Ρεκόρ υπερπαραγωγής, αλλά και
χαμηλότερων τιμών 25ετίας, σημειώθηκε φέτος στην ελαιοπαραγωγή στη
Χαλκιδική, σε ό,τι αφορά τη σοδειά των επιτραπέζιων ελιών, σύμφωνα με
στελέχη της τοπικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ).
Οι ελπίδες εναποτίθενται τώρα στις τιμές του ελαιολάδου, που εκτιμάται ότι θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις, να εξελιχθούν ικανοποιητικά στο επόμενο διάστημα, χάρη και στη μειωμένη φετινή παραγωγή στην Ιταλία και την Ισπανία. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο Πήλιο, όπου ο αγροτικός συνεταιρισμός καλεί τους παραγωγούς να αποθεματοποιήσουν το ελαιόλαδό τους στις δεξαμενές του, ώστε να αυξήσουν τη διαπραγματευτική τους ισχύ και να εξασφαλίσουν, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, τιμή παραγωγού μέχρι και 2,5 ευρώ/κιλό για το παραχθέν προϊόν.
«Φέτος είχαμε στη Χαλκιδική υπερπαραγωγή, ίσως τη μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Αν και, δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιος φορέας που να διαθέτει ακριβή στατιστικά στοιχεία, ωστόσο μια πρόχειρη προσωπική εκτίμηση είναι ότι η παραγωγή ήταν αυξημένη κατά 60%-70%, σε περίπου 80.000-90.000 τόνους. Από την άλλη, όμως, στα 25 χρόνια που παρακολουθώ τον κλάδο, δεν θυμάμαι να πήραμε ποτέ χαμηλότερη τιμή για την επιτραπέζια πράσινη ελιά», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής της ΕΑΣ Χαλκιδικής, Δημήτρης Ζουμπανιώτης.
Πρόσθεσε ότι «στην α΄ κατηγορία ελιών (δηλαδή του μεγάλου μεγέθους, των 110 τεμαχίων/κιλό), η τιμή δεν ξεπέρασε τα 80 λεπτά/κιλό, έναντι 1 ευρώ πέρυσι και 1,45 ευρώ το 2008, που ήταν η ανώτερη. Ο μέσος όρος τιμής φέτος (σ.σ. για όλες τις κατηγορίες μεγεθών) διαμορφώθηκε στα 45 λεπτά/κιλό, έναντι 85-95 λεπτών πέρυσι». Κατά τον ίδιο, αν οι παραγωγοί είχαν πιο ενισχυμένη συνεταιριστική νοοτροπία και στήριζαν τους τοπικούς συνεταιρισμούς, θα μπορούσαν να εξασφαλίζουν καλύτερες τιμές. Συνεπώς, αν και ήταν μια πολύ καλή χρονιά από άποψη παραγωγής, «ήταν η χειρότερη για τον παραγωγό», σύμφωνα με τον κ.Ζουμπανιώτη.
Ωστόσο, κάποια ελπίδα διαφαίνεται από την παραγωγή ελαιολάδου. «Οι παραγωγοί πράσινης ελιάς δεν είναι κατ΄ ανάγκη και παραγωγοί ελαιολάδου. Ωστόσο, επειδή φέτος είχαμε λόγω υπερπαραγωγής πολλές 'ψιλές' ελιές, με μέγεθος κάτω από 160 τεμάχια/κιλό (σ.σ. τα δέντρα δεν μπορούσαν να τις μεγαλώσουν άλλο, λόγω μεγάλου αριθμού καρπών), κάποιες ποσότητες αποσύρθηκαν για ελαιοποίηση κι αυτό ίσως ήταν τελικά θετικό. Ξεκινήσαμε με τιμές παραγωγού 2,40 ευρώ/κιλό, οι οποίες αργότερα μειώθηκαν σε 2,08 ευρώ, αλλά τώρα φαίνεται ότι ανεβαίνουν ξανά. Αν και πολλοί παραγωγοί πούλησαν ήδη αρκετό λάδι σε χαμηλότερες τιμές, κάποιοι γιατί δεν είχαν πού να το αποθηκεύσουν, ωστόσο, από τις ενδείξεις που έχουμε θεωρούμε ότι είναι πιθανόν να επιτευχθούν τιμές 2,5 ευρώ, χάρη και στη μειωμένη παραγωγή από Ιταλία και Ισπανία», σημείωσε ο κ.Ζουμπανιώτης.
Αισιόδοξος ότι οι παραγωγοί θα μπορούσαν να πετύχουν τιμή 2,50 ευρώ/κιλό στο ελαιόλαδο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα το αποθεματοποιήσουν για να αυξήσουν τη διαπραγματευτική τους ισχύ, εμφανίστηκε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου, Δημήτρης Σπανός.
«Φέτος είχαμε στο Πήλιο τη μεγαλύτερη παραγωγή της 15ετίας. Βέβαια αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ελιές να μη μαυρίσουν (σ.σ. τα δέντρα δεν μπορούσαν να τις ωριμάσουν όλες). Κάποιοι παραγωγοί πουλούν λάδι σε πολύ χαμηλή τιμή, γύρω στα 2 ευρώ, και γίνεται ένα παιχνίδι από πλευράς των αγοραστών. Επειδή, όμως, είμαστε ακόμη πάνω στη συγκομιδή, θεωρώ ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η τιμή μπορεί να φτάσει στα 2,5 ευρώ υπό προϋποθέσεις. Γι αυτό εμείς καλούμε τους παραγωγούς να αποθεματοποιήσουν το μισό παραχθέν λάδι, π.χ, στις δεξαμενές του Συνεταιρισμού, που έχουν χωρητικότητα 1 εκατ. κιλών, για να πετύχουμε καλύτερη διαπραγμάτευση», σημείωσε ο κ.Σπανός.
Κατά τον ίδιο, η φετινή παραγωγή ήταν τέτοια, που ελάχιστες επιτραπέζιες ελιές συγκομίστηκαν. "Στη μαύρη ελιά η ζήτηση εκτιμώ ότι είναι φέτος μεγαλύτερη από την προσφορά. Η τιμή που πήραμε για τη χοντρή ελιά (110 κομμάτια/κιλό) δεν είναι καθόλου ικανοποιητική, αλλά θεωρούμε ότι στο ελαιόλαδο θα πετύχουμε τελικά περισσότερα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου", κατέληξε.