Συνέντευξη Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη στον Τ/Σ  ΝΕΤ  στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων και τη δημοσιογράφο Έλλη Στάη.




Για το κόστος ενέργειας και παραγωγής

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, με ποιο τρόπο θα μπορέσετε να ικανοποιήσετε κάποια από τα αιτήματα των αγροτών, αν ικανοποιήσετε κάποια από αυτά, για να εκτονωθεί η κρίση, η οποία φαίνεται ότι δυναμώνει όπως είδαμε και από τη συγκέντρωση των αγροτών στα μπλόκα. Έχετε ήδη πει από το Υπουργείο ότι θα επιστρέψετε το 50% του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων 4 μήνες νωρίτερα. Είπατε επίσης ότι θα δώσετε τη συνδεδεμένη ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς. Πέρα από αυτά υπάρχει καμιά προοπτική να ικανοποιήσετε κάποιο από τα υπόλοιπα, γιατί βλέπω εδώ ότι έχουν πολύ σημαντικά αιτήματα στα οποία ποντάρουν να ικανοποιηθούν όπως για παράδειγμα θέλουν να μειωθεί το κόστος παραγωγής τους γιατί όπως είπαν δεν μπορούν να επιβιώσουν, θέλουν να μπορούν να πουλάν φθηνά και να έχουν ένα αξιοπρεπές  εισόδημα.

Υπουργός: Έτσι είναι. Πραγματικά όπως είπατε κι εσείς το κόστος παραγωγής είναι ακριβό. Ένα κομμάτι αυτού του κόστους είναι το κόστος της ενέργειας. Γι’ αυτό ακριβώς για να μειώσουμε αυτή τη δαπάνη για τα πετρέλαια των τρακτέρ επιστρέφουμε στους γεωργούς χρήματα ύψους 160 εκατ. ευρώ για να απαλύνουμε αυτή τη δαπάνη. Μάλιστα πέρυσι δώσαμε αυτά τα χρήματα σε δύο δόσεις τον Ιούλιο και το Δεκέμβριο, αντίστοιχα. Έχουν δίκιο ως προς αυτό οι γεωργοί και συμφωνώ κι εγώ, γιατί τώρα έχουν ανάγκη που θα σπείρουν τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες και το Σεπτέμβριο που συγκομίζουν και σπέρνουν τις φθινοπωρινές καλλιέργειες. Άρα λοιπόν θα τους δώσουμε τώρα τα 80 εκατομμύρια ευρώ και το Σεπτέμβριο τα άλλα 80.

Για το «αγροτικό» πετρέλαιο

Δημοσιογράφος:
Οι αγρότες λεν ότι τα προβλήματά τους είναι μεγάλα γι’ αυτό σε ότι αφορά το ζήτημα του πετρελαίου ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στη ναυτιλία, ας το πούμε αγροτική τιμή πετρελαίου. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;

Υπουργός: Αυτό είναι μια σημαντική δαπάνη. Μακάρι η Πολιτεία να είχε ή να έχει στο μέλλον τη δυνατότητα και να το κάνει. Πιστεύω ότι μια προσωρινή λύση του προβλήματος είναι να δώσουμε φέτος για το 2013 αυτά τα χρήματα να τους βοηθήσουμε για το πετρέλαιο, όπως θα τους βοηθήσουμε και για τις ζωοτροφές και να δούμε πώς μόνιμα με τη λεγόμενη κάρτα για το αγροτικό πετρέλαιο σ’ αυτό που κάποιος πραγματικά χρειάζεται  να καταναλώσει για τη γεωργία με μετρημένο όμως το κόστος της κατανάλωσης, αφού δηλαδή υπολογιστεί με ακρίβεια τι χρειάζεται κάποιος για να καλλιεργήσει βαμβάκια, καλαμπόκια, σιτάρι κλπ., να δώσουμε δηλαδή τη δυνατότητα να τους βοηθήσουμε σε ότι αφορά στο κόστος της ενέργειας. Δεν μπορεί να γίνει σήμερα. Γι’ αυτό και λέμε ας λύσουμε το πρόβλημα άμεσα με τα 160 εκατομμύρια ευρώ και ταυτόχρονα να μελετήσουμε τη μονιμότερη λύση με την κάρτα πετρελαίου.

Δημοσιογράφος:
Όπως οι περισσότεροι Έλληνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και ζητούν άτοκα δάνεια και να ανοίξει με αυτόν τον τρόπο η στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων, με ευνοϊκούς όρους. Πιστεύετε ότι εκεί μπορεί να γίνει κάτι; Ζητάνε και ρυθμίσεις των δανείων που ήδη έχουν πάρει. Εκεί μπορούν να υπάρξουν ρυθμίσεις ευνοϊκές;

Υπουργός:
Ας τα δούμε ένα-ένα γιατί δεν θα έρθει η λύση του προβλήματος που περιγράφετε, που είναι το θέμα της ρευστότητας, μόνο από τη μία πλευρά. Να πω καταρχήν για να βοηθήσουμε αυτή τη ρευστότητα τι κάνει η πολιτεία με τη μορφή των επιδοτήσεων. Οι γεωργοί μας παίρνουν περίπου 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ ενισχύσεις κάθε χρόνο για να ενισχυθεί αυτή τους η ρευστότητα. Για παράδειγμα πέρυσι μόνο η ενιαία ενίσχυση που παίρνουν όλοι οι αγρότες ήταν 2,2 δις ευρώ. Δεν ήταν μόνο αυτή και κακώς λένε στον κόσμο ότι πήραν μόνο αυτό το ποσό, έλαβαν δηλαδή συνολικά 3,6 δις ευρώ. Για παράδειγμα ένα από τα αιτήματα που έθεσαν οι αγρότες ήταν η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι. Τώρα το Φεβρουάριο, πέραν της ενιαίας ενίσχυσης, μόνο οι βαμβακοπαραγωγοί θα πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση που είναι 200 εκατ. ευρώ και φοβόντουσαν οι άνθρωποι ότι δεν θα την πάρουν.

Δημοσιογράφος: Προφανώς δεν τους φτάνουν τα χρήματα κ. Τσαυτάρη για αυτό και κινητοποιούνται.

Υπουργός: Σε κανέναν δεν φτάνουν κυρία Στάη, αυτή την ώρα.

Δημοσιογράφος:
Υπάρχει δυνατότητα να προσεγγίσετε με κάποιο τρόπο κάποιο από τα υπόλοιπα αιτήματά μου ή με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσετε αυτή τη στιγμή τις κινητοποιήσεις. Όπως ακούσαμε τους ίδιους είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, γιατί λένε ότι δεν επιβιώνουν.

Υπουργός: Να μου επιτρέψετε ορθολογικά  να πω τι μπορώ να κάνω και τι θα κάνω απαντώντας σε ένα - ένα από τα αιτήματά τους.

Δημοσιογράφος: Σαφώς δεν είναι μόνο δικό σας θέμα είναι κυβερνητικό.

Για τη χρηματοδότηση των ροδακινοπαραγωγών


Υπουργός: Παρόλα αυτά εγώ άκουσα τα αιτήματά τους. Ας αναφέρω το πρόβλημα των ροδακινοπαραγωγών, που κρατούσε τους ανθρώπους στην Κουλούρα Ημαθίας για να κλείνουν το δρόμο. Γιατί έδωσαν τα ροδάκινά τους για μεταποίηση και δεν είχαν πληρωθεί από τις εταιρείες που τα παρέλαβαν και τα έκαναν κονσέρβα για να τα εξάγουν. Και πραγματικά εξάγουμε πολύ καλά τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα, ιδιαίτερα στη Ρωσία και κάναμε στοχευμένη δράση για αυτή την εξωστρέφεια και θα μεταβώ κι εγώ σε λίγες μέρες με ένα κλιμάκιο στη Ρωσία για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο. Οι εταιρείες αυτές που πήραν τα ροδάκινα σε κάποιους έδωσαν χρήματα, σε κάποιους έδωσαν προκαταβολές, δεν τους ξεπλήρωσαν. Γιατί; Γιατί είχαν ζητήσει ένα δάνειο από την ΑΤΕ. Η ΑΤΕ  τώρα ενοποιήθηκε με την Πειραιώς και πρέπει η Πειραιώς να εγκρίνει αυτό το δάνειο για δύο- τρεις μήνες, προκειμένου να πληρώσει τους γεωργούς και να πάρει μετά τα χρήματά της   

Δημοσιογράφος: Αυτό μπορείτε να τους το εξασφαλίσετε εσείς;

Υπουργός:  Όχι μπορούμε. Τους είπα ότι σήμερα Τρίτη συνεδριάζει η Επιτροπή της Τράπεζας για τα δάνεια, το ενέκρινε, θα το πάρουν σε μια-δυο μέρες.

Δημοσιογράφος: Πότε θα ξανασυναντηθείτε με τους εκπροσώπους των αγροτών;

Υπουργός: 
Κάθε μέρα συναντούμε εκπροσώπους των αγροτών, γιατί τα προβλήματά τους είναι και δικά μας προβλήματα. Αν πραγματικά θέλουμε να τηρήσουμε αυτό που είπαμε ότι η γεωργία πρέπει και μπορεί να γίνει πυλώνας να αναπτυχθεί ο τόπος ξανά και να περάσουμε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ο πιο άμεσος τρόπος, ο πιο γρήγορος, ο πιο μεσοβραχυπρόθεσμος  να μπορεί να απασχολήσει κόσμο και να δώσει δουλειά για να φάει ο κόσμος ψωμί είναι η αγροτιά, είναι η περιφέρεια, είναι η γεωργική μας ανάπτυξη γι’ αυτό και πρέπει να την προσέξουμε, αλλά στο επίπεδο του εφικτού.