Πτώση στα αποθέματα σιταριού και καλαμποκιού της Γαλλίας

  10/01/2013 - 04:21 μμ

Τα γαλλικά αποθέματα σιταριού εμφανίζονται μειωμένα επειδή χρησιμοποιούνται και ως ζωοτροφές. Τα διαθέσιμα αποθέματα Ουκρανίας, Ρωσίας και Αργεντινής έχουν εξαντληθεί μιας και οι υγρές συνθήκες κατά τη συγκομιδή των καλλιεργειών έχουν βλάψει την ποιότητα και την ποσότητα. Ανταγωνιστικά παραμένουν τα σιτηρά των ΗΠΑ.
Αν και τα γαλλικά αποθέματα μαλακού σιταριού στο τέλος του έτους αυξήθηκαν σε 332.000 τόνους σε σχέση με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου τώρα εμφανίζονται στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος, δηλαδή εξακολουθούν να είναι χαμηλά, όπως σημειώνει η FranceAgriMer (ειδικό γαλλικό συμβούλιο για τα δημητριακά), που συνεδρίασε την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013 για να επανεκτιμήσει το ισοζύγιο των γαλλικών δημητριακών.

Η FranceAgriMer  αιτιολογεί τη μείωση εξαιτίας του γεγονότος ότι περίπου 100.000 τόνοι χρησιμοποιούνται στις ζωοτροφές. Ταυτόχρονα ο υπεύθυνος για τα δημητριακά της FranceAgriMer, Ρουσελίν Χαβιέρ, σημειώνει ότι υπάρχει και αυξημένη ενσωμάτωση σκληρού σιταριού στις ζωοτροφές.

Οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες διατηρούνται στους 10 εκατ. τόνους. Στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2012, 4,8 εκατ. τόνοι φορτώθηκαν στα γαλλικά λιμάνια για τρίτες χώρες. «Είμαστε στο 50% των εκτιμώμενων εξαγωγών, είπε ο Χαβιέρ. Η μόνη χώρα που ακόμα ανταγωνιζόμαστε είναι οι ΗΠΑ». Και αυτό γιατί «τα διαθέσιμα αποθέματα για εξαγωγές της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Αργεντινής έχουν εξαντληθεί επειδή οι υγρές συνθήκες κατά τη συγκομιδή των καλλιεργειών έχουν βλάψει την ποιότητα και την ποσότητα τους».

Οι γαλλικές εξαγωγές σιτηρών στο Μαρόκο παρουσιάζουν πτώση κατά 48%, παρά το γεγονός ότι το σύνολο των εισαγωγών μαροκινού σιταριού είναι αυξημένο για το 2012-13.

Στο κριθάρι, οι εξαγωγές της ΕΕ αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω σε 135.000 τόνους. Οι γαλλικές εξαγωγές σε τρίτες χώρες αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω σε 250.000 τόνους λόγω προβλημάτων στην ποιότητα της Αργεντινής. (Η ποιότητα του κριθαριού έχει υποβαθμιστεί από την υπερβολική υγρασία.) Σύμφωνα με τον Ρουσελίν Χαβιέρ, έχει ήδη προγραμματιστεί πλοίο 60.000 τόνων προς τη Σαουδική Αραβία. Στο τέλος του έτους το απόθεμα εμφανίζεται σε ένα μάλλον άνετο επίπεδο (1.737 τόνοι), και θα μπορούσε να επιτρέψει έναν όγκο εξαγωγών πιο σημαντικό από αυτό που προβλέπεται στο ισοζύγιο προβλέψεων (μέχρι 700.000 τόνους περισσότερο).

Στο καλαμπόκι, η συγκομιδή έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω σε 246.000 τόνους. Οι εξαγωγές προς την ΕΕ κυμαίνονται σε 6.150 – 5.795 εκατ. τόνους λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού από το καλαμπόκι της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Ουκρανίας που έχουν πιο ανταγωνιστικές τιμές από τα γαλλικά.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η εισαγωγή καλαμποκιού γνώρισε πολύ μεγάλη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων του Δεκεμβρίου γεγονός που οφείλεται στην απότομη μείωση της παραγωγής στην Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες, δεν έχουν τροποποιηθεί (400.000 τόνοι). Στο τέλος Δεκεμβρίου, 0,2 εκατ. τόνοι γαλλικού καλαμποκιού εξάγονται σε τρίτες χώρες, σημειώνοντας μια πτώση περίπου κατά 0,3 εκατ. τόνους σε σχέση με το προηγούμενο έτος την ίδια εποχή.

Σε γενικές γραμμές, το γαλλικό καλαμπόκι βρέθηκε αντιμέτωπο με έλλειψη ανταγωνιστικότητας και πιέσεις από τις χώρες της λεκάνης του Εύξεινου Πόντου. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα αποθέματα εξαγωγών 600.000 τόνων παρουσιάζουν πτώση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα κατά 2,767 εκατ. τόνους, η οποία είναι υψηλότερη από ό, τι τα τελευταία τέσσερα αποθέματα εξαγωγών με ένα μέσο όρο 2,355 εκατ. τόνους.