού de minimis θα μοιράσουμε 30 εκατ. ευρώ για να ενισχύσουμε τους κτηνοτρόφους διαφόρων κατηγοριών.
• Για μια ποιοτικότερη γεωργία, θα υποστηρίξουμε όλους αυτούς τους δείκτες ποιότητας, είτε αναφέρονται σαν Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης, είτε σαν Γεωγραφικής Ένδειξης είτε σαν Βιολογικής Γεωργίας.
• Οι γεωργοί που θέλουν να μπουν σε ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης του ελαιώνα τους μπορούν να πάρουν ένα επιπρόσθετο ποσό, το οποίο προσδιορίστηκε στα 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
• Πρέπει ο,τι δικαιούται κάποιος να το πάρει, αλλά να το πάρει με νόμιμο τρόπο και σύμφωνα με τους κανονισμούς που βάζει και η χώρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θέλουμε να στερήσουμε επιδοτήσεις από τους αγρότες.
• Χάρη στην προσπάθεια που κάνει και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η αξιοπιστία της χώρας μας ενώπιον των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αυξηθεί σημαντικά. Πρέπει όλοι να βοηθήσετε να είμαστε τυπικοί σε αυτούς τους λογαριασμούς
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη:
«Δεν αντιλέγουμε ότι και οι γεωργοί περνούν δύσκολες στιγμές, όμως θα πρέπει να παραδεχθείτε ότι εμείς σαν Υπουργείο Γεωργίας κάνουμε ότι μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Γι’ αυτό και από την αρχή του καλοκαιριού, που αναλάβαμε καθήκοντα, προσπαθήσαμε να μειώσουμε το κόστος των εισροών επιστρέφοντας το 50% της προκαταβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαιοειδών για να μειώσουμε κάπως το κόστος της ενέργειας. Εντός της εβδομάδας θα επιστρέψουμε και το υπόλοιπο 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων. Επιπλέον δώσαμε την Εξισωτική Αποζημίωση, για να βοηθήσουμε τους αγρότες και ειδικά τους κτηνοτρόφους που υποφέρανε το διάστημα αυτό ένεκα της ραγδαίας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών διεθνώς. Παράλληλα, όπως είχαμε δεσμευτεί, δώσαμε την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης μετά τις 15 Οκτωβρίου και θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας να δώσουμε και το υπόλοιπο 50% μετά τη 15η Δεκεμβρίου. Δηλαδή σε λίγες μέρες. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Είδατε την ανακοίνωσή μας για την κατανομή των ποσών από τον Κανονισμό de minimis. Κάποιοι βιάστηκαν να πουν
«de minimis  και κουραφέξαλα», αλλά είπαμε ότι θα μοιράσουμε 30 εκατ. ευρώ για να ενισχύσουμε τους κτηνοτρόφους διαφόρων κατηγοριών.
Τώρα σε ότι αφορά στην ερώτησή σας σχετικά με τους ποιοτικούς αυτούς δείκτες στην καλλιέργεια. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θα κάνουμε στροφή στη γεωργία μας προς μία ποιοτικότερη γεωργία. Μέσα σε αυτήν την προσπάθεια θα υποστηρίξουμε όλους αυτούς τους δείκτες ποιότητας, είτε αναφέρονται σαν Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης, είτε σαν Γεωγραφικής Ένδειξης είτε σαν Βιολογικής Γεωργίας κ.λπ.. Μάλιστα, ζητήσαμε και καταφέραμε στη νέα ΚΑΠ πολλοί από αυτούς τους δείκτες να αρχίσουν να δρουν σωρευτικά. Δηλαδή, κάποιος που έχει ΠΟΠ και θέλει να το παράγει και με βιολογικό τρόπο ή στην προκειμένη περίπτωση να κάνει ολοκληρωμένη διαχείριση του ελαιώνα του, να έχει επιπρόσθετα οφέλη.
Σε αυτήν την προσπάθεια, λοιπόν, εντάσσεται και το συγκεκριμένο θέμα που περιγράφετε. Δηλαδή, είπαμε στους γεωργούς που έχουν ελαιώνες, όσοι ανήκουν σε προϊόντα ΠΟΠ ή Γεωγραφικής Ένδειξης, όπως κι εσείς επισημαίνετε, να έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το θελήσουν, να μπουν σε ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης του ελαιώνα τους και με αυτόν τον τρόπο να πάρουν ένα επιπρόσθετο ποσό. Το ποσό αυτό προσδιορίστηκε στα 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Σας γνωρίζω ότι είναι ετήσια η δαπάνη αυτή και βάσει του κανονισμού δεν μπορεί να μεταφερθεί στην επόμενη χρονιά. Πρέπει να τα ξοδέψουμε τη χρονιά αυτή, γιατί την επόμενη χρονιά προβλέπονται άλλα 10 εκατ. ευρώ. Και έτσι και έγινε. Την πρώτη χρονιά κάναμε εκτιμήσεις ότι τόσοι περίπου θα ζητήσουν να μπουν σε αυτήν τη διαδικασία και δώσαμε μια ενδεικτική τιμή. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, αν δίναμε περί τα 30 ευρώ, θα ήταν καλό κίνητρο για να μπει κάποιος σε αυτήν τη διαδικασία. Την πρώτη χρονιά μπήκαν πάρα πολλοί και πήραν, αν θυμάμαι καλά, από 12 έως 14 ευρώ.
Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Την πρώτη χρονιά πήραν 35 ευρώ.
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Όχι, τη δεύτερη πήραν 35 ευρώ. Την πρώτη χρονιά πήραν 14 ευρώ και είπαν «μα, δεν αξίζει τον κόπο. Γιατί να παιδευόμαστε να μπούμε σε αυτήν τη διαδικασία; Θα ξοδέψουμε 5, για να πάρουμε 12 ευρώ;». Την επόμενη χρονιά, λοιπόν, δεν δήλωσαν πολλοί. Έτσι ανέβηκε το νούμερο και πήγαμε στα 35 ευρώ.
Θα μου πείτε, αφού είχατε περιθώριο να δώσετε 10 εκατομμύρια, γιατί δώσατε μόνο τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ; Δεν επιτρέπει ο κανονισμός, αν εσύ κάνεις μία εκτίμηση ότι θα δώσεις 30 ευρώ για ενίσχυση, να διπλασιάσεις αυτό το νούμερο και να το πας στο 60. Θα πάρει τη μορφή βασικής ενίσχυσης και δεν το επιτρέπει ο κανονισμός. Γι’ αυτό και τότε δόθηκαν μόνο 5,5 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτά τα χρήματα, όμως, που περισσεύουν δεν μπορούν να μεταφερθούν την άλλη χρονιά. Κακώς δόθηκε η εντύπωση στους αγρότες «ναι μεν πήρατε τόσα τώρα, αυτά τα 5,5, αλλά τα υπόλοιπα 4 ή 4,5 εκατομμύρια θα τα μεταφέρουμε την άλλη χρονιά». Δεν μπορεί να γίνει αυτό.
Όταν, λοιπόν, την επόμενη χρονιά –και τελειώνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε- είδαν πάρα πολλοί ότι όσοι μπήκαν πέρυσι στην ολοκληρωμένη διαχείριση πήραν 35 ευρώ, τότε έπεσαν χιλιάδες να κάνουν δηλώσεις και την επόμενη χρονιά μοιράζαμε πάλι 10 εκατομμύρια, αλλά πήραν χαμηλά ποσά.
Μου θυμίζει ο,τι γινόταν στα χωριά μας με τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τις ντομάτες. Μια χρονιά έβαζαν όλοι, τα πετούσαν, δεν μπορούσαν να τα διαθέσουν. Την επόμενη χρονιά έλεγαν «αν βάλω εγώ κρεμμύδι, να μου τρυπήσετε τη μύτη». Υπήρχε παντελής έλλειψη κρεμμυδιού και όσοι τυχεροί έβαζαν, κέρδιζαν πάρα πολλά χρήματα.
Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε το σύστημα, πιστέψτε με. Δυστυχώς, έχουμε μόνο ένα χρόνο ακόμα μέχρι το τέλος της επόμενης περιόδου. Θα δώσουμε και του χρόνου τα προβλεπόμενα 10 εκατομμύρια. Έχουμε κάνει ανακοίνωση επ’ αυτού και θα τα δώσουμε, να είστε σίγουρος».
Δευτερολογία
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όσο είμαι στο Υπουργείο, κάνω μεγάλη προσπάθεια. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ. Έχετε απόλυτο δίκιο. Προσπαθούμε προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν χάθηκαν ευρώ, απλά αν μπήκαν κάποια πρόστιμα, πρέπει να μας κάνουν να συμμορφωθούμε για να μην ξαναϋπάρξουν πρόστιμα. Πρέπει δηλαδή ο,τι δικαιούται κάποιος να το πάρει, αλλά να το πάρει με νόμιμο τρόπο και σύμφωνα με τους κανονισμούς που βάζει και η Χώρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σας περιέγραψα πώς ήταν οι κανονισμοί.
Επίσης, δεν θέλουμε να στερήσουμε επιδοτήσεις από τους αγρότες. Από τη συγκεκριμένη περίπτωση αναφερόμαστε μόνο σε εκείνη την κατηγορία των αγροτών που είναι μεν ελαιοπαραγωγοί, αλλά είναι ελαιοπαραγωγοί που παράγουν μόνο προϊόντα ΠΟΠ ή Γεωγραφικής Ένδειξης και αυτή την καλλιέργεια θέλουν να την κάνουν ολοκληρωμένη. Πρέπει, λοιπόν, να ακολουθηθούν οι κανόνες που σας είπα.
Δυστυχώς, κάποιοι είδαν ότι η ενίσχυση είναι μικρή και δεν δήλωσαν αρχικά, όπως σας το τόνισα. Όταν είδαν όμως ότι το ποσό είναι σεβαστό και θα άξιζε τον κόπο να καταπιαστούν, τότε δήλωσαν πολλοί περισσότεροι. Θέλω να πιστεύω ότι το μέτρο θα εξισορροπηθεί, έτσι ώστε να δίνονται τα χρήματα αυτά στους αγρότες αυτούς που πραγματικά παιδεύονται να βελτιώσουν την ποιότητά τους.
Όσον αφορά στην Ενιαία Ενίσχυση, στην οποία αναφερθήκατε γιατί μιλούμε γι’ αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες αγροτών, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτοί που πήραν τα χρήματά τους είναι αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες. Ήταν πολύ μικρά τα νούμερα. Ήταν δεκάδες αγροτών που ήταν κυρίως κτηνοτρόφοι του Έβρου και της Θάσου, όπου είχαμε κάποια προβλήματα με τις παλαιές πυρκαγιές και δεν είχαν πάρει χρήματα και κάποιοι στην Πελοπόννησο, που καθυστέρησαν για τον ίδιο λόγο να τα πάρουν. Αυτοί όμως δεν ξεπερνούσαν τους 1.600 έως 2.000, συνολικά. Μπορεί να ήταν και 3.000 γιατί ίσως μέσα σε αυτούς υπήρχαν και κάποιοι από άλλες, παλαιές πυρκαγιές.
Όμως, το να λέτε ότι από τις 660.000, οι μισοί δεν πήραν τις επιδοτήσεις τους, είναι υπερβολή, τη στιγμή που το πήραν –ας πούμε- οι 555.000 και δεν το πήραν 3.000, 4.000. Δεν είναι έτσι.
Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε που σας διακόπτω, αλλά δεν πήραν αυτοί οι οποίοι έχουν ελαιόδεντρα ή που βόσκουν τα ζώα τους μέσα σε περιοχή NATURA, ενώ μέχρι πέρυσι δεν συνέβαινε αυτό.
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Όχι, δεν είναι έτσι.
Πριν από λίγες μέρες επισκέφθηκα τα μέρη σας και πήγα στα Ανώγεια, στον Ψηλορείτη και μίλησα με τους ανθρώπους και μάλιστα παρουσία του νυν Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κορασίδη που είναι και ειδικός, όπως και εσείς είπατε, ως παλιός Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επίσης, πρέπει να διαβεβαιώσω το Σώμα –γιατί πρέπει να υποστηρίξουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ- ότι τα τελευταία χρόνια κάνει σημαντικά καλά τη δουλειά του και χάρη σε αυτή την προσπάθεια που κάνει και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η αξιοπιστία της χώρας μας ενώπιον των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αυξηθεί σημαντικά.
Πρέπει να βοηθήσετε να είμαστε τυπικοί σε αυτούς τους λογαριασμούς. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να νομίζουμε πρόσκαιρα ότι θα κερδίσουμε ή θα πάρουμε ένα ευρώ και μετά να έρθει ένα πολλαπλάσιο πρόστιμο.
Σας ευχαριστώ πολύ».