«Όλοι στα μπλόκα του Μπούτα», λέει ο Καραμίχας (upd)

  30/01/2013 - 16:54

Κάλεσμα στους αγρότες και ειδικά τους Θεσσαλούς να συνταχθούν πίσω από τα μπλόκα της Νίκαιας απηύθυνε ο Τζανέτος Καραμίχας στο πλαίσιο της πανελλαδικής σύσκεψης που συγκάλεσε η ΠΑΣΕΓΕΣ στο ξενοδοχείο Park της Αθήνας την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου.
 «Δεν είναι ώρα για διαχωριστικές γραμμές. Δεν πρόκειται εμείς να βάλουμε πλάτες στην κυβέρνηση», τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Καραμίχας συμπληρώνοντας ωστόσο ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις δεν πρέπει να προκαλέσουν επιπλέον προβλήματα στην κοινωνία και την οικονομία και πρόταξε την ανάγκη να μην δημιουργηθούν αντιπαλότητες με άλλες κοινωνικές ομάδες.
Τόσο στο πλαίσιο των δηλώσεων του αλλά και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη σύσκεψη που ακολούθησε ο κ. Καραμίχας εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρη τόσο για το θέμα των συνεταιρισμών όσο και για την ανυπαρξία, όπως είπε, σοβαρής στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη. «Διαφημίζουν συνεχώς τις έγκαιρες πληρωμές των επιδοτήσεων καθώς και των de minimis. Όμως αυτά αποτελούν απλά αποφάσεις ενός διευθυντή στο υπουργείο, δε συνιστούν χάραξη πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά.
Στη διάρκεια, μάλιστα, της ομιλίας του κατηγόρησε τον κ. Τσαυτάρη ότι «εκτελεί συμβόλαια» συνεχίζοντας στο δρόμο του προκατόχου του, Κ. Σκανδαλίδη και πρόσθεσε ότι «έχουμε πλέον σοβαρές ενδείξεις ότι εκπροσωπεί μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα». Ανέφερε, μάλιστα, ότι εδώ και δύο μήνες έχει στο συρτάρι του το πόρισμα μιας επιτροπής που ο ίδιος συγκρότησε και η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο νόμος 4015 για τους συνεταιρισμούς είναι ανεφάρμοστος και αντι-συνεταιριστικός, ωστόσο «αρνείται να το δώσει στη δημοσιότητα».
Πρόσθεσε ότι ο υπουργός αρνήθηκε να συναντηθεί με το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ ώστε να του εκθέσουν τα προβλήματα του αγροτικού τομέα και τις προτάσεις της οργάνωσης. Αντίθετα, αντιπρότεινε να προσέλθει και να παρέμβει στη σύσκεψη της ΠΑΣΕΓΕΣ κάτι που, ωστόσο, απέρριψε ο κ. Καραμίχας τόσο για λόγους αρχής όσο και γιατί, όπως είπε,» δεν μπορούσα να του εγγυηθώ ότι δε θα βρισκόταν αντιμέτωπος με την οργή κάποιων προέδρων Ενώσεων».
Στις δηλώσεις του ο κ. Καραμίχας αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στον αγροτικό κόσμο και την οικονομία της περιφέρειας τα μέτρα που ψηφίστηκαν στο Μνημόνιο και στον τελευταίο φορολογικό νόμο. Σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ, το συνδυαστικό κόστος τους φτάνει τα 1.9 δισ. ευρώ προσεγγίζοντας το ποσό των σύνολο των κοινοτικών ενισχύσεων (2,2 δισ. ευρώ). «Στην ουσία η πολιτεία παίρνει από τους αγρότες πίσω τις επιδοτήσεις», σημείωσε.
Εξέφρασε επίσης το φόβο ότι τα χρήματα του Αλέξανδρος Μπαλτατζής δε θα απορροφηθούν, παρά το γεγονός ότι, όπως είπε σκωπτικά, «η απορροφητικότητα του εν λόγω προγράμματος είναι καλύτερη από εκείνη των άλλων υπουργείων». «Ζητούμε από τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία –γιατί μόνο ο πρωθυπουργός μπορεί να το κάνει αυτό- ώστε να εξασφαλιστεί παράταση», τόνισε.

Αίτημα για ρύθμιση δανείων

Μετά το τέλος της σύσκεψης, το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ και οι συμμετέχοντες κατευθύνθηκαν πεζή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας και να παραδώσουν ψήφισμα με τις προτάσεις τους τις οποίες σκιαγράφησε νωρίτερα στις δηλώσεις του ο κ. Καραμίχας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα  «πακέτο ισοδύναμων και απολύτως εφικτών προτάσεων οι οποίες μπορούν να εφαρμοσθούν άμεσα και να δώσουν οξυγόνο στον αγροδιατροφικό τομέα, δηλαδή τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τις μεταποιητικές βιομηχανίες».
Συγκεκριμένα, ζήτησε:
-Να γίνει μακροχρόνια («τουλάχιστον 20ετής», όπως διευκρίνισε) ρύθμιση με χαμηλό επιτόκιο για τα δάνεια που αγροδιατροφικού τομέα. Η ΠΑΣΕΓΕΣ θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό μέσω της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτιμά ότι πρόκειται για δάνεια που συνολικά δεν ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
-Να εξαιρεθούν τα παραγωγικά αγροτεμάχια από το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.
-Να γίνει ρύθμιση των δανείων προς αγρότες, κτηνοτρόφους, ενώσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις  τα οποία έχουν περιληφθεί στο «κακό» χαρτοφυλάκιο της ATEbank. Η ρύθμιση, όπως είπε ο κ. Καραμίχας, πρέπει να γίνει στο αρχικό κεφάλαιο των δανείων αφού αφαιρεθούν οι τόκοι και οι προσαυξήσεις.
-Nα εξαιρεθεί από τα Δημόσια έσοδα η παρακράτηση 0,5% υπέρ ΕΛΓΑ ώστε οι εν λόγω πόροι να «επιστρέψουν» στην ΠΑΣΕΓΕΣ.
-Όσον αφορά το νέο φορολογικό νόμο, η ΠΑΣΕΓΕΣ δε διαφωνεί τόσο με το συντελεστή 13% που καθιερώνεται από του χρόνου («είχαμε ζητήσει 10% αλλά μπορούμε να δεχτούμε και το 13%, είπε χαρακτηριστικά) ζητάει ωστόσο : α) Να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή των κτηνοτρόφων οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και «αποτελούν το στυλοβάτη κάθε αγροτικής οικονομίας», β) Να υπάρξει ρύθμιση ώστε να εξαιρεθούν από τα λογιστικά βιβλία οι μικροί παραγωγοί. γ) Εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι τη φετινή χρονιά οι επαγγελματίες του αγροτικού χώρου θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων.  «Θα ήταν καλύτερα το 13% να ισχύσει από φέτος», σημείωσε. δ)  Να συμπεριληφθούν από τη νέα χρονιά (οπότε και θα ισχύσουν τα λογιστικά βιβλία) όλες οι εισροές στα έξοδα και να υπάρξει συμψηφισμός με τις επόμενες χρονιές σε περίπτωση που το αποτέλεσμα βγαίνει αρνητικό (ζημιές)
-Να ανασταλεί ο νόμος 4015 για τους συνεταιρισμούς. «Επιτροπή που συγκρότησε ο ίδιος ο κ. Τσαυτάρης κατέληξε ότι είναι ανεφάρμοστος και αντισυνεταιριστικός, όμως ο υπουργός εδώ και δύο μήνες κρατάει το πόρισμα στο συρτάρι του», δήλωσε.


Το Ψήφισμα με τις προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ

Στη σημερινή πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τις Διοικήσεις των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων της χώρας και με εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων, με σκοπό να εκτιμήσουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον αγροτικό χώρο, διαπιστώνουμε ομόφωνα ότι τα προβλήματα οξύνονται καθημερινά και απειλούν με καταστροφή τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς της χώρας.
Ο αγροτικός κόσμος έχει φτάσει σε απόγνωση και υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και αναβρασμός σε όλη την χώρα. Την ίδια στιγμή το Κυβερνητικό έργο στερείται σχεδιασμού, στρατηγικής και αποτελεσματικότητας και είναι όχι μόνο ανύπαρκτο, αλλά και αρνητικό.
Η μεγάλη αύξηση του κόστους αγροτικής παραγωγής, εξαιτίας των συνεχών αυξήσεων στην ενέργεια (αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ) και στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης), στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και σε όλες τις εισροές καθιστούν σχεδόν αδύνατη την καλλιέργεια. Από την άλλη πλευρά, καταγράφεται σημαντική κάμψη στις τιμές παραγωγού, με αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά  το 2010 (7,6%), κατά το 2011 (5,5%), αλλά και κατά το 2012 (13,3%). Παράλληλα, η ύφεση στην οικονομία, η υποχρηματοδότηση του αγροτικού τομέα και η εντεινόμενη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, έχουν σχεδόν εξαφανίσει κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης των αγροτών και των επιχειρήσεών τους.
Από τα πρόσφατα μέτρα της Κυβέρνησης, που αποφασίστηκαν με το νόμο του Μνημονίου ΙΙΙ, διαπιστώνεται η αφαίμαξη των συντάξεων του ΟΓΑ (750 εκατ. ευρώ), η αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΟΓΑ, (90 εκατ. ευρώ), η αύξηση του ορίου ηλικίας των συνταξιούχων του ΟΓΑ,  η μείωση επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες (152 εκατ. ευρώ), η μείωση επιδότησης του ΕΦΚ πετρελαίου (130 εκατ. ευρώ) και η μείωση προγραμμάτων της γεωργίας (25 εκατ. ευρώ), με συνέπεια η συνολική επιβάρυνση για τους αγρότες από τις περικοπές αυτές να υπερβαίνει το 1 δις ευρώ κατά το 2013.
Επίσης με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς των αγροτών (45 εκατ. ευρώ), με την σημαντική αύξηση της φορολογίας των αγροτών (145 εκατ. ευρώ), με την κατάργηση της απαλλαγής από το φόρο εισοδήματος των συναλλαγών των αγροτικών συνεταιρισμών με τα μέλη τους (107 εκατ. ευρώ), με την νέα αύξηση στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ (40 εκατ. ευρώ) και τελικά με την επικείμενη επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας στα αγροτεμάχια (500 εκατ. ευρώ) οι αγρότες θα επιβαρυνθούν κατά το 2013 με 900 εκατ. ευρώ επιπλέον.
Συνολικά η επιβάρυνση των αγροτών από τα μέτρα της Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο επίπεδο των 1900 εκατ. ευρώ, εξανεμίζοντας το σύνολο σχεδόν των άμεσων ενισχύσεών τους που εισπράττουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τονίζουμε ότι ο νόμος 4015/2011 για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς όχι μόνο δεν έλυσε τα προβλήματά τους, αλλά σαν ανεφάρμοστος που είναι έχει εγκλωβίσει τις συνεταιριστικές οργανώσεις, που δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μετατροπές και συγχωνεύσεις. Οι συνεχείς αναβολές κατάθεσης των αναγκαίων τροποποιήσεων, όπως αυτές που εισηγούνται εδώ και 3 μήνες, από την Επιστημονική Επιτροπή, που συνέστησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν ως συνέπεια την αποδιοργάνωση και τη διάλυση των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας. Ο Υπουργός αρνείται να πάρει πρωτοβουλίες. 
Υπογραμμίζουμε τον κίνδυνο της αποεπένδυνσης του αγροτικού τομέα, εξαιτίας  της μηδενικής απορρόφησης της δαπάνης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, λίγο πριν το τέλος του, τόσο στα σχέδια βελτίωσης, όσο και στη μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων. Εξάλλου, παρά τις εξαγγελίες, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία ενέργεια για την ενεργοποίηση του Αγροτικού Ταμείου Εγγυοδοσίας ώστε να στηριχθεί η χρηματοδότηση των αγροτών και των επιχειρήσεών τους, ενώ, από την άλλη πλευρά, τα χρέη των αγροτών και των κτηνοτρόφων συνεχώς διογκώνονται, μια και δεν ισχύουν πλέον οι εγγυήσεις του Δημοσίου.
Έπειτα από τα προηγούμενα προτείνουμε ομόφωνα τα ακόλουθα :
1. Να στηριχθούν με κάθε τρόπο οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και να μην αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησής τους.
2. Να μην μειωθεί η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης και να καταργηθεί η πρόσφατη αύξηση (12%) στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.
3. Να μην μειωθεί η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες και η απόδοσή του να γίνεται μόνο μία φορά το χρόνο, με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
4. Να τεθεί όριο για την ένταξη των μικρών παραγωγών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (τήρηση βιβλίων), γιατί προκύπτει πολύ μικρό ακαθάριστο εισόδημα, αλλά και σημαντική λογιστική επιβάρυνση.
5. Οι αγρότες που πρόκειται να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (τήρηση βιβλίων) να έχουν τη δυνατότητα να περιλαμβάνουν στα έξοδά τους τις αποσβέσεις όλων των παραγωγικών στοιχείων της αγροτικής εκμετάλλευσης στη λογιστική τους αξία. Παράλληλα να παρέχεται δυνατότητα μεταφοράς της ζημίας για συμψηφισμό στα επόμενα έτη.
6. Να μειωθεί ο ενιαίος συντελεστής φορολόγησης (13%), αλλά και να ισχύσει ο μειωμένος συντελεστής από το 2013.
7. Να καθιερωθεί η έκδοση ηλεκτρονικού παραγωγικού τιμολογίου για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων.
8. Να ενεργοποιηθεί το Μητρώο Εμπόρων με ουσιαστικά μέτρα.
9. Να λειτουργήσει εκ νέου ο ΕΛΟΓΑΚ ως αυτόνομος και ανεξάρτητος Οργανισμός για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και να επανέλθει ο τομέας των δασών στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
10. Επιβάλλεται να προβλέπεται αφορολόγητο ποσό, ύψους 5.000 ευρώ καθαρού εισοδήματος για όλους τους αγρότες.
11. Να υλοποιηθεί  άμεσα η έγκριση - και κυρίως η πληρωμή των σχεδίων βελτίωσης των αγροτών, αλλά και των επενδύσεων των επιχειρήσεών τους στην εμπορία και τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων με την ενεργοποίηση και τη στήριξη του Αγροτικού Ταμείου Εγγυοδοσίας.
12. Να ισχύσει μακροχρόνια ρύθμιση με την παροχή  εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου έτσι ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση των αγροτών με χαμηλότοκα και μακροπρόθεσμα δάνεια.
13. Να υιοθετηθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή της εκποίησης των ενυπόθηκων παραγωγικών ακινήτων και εγκαταστάσεων των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών από τον εκκαθαριστή της πρώην ΑΤΕ, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εξόφλησή τους, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, με άτοκα δάνεια, που να καταβάλλονται σε ετήσιες ισόποσες δόσεις. Με την ολοκλήρωση της εξόφλησης να γίνεται  άμεσα άρση των υποθηκών για τα ακίνητα αυτά. Για όσους αγρότες δεν έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη να αρθούν οι υποθήκες.
14. Να ενεργοποιηθεί άμεσα η απόφαση για την εφαρμογή του νόμου 128/75 που προβλέπει την επιδότηση κατά δύο μονάδες (2%) των βραχυπρόθεσμων και με μία μονάδα (1%) των μεσοπρόθεσμων δανείων των αγροτών, εφόσον αυτά χορηγούνταν από την ΑΤΕ.
15. Να κατατεθούν άμεσα για ψήφιση στη Βουλή οι τροπολογίες του νόμου 4015/2011, όπως έχουν κατατεθεί στο πόρισμα της  Επιστημονικής Επιτροπής που οριστήκε  από τον Υπουργό.

Το ψήφισμα αυτό να παραδοθεί στον Πρωθυπουργό και στους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων και να πραγματοποιηθεί παράσταση εκπροσώπων της σημερινής συγκέντρωσης στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ολοι οι συγκεντρωμένοι, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα και τα αιτήματα των αγροτών, τα οποία οφείλεται να υποστηριχθούν, χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο σ’αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την Πατρίδα μας.