Μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγής δημητριακών ζητούν οι Copa-Cogeca

Μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγής δημητριακών ζητούν οι Copa-Cogeca
Την ενίσχυση της παραγωγής δημητριακών , στα πλαίσια της
μελλοντικής ΚΑΠ 2014 – 20, ζητούν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της Ευρωπαϊκής παραγωγής ενόψει της αυξανόμενης ζήτησης.
Αναλυτικότερα, οι εκτιμήσεις για την παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ των 27 κρατών μελών, που δόθηκαν στην δημοσιότητα στις 14 Δεκεμβρίου, δείχνουν πως η συγκομιδή θα είναι καλύτερη από την αναμενόμενη, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες. Αλλά με την ζήτηση τροφίμων σε άνοδο, όπως τονίζουν οι Copa-Cogeca, απαιτείται η λήψη επειγόντων μέτρων, στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής το 2014 για να μπορέσει η ΕΕ να κάνει πλήρη χρήση του παραγωγικού δυναμικού της.
Η εν λόγω ανακοίνωση έγινε μετά την συνεδρίαση της ομάδας εργασίας των δύο οργανώσεων για τα δημητριακά και τους ελαιούχους σπόρους, η οποία και αξιολόγησε την κατάσταση. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ομάδας, κ.  Max Shulman από τη Φινλανδία, είπε ότι «Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την συγκομιδή σιτηρών μας δείχνουν ότι η παραγωγή ήταν αρκετά σταθερή φέτος φθάνοντας 284 mt, ενώ στην ΕΕ-27 η παραγωγή ελαιούχων σπόρων φθάνει τους 27,99 mt, παρουσιάζοντας μια ελαφρά πτώση κατά 3,2% σε σχέση με το επίπεδο των τελευταίων ετών. (για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.copa-cogeca.eu ). Ωστόσο, οι παραγωγοί επλήγησαν από τις ιδιαίτερα κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν αυτό το έτος, οι οποίες κυμαίνονται από ξηρασία στις χώρες του Νότου, έως πλημμύρες και παγετό στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Οι κακές καιρικές συνθήκες επηρεάζουν επίσης τις φυτεύσεις για τη νέα σεζόν. Επιπλέον, οι παραγωγοί πιέζονται από το υψηλό κόστος παραγωγής, μειώνοντας ουσιαστικά τα περιθώρια κέρδους τους. Με τη ζήτηση τροφίμων και την αστάθεια της αγοράς σε άνοδο, είναι ζωτικής σημασία να αξιοποιηθούν οι μέγιστες δυνατότητες της Ευρωπαϊκής παραγωγής»
".

με την σειρά του ο Γενικός Γραμματέας των Copa-Cogeca, κ. Pekka Pesonen, τόνισε «Η νέα ΚΑΠ θα πρέπει να διατηρήσει την παραγωγική ικανότητα της ΕΕ. Τα νέα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προωθούν το πρασίνισμα της ΚΑΠ στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης εκτιμάται ότι θα μειώσουν την παραγωγή έως και κατά 3%, χωρίς να υπάρχουν σαφή οφέλη για το περιβάλλον, και αυτά θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Τα μέτρα για την πράσινη ΚΑΠ πρέπει να εξασφαλίσει την πράσινη ανάπτυξη: ωφελόντας το περιβάλλον και την ίδια στιγμή να διατηρούν την παραγωγική ικανότητα, την αποτελεσματικότητα και την απασχόλησης. Οι τελευταίες εκτιμήσεις για το αγροτικό εισόδημα στην ΕΕ-27 δείχνουν επίσης πόσο εύθραυστο είναι αυτό, κυρίως ως αποτέλεσμα του υψηλού κόστους των εφοδίων (ενέργεια, σπόροι, λιπάσματα), και δεν πρέπει να επιβληθούν περαιτέρω δαπανηροί κανονισμοί και υποχρεώσεις. Επιπλέον, οι γεωργοί χρειάζονται μια ολοκληρωμένη τεχνολογική εργαλειοθήκη για να μετριάσουν τις επιθέσεις εναντίον των φυτοφαρμάκων και άλλων παραγόντων».

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Max Shulman από τη Φινλανδία εξελέγη νέος Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας και οι κ.κ. Mike Hambly από το Ηνωμένο Βασίλειο και κ. Seedler από τη Γερμανία εξελέγησαν ως Αντιπρόεδροι για διετή θητεία. Μεταξύ των προτεραιοτήτων τους είναι να υπάρξει μια καλή συμφωνία για τους παραγωγούς δημητριακών και ελαιούχων σπόρων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.
πηγη: www.paseges.gr