Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν τα κράτη μέλη για τη νέα ΚΑΠ

19/12/2012 - 17:26 μμ

Οι νέοι αγρότες, οι μικρές εκμεταλλεύσεις και η οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών είναι μερικά από τα μέτρα που τα κράτη μέλη συγκλίνουν στις απόψεις τους. Την ίδια στιγμή όμως αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα σχετικά με το ανώτατο όριο ενίσχυσης για τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις, την ευελιξία μεταξύ των δύο πυλώνων και τις επενδύσεις στις αρδεύσεις.
Το ανώτατο όριο ενίσχυσης για τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις, η ευελιξία μεταξύ των δύο πυλώνων και οι επενδύσεις στις αρδεύσεις είναι μερικά από τα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης.Το ανώτατο όριο ενίσχυσης για τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις, η ευελιξία μεταξύ των δύο πυλώνων και οι επενδύσεις στις αρδεύσεις είναι μερικά από τα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης.
Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012 στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, παρουσιάστηκε η εξαμηνιαία έκθεση της κυπριακής προεδρίας και συζητήθηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί ως σήμερα για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Όπως, φαίνεται από την έκθεση της Κύπρου -που επιχειρεί ένα μίνι απολογισμό των διαπραγματεύσεων που έχουν συντελεστεί ως σήμερα- τα κράτη μέλη συμφωνούν:
-          για το καθεστώς ενισχύσεων των νέων αγροτών και των μικρών εκμεταλλεύσεων, την εσωτερική σύγκλιση του μέσου όρου των στρεμματικών επιδοτήσεων και τα περιβαλλοντικά μέτρα. Οι εισηγήσεις της Προεδρίας για την περιβαλλοντική διάσταση της ΚΑΠ έτυχαν ευρείας ανταπόκρισης από τα κράτη μέλη και αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για επίλυση αυτού του πολύ σημαντικού θέματος.
-          Η διαχείριση κινδύνου και η οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς ήταν τα βασικά θέματα τα οποία προωθήθηκαν σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό κατά την εξέταση του κανονισμού για την αγροτική ανάπτυξη.
-          Σε ό,τι αφορά τον τέταρτο κανονισμό για τα οριζόντια θέματα, επιτεύχθηκε πρόοδος σε θέματα όπως η εκκαθάριση των λογαριασμών, οι οργανισμοί πιστοποίησης και οι επιτόπου έλεγχοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του εν λόγω κανονισμού θα ολοκληρωθεί μεταξύ άλλων με την εξέταση των κυρώσεων, της αποφυγής της διπλής πληρωμής και της δημοσίευσης των ονομάτων των δικαιούχων.


Τα μέτρα που διχάζουν

Ταυτόχρονα μεταξύ των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά για περαιτέρω συζήτηση, συγκαταλέγονται:
-          η σύγκλιση του μέσου όρου των στρεμματικών επιδοτήσεων μεταξύ των κρατών μελών, το ανώτατο όριο ενίσχυσης ανά δικαιούχο για τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις και η ευελιξία μεταξύ των δύο πυλώνων της ΚΑΠ.
-          οι επενδύσεις στις αρδεύσεις, οι περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, η διαχείριση κινδύνου και το ταμείο σταθεροποίησης είναι θέματα που θα εξεταστούν εκτενέστερα σε μελλοντικό στάδιο.
-          η αναγνώριση των ομάδων παραγωγών, οι τιμές αναφοράς, το ταμείο κρίσεων και τα πρότυπα εμπορίας.
Το Συμβούλιο εξέτασε επίσης τα μέτρα της αγοράς, τη διαπραγματευτική ισχύ των παραγωγών καθώς επίσης και τα έκτακτα μέτρα στο πλαίσιο του κανονισμού κοινής ενιαίας οργάνωσης αγοράς. 
Όσον αφορά τα δικαιώματα φύτευσης και την έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του 2008, θέματα που απασχολούν τον αμπελουργικό τομέα, οι υπουργοί ενημερώθηκαν από την Επιτροπή για τις τελευταίες εξελίξεις.
Επίσης, η Επιτροπή παρουσίασε τις διαπιστώσεις της για τη δεύτερη έκθεση όσον αφορά την ομαλή σταδιακή κατάργηση του συστήματος γαλακτοκομικών ποσοστώσεων.
Συζητήθηκε τέλος, το αίτημα αρκετών χωρών για αύξηση του ποσοστού της συνδεδεμένης στήριξης πέραν του 10% στις χώρες που εφαρμόζουν το Σχέδιο Ενιαίας Στρεμματικής Επιδότησης.