Δημιουργείται Μουσείο Ελιάς στο Αμάρι Ρεθύμνου


Δημιουργείται Μουσείο Ελιάς στο Αμάρι Ρεθύμνου

04.01.2013 | 13:11


Δρομολογείται η δημιουργία Μουσείου Ελιάς στο Αμάρι Ρεθύμνου, με πρώτη στάση φιλοξενίας τον Αγροτουριστικό Πολυχώρο Πάνακρον, στη Σχολή Ασωμάτων Αμαρίου Ρεθύμνου. Στόχος είναι η διατήρηση και η διαφύλαξη όλων των πολιτιστικών στοιχείων που αφορούν στο «ιερό» δέντρο της ελιάς.
Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη σχετικό πρωτόκολλο μεταξύ του δημάρχου Ρεθύμνης και προέδρου του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), Γιώργου Μαρινάκη και του δημάρχου Αμαρίου, Στέφανου Σημαντήρα, και παραχωρήθηκε στο δήμο Αμαρίου αρχειακό υλικό που θα φιλοξενηθεί μόνιμα στο Μουσείο Ελιάς.

Ήδη στον Αγροτουριστικό Πολυχώρο Πάνακρον λειτουργεί το Μουσείο Αγροτικής Ζωής, όπου σε συνάρτηση με το Μουσείο Ελιάς αλλά και το όμορο περιβάλλον με τον πανάρχαιο ελαιώνα στον δήμο Αμαρίου, δημιουργείται πλέον μία ενότητα «ζωντανή», μέσω της οποίας θα επιτευχθεί η διατήρηση της ιστορίας του δέντρου της ελιάς, αλλά και η ερευνητική διάσταση που επιθυμεί η τοπική κοινότητα να «ενεργοποιηθεί». Παράλληλα, τόσο οι επισκέπτες όσο και οι εκπαιδευτικές κοινότητες θα μπορούν μέσω της έκθεσης και του οικείου περιβάλλοντος να αντλήσουν γνώση αλλά και εκπαιδευτικά ερεθίσματα σχετικά με την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα που αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται γύρω από το δέντρο της Ελιάς.

Ήδη το υλικό -όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο δήμαρχος Αμαρίου, Στέφανος Σημαντήρας- τακτοποιείται και αφορά σε φωτογραφίες, ενημερωτικό υλικό για την ελιά από τα Μινωικά χρόνια μέχρι και σήμερα. «Σημαντικό είναι ότι ο δήμος μας που είναι κατεξοχήν περιοχή παραγωγής λαδιού και καλλιέργειας της ελιάς, θα δημιουργήσει το συγκεκριμένο Μουσείο, το οποίο στη συνέχεια θα στεγαστεί στο κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου της Αγίας Παρασκευής στην Αμπαδιά.

Είναι η περιοχή όπου υπάρχει η ελιά θρούμπα η οποία έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν της περιοχής με ονομασία προέλευσης» ανέφερε ο κ. Σημαντήρας
 
Ο ΣΕΔΗΚ
 
Υπενθυμίζεται πως το ΔΣ του ΣΕΔΗΚ μετά και από άλλες συζητήσεις που προηγηθήκαν, αποφάσισε όπως το πλούσιο εκθεσιακό υλικό που διαθέτει να αξιοποιηθεί σε συνεργασία με τους Δήμους με έκθεση του καταλλήλους χώρους ώστε να συμβάλλει στην ενημέρωση των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών της Κρήτης για την πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία της ελιάς και την υγιεινή αξία του Κρητικού ελαιολαδου.
 
Στα πλαίσια αυτά, σε πρώτη φάση έγινε δεκτή πρόταση του Δημάρχου Αμαρίου κ. Στεφ. Σημαντήρα, όπως το υλικό αυτό εκτεθεί στις εγκαταστάσεις του Δήμου στο κέντρου ΠΑΝΑΚΡΟΝ στην Σχολή Ασωμάτων, ώστε να συνδυαστεί με την ύπαρξη στον περιβάλλοντα χώρο του πολύ αξιόλογων αρχαιολογικών μνημείων που σχετίζονται με την ελιά και το λάδι, την Μινωική διατροφή, αλλά και με το πολύ σημαντικό και μοναδικό Μνημειακό άλσος ελαιοδέντρων που υπάρχει κοντά στο ΠΑΝΑΚΡΟΝ.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να δημιουργηθεί στην περιοχή ένα σύνολο αξιοθέατων που θα προσελκύει Έλληνες και ξένους επισκέπτες στην περιοχή, συμβάλλοντας έτσι, στην αξιοποίηση των υπαρχόντων μνημείων και την ενίσχυση του τουρισμού στην ενδοχώρα.

Παράλληλα αποφασίστηκε όπως ο Δήμος Αμαρίου σε συνεργασία με τον ΣΕΔΗΚ προχωρήσουν στο σχεδιασμό της διοργάνωσης στο ΠΑΝΑΚΡΟΝ σειράς εκδηλώσεων που θα απευθύνονται στο ευρύ κοινό η και ειδικές ομάδες πληθυσμού, για ενημέρωση τους σε γεωργοοικονομικά και πολιτιστικά θέματα, σχετικά με την ελαιοκομία, την ανάδειξη της Κρητικής διατροφής, των Μνημειακών ελαιοδέντρων κ.α.