Σε κόλαση έχει αρχίσει να μετατρέπεται ο πλανήτης καθώς, σύμφωνα με έρευνα διεθνούς ομάδας επιστημόνων, τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που έχει προκληθεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα έχουν πενταπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να πολλαπλασιαστούν τις δεκαετίες που έρχονται.
Οπως αναφέρεται στην έρευνα που υπογράφουν από κοινού ερευνητές του Ινστιτούτου Πότσδαμ για τον Κλιματικό Αντίκτυπο και του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης, κατά μέσον όρο οι μήνες στους οποίους καταγράφεται ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών είναι πενταπλάσιοι από ό,τι θα ήταν εάν δεν υπήρχε το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.Συγκεκριμένα, το στατιστικό υπολογιστικό μοντέλο που δημιούργησαν οι ερευνητές χρησιμοποιώντας τις μηνιαίες καταγραφές θερμοκρασιών των τελευταίων 131 ετών σε περισσότερα από 12.000 μέρη του κόσμου, τις οποίες παρέχει η NASA, καταδεικνύει ότι η συχνότητα των ρεκόρ έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία 40 χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το 80% των θερμοκρασιών-ρεκόρ δεν θα είχε καταγραφεί χωρίς την επιρροή του κλίματος από τη δραστηριότητα του ανθρώπου στον πλανήτη.
Οι επιστήμονες, όπως ανέφερε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ένας εκ των συνυπογραφόντων της έρευνας, ο Ντιμ Κούμου, χαρακτηρίζουν ως πιο τρανταχτά παραδείγματα της ανησυχητικής τροπής που έχει πάρει το κλίμα τις περιπτώσεις του κύματος καύσωνα στις ΗΠΑ το 2012, στη Ρωσία το 2010, στην Αυστραλία το 2009 και στην Ευρώπη το 2003.
Σύμφωνα με τον Ντιμ Κούμου: «Τα ρεκόρ θερμοκρασίας προκαλούν πολλούς θανάτους, καταστροφικότατες πυρκαγιές και σημαντικές ζημιές στις σοδειές. Οι κοινωνίες και τα οικοσυστήματα δεν έχουν προσαρμοστεί σε τέτοιες θερμοκρασίες-ρεκόρ». Πέρα όμως από αυτήν τη μακροχρόνια αύξηση, τα στοιχεία δείχνουν την επίδραση που έχει η φυσική ποικιλομορφία, με ιδιαίτερα πολλά ρεκόρ θερμοκρασιών σε έτη που παρατηρείται το φαινόμενο Ελ Νίνιο. Οπως τονίζουν βέβαια, η φυσική ποικιλομορφία δεν επεξηγεί τη συνολική εξέλιξη των θερμοκρασιών-ρεκόρ που εντόπισαν οι επιστήμονες.
Σε περίπτωση που η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, οι προβολές των στοιχείων της έρευνας καταλήγουν ότι σε περίπου 30 χρόνια οι μήνες στους οποίους θα σημειώνονται θερμοκρασίες-ρεκόρ, θα είναι 12 φορές περισσότεροι.
Οπως σημειώνει ο Κούμου, «αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρχουν 12 φορές περισσότερα καλοκαίρια στην Ευρώπη απ' ό,τι σήμερα. Σημαίνει κάτι χειρότερο». Για να θεωρούνται το 2040 ρεκόρ οι θερμοκρασίες, σημαίνει ότι θα είναι υψηλότερες από αυτές που θα παρατηρηθούν τις δεκαετίες του 2020 και του 2030, οι οποίες, όπως δείχνουν τα στοιχεία, θα είναι ό,τι πιο θερμό έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
εθνος;26.01.2013