Τι είναι τo Δίκοκκο Σιτάρι;

untitled.bmp
Επιστροφή της αρχαιοελληνικής καλλιέργειας του Δίκοκκου
σιταριού 
στην Ελλάδα! 

Το "Δίκοκκο Σιτάρι"
  επίσημα στη δήλωση καλλιέργειας των γεωργών στον ΟΣΔΕ.

 Νόμιμη καλλιέργεια στην Ελλάδα του Δίκοκκου σταριού.


Το "Δίκοκκο Σιτάρι" - Triticum Dicoccum
  επίσημα στη δήλωση καλλιέργειας των γεωργών στον ΟΣΔΕ
Εγκρίθηκε εισαγωγή στην Ελλάδα σπόρων Triticum Dicoccum  (FARRO)  για καλλιέργεια 2.000 στρεμάτων περίπου.
ΠΡΟΣΟΧΗ !
 Οι γεωργοί πρέπει να προσέξουν να αγοράσουν σπόρο με επίσημο τιμολόγιο αγοράς σπόρων και οχι απλά τιμολόγιο αγοράς σιταριού Farro,εισαγώμενο ή ελληνικό.
Ακόμη να προσέξετε στην δήλωση Ο.Σ.Δ.Ε εκεί που δηλώνετε την καλλιεργούμενη ποικιλία να γράψετε ΣΙΤΑΡΙ ΔΙΚΟΚΚΟ.
Μακάρι να είναι βιοκαλλιεργητές όσοι θα ενδιαφερθούν.

Πληροφορίες:
Αγρόκτημα Koukosinn
υπεύθυνος: Δαμιανός Παχόπουλος
Διεύθυνση: Κούκος - 60100 Κατερίνη
Τηλ.: 2351083200 - 6947185166
 Καλλιεργητικά και οικονομικά στοιχεία.
 Καλλιεργητικά στοιχεία του σιταριού Δίκοκκο - Dicoccum.
Για την σπορά προτείνονται από 20 με 25 κιλά αναποφλοίοτου σπόρου ανά στρέμμα.
Η παραγωγή κυμαίνεται ανάλογα με την περιοχή και όπως με τις άλλες ποικιλίες σιταριού.
Tο ύψος του φτάνει 85 μέχρι 105 εκατοστά αλλά δεν πλαγιάζει εύκολα από τον αέρα και τη  βροχή, γιατί όπως είναι δίκοκκος ο σπόρος, φυτρώνει με διπλή ρίζα με μεγάλο θύσανο και έχει πολύ ανθεκτικό στέλεχος.
Ευκολότερο στη καλλιέργεια για τους βιοκαλλιεργτές γιατί έχει δυνατή και πυκνή ρίζα με αποτέλεσμα να ανταγωνίζεται με επιτυχία τα ζιζάνια ο δε καρπός του, προφυλαγμένος απο το φλοιό, αντέχει περισσότερο στις ασθένειες και κάνει ασφαλέστερη την διατήρησή του στην αποθήκη μετά τη συγκομιδή.
Ανθεκτικό στο κρύο (το χειμώνα 1911-1912 είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες με 20ήμερη χιονόπτωση) δίνει τη δυνατότητα να καλλιεργηθεί και σε μεγαλύτερα υψόμετρα.
Οικονομικά στοιχεία του σιταριού Δίκοκκο - Dicoccum.
Το καλλιεργητικό κόστος είναι το ίδιο με την συμβατική καλλιέργεια σιταριού.
Η τιμή του πιστοποιημένου σπόρου είναι ακριβώτερη αλλά όταν επιμεριστεί στα παραγόμενα κιλά δεν επιβαρίνει τόσο το κόστος. 
Η επι πλέον επιβάρυνση, που πρέπει να υπολογίσετε μέχρι να φτάσετε στο στάδιο της αλευροποίησης, υπάρχει μόνον στον καθαρισμό και την αποφλοίωσή του, τα οποία ενδεικτικά κυμαίνονται μεταξύ 0,80 € και 1,20 €, ανάλογα την καθαρότητα, το μέγεθος του κόκκου και την ποσότητα του σιταριού.

 Θερισμός Δίκοκκου Σιταριού στο αγρόκτημα Koukosinn.

Το Σάββατο 30 Ιουνίου στις 18:00 το απόγευμα στο αγρόκτημα Koukosinn έγινε θερισμός με τον παραδοσιακό τρόπο του σιταριού triticum dicoccum. Εδώ και χρόνια, καλλιεργείται στο αγρόκτημα βιολογικό σιτάρι ποικιλίας μαυραγάνι. Φέτος προστέθηκε σε ένα τμήμα του αγροκτήματος η παλιά ποικιλία δίκοκκου σιταριού. Το αγρόκτημα βρίσκεται στον Κούκο Κατερίνης.




ΘΕΡΟΣ , Η ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΚΑΡΠΟ ΤΗΣ , ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !

Τι είναι to Δίκοκκο Σιτάρι;


Το Δίκοκκο Σιτάρι (Triticum dicoccum) είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Αναφέρεται και ως Ζειά, Βρίζα, Όλυρα, Emmer (Γερμανία), Farro (Ιταλία) και ορισμένες φορές συγχέεται με το Ασπροσίτι (γερμαν. Dinkel).  Κάποιοι το μπερδεύουν και με το καλαμπόκι, επειδή Zea mais είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου.
Το έτος 1928 απαγορεύτηκε σταδιακά και μέχρι το 1932 καταργήθηκε  τελείως η καλλιέργειά του στην Ελλάδα.  Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει περιζήτητη λόγω των πολύτιμων χαρακτηριστικών:
- Τα προϊόντα από Δίκοκκο Σιτάρι περιέχουν 40% περισσότερο μαγνήσιο και τα ζυμαρικά του είναι πολύ πιο ελαφριά από τα κοινά ζυμαρικά.
- Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού.
- Περιέχει υψηλά ποσοστά του αμινοξέος Λυσίνη που καθιστά τα ζυμαρικά που παράγονται από αυτό ιδιαίτερα εύπεπτα.
- Η Λυσίνη, ακόμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι το βασικό στοιχείο στη βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου.
-  Το αλέυρι από Δίκοκκο Σιτάρι δεν φράσει τις αρτηρίες, όπως το αλεύρι από το απλό μονόκκοκο σιτάρι που τρώμε (μαλακό ή σκληρό), το οποίο περιέχει γλουτένη.
- Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα.
πηγη: www.kastoria.gr