Γέφυρες Κόβενεϊ σε Κομισιόν και κράτη - μέλη για τις άμεσες ενισχύσεις

25/02/2013

Ο Επίτροπος Υγείας Τόνιο Μποργκ (αριστερά) και ο υπουργός Γεωργίας της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόβενεϊ (δεξιά).Υπό την προεδρία του Ιρλανδού υπουργού γεωργίας, Σάιμον Κόβενει, οι υπουργοί γεωργίας και των 27 κρατών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 24-25 Φεβρουαρίου καλούνται να αποσαφηνίσουν δύο κυρίαρχα θέματα της ΚΑΠ:
τη θέσπιση κανόνων σύγκλισης της ενιαίας ενίσχυσης και τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων.
Ο Επίτροπος Υγείας Τόνιο Μποργκ (αριστερά) και ο υπουργός Γεωργίας της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόβενεϊ (δεξιά).
Συγκεκριμένα, για τις άμεσες ενισχύσεις: η Κομισιόν πρότεινε, τον Οκτώβριο του 2011, για να στηρίξει το εισόδημα των αγροτών μια καλύτερα στοχευμένη, με πιο απλό τρόπο δομημένη και κυρίως πιο δίκαιη κατανομή των πόρων μεταξύ των αγροτών, μεταξύ των περιφερειών και μεταξύ των κρατών μελών (αντίστοιχα εσωτερική και εξωτερική σύγκλιση).

Η ιρλανδική προεδρία έχει μοιράσει στα κράτη μέλη ένα δικό της έγγραφο με τροποποιήσεις στις προτάσεις της Κομισιόν καθώς και νέες διατάξεις που αφορούν την εσωτερική σύγκλιση.  

Όσον αφορά τη διαφάνεια θα συζητηθούν τα εξής: η Κομισιόν είχε καταθέσει πρόταση, το Σεπτέμβριο του 2012, με στόχο την ανάγκη εύρεσης της χρυσής τομής ανάμεσα στη διαφάνεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Οι προηγούμενοι κανόνες είχαν τεθεί σε αναμονή μετά από δικαστική απόφαση του 2010 από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που ακύρωσε εν μέρει τους κανόνες διαφάνειας στη βάση ότι πήγαν πέρα από κανόνες προστασίας των δεδομένων για τα «φυσικά πρόσωπα». Η νέα πρόταση θέτει τα όρια για τη δημοσίευση των ονομάτων των μεμονωμένων ατόμων και καλεί τα κράτη μέλη να δημοσιεύουν λεπτομερείς πληροφορίες, ιδίως σχετικά με το είδος της ενίσχυσης και την περιγραφή των μέτρων για τα οποία οι πόροι έχουν διατεθεί. Η συζήτηση θα διαρθρωθεί γύρω από τρεις ερωτήσεις που υπέβαλε η Προεδρία - ο επιδιωκόμενος στόχος από την πρόταση της Επιτροπής, τα στοιχεία που θα αφορούν τους δικαιούχους της χρηματοδότησης που θα δημοσιευθούν και τα πιθανά όρια.

Δηλώσεις του Σάιμον Κόβενει, κατά την άφιξη του στο Συμβούλιο:

«Όλες οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου είναι σημαντικές ειδικά όταν είμαστε σε προχωρημένα στάδια των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Η συνάντηση επιπλέον είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς έρχεται μετά από τη συμφωνία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για το δημοσιονομικό πλαίσιο για τα επόμενα επτά χρόνια. Η δάδα έχει πλέον περάσει στους Υπουργούς Γεωργίας, και θα πρέπει να δείξουμε τη σοβαρή μας για συμφωνία σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Μετά τον καθορισμό φιλόδοξων σχεδίων πρέπει  μέχρι το τέλος του Μαρτίου το Συμβούλιο σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ να έχει καταλήξει».

«Η Ιρλανδική Προεδρία έχει βάλει μια ισχυρή, συνεκτική δέσμη προτάσεων που πιστεύω ότι αντιμετωπίζει τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από τα κράτη μέλη σχετικά με την εσωτερική κατανομή των άμεσων ενισχύσεων. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο ζήτημα, αλλά αν υπάρξει ένα πνεύμα συμβιβασμού, μπορούμε να κινηθούμε μπροστά και να δημιουργήσουμε μια πολύ θετική δυναμική γύρω και από τις υπόλοιπες διαπραγματεύσεις».

Ο Κόβενει θα επιδιώξει, επίσης, να συμβιβάσει τις απόψεις των κρατών μελών με αυτή της Κομισιόν για το δημόσιο έλεγχο της χρήσης των κονδυλίων της ΚΑΠ.

Η Επιτροπή στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας θα εκπροσωπείται από τη Μαρία Δαμανάκη, Επίτροπο Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, τον Ντατσιάν Τσιόλος, Επίτροπο για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη και τον Τόνιο Μπόργκ, Επίτροπο για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, ξεκίνησε τη Δευτέρα (25 Φεβρουαρίου) με τα ζητήματα της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολτικής (ΚΑΠ) και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη (26 Φεβρουαρίου) με τα ζητήματα της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ).
Αγροτικά μέτρα για τις απομακρυσμένες περιοχές και τα νησιά του Αιγαίου

Μετά την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (5/2/2013) και το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας αποφάσισε τη θέσπιση κανονισμού όσον αφορά τα ειδικά μέτρα για την στήριξη της γεωργίας σε απόκεντρες περιοχές της Ε.Ε. και στα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Η στήριξη της ΕΕ προς τα «μικρά νησιά» του Αιγαίου αφορά στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία ορισμένων γεωργικών προϊόντων, μέσω της θέσπισης ειδικών μέτρων, καθώς και στον εφοδιασμό τους με πρώτες ύλες.

Ο προϋπολογισμός

Το συνολικό ετήσιο ποσό ενίσχυσης για τα μικρά νησιά του Αιγαίου θα παραμείνει, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, στα 23,93 εκατ. ευρώ. Το ετήσιο ανώτατο όριο για την παροχή βοήθειας από την ΕΕ προς τις άκρως απόκεντρες περιφέρειες θα παραμείνει στα 653,04 εκατ. ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε 278,41 εκατ. ευρώ για τα γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα, 106,21 εκατ. ευρώ υπέρ των Αζορών και της Μαδέρας και 268,42 εκατ. ευρώ για τις Κανάριους Νήσους. Τέλος, προστέθηκε και μια συγκεκριμένη διάταξη στον κανονισμό που επιτρέπει την εφάπαξ καταβολή 40 εκατ. ευρώ το 2013, προκειμένου να δοθεί στην παραγωγή μπανάνας στις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες ώστε να προσαρμοστούν στη μείωση των τιμολογίων της μπανάνας μετά τις τελευταίες εμπορικές συμφωνίες.

Το ιστορικό

Τον περασμένο Νοέμβριο η Ειδική Επιτροπή για τη Γεωργία (SCA) για το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο συνέταξε ένα συμβιβαστικό κείμενο για αγροτικά μέτρα που θα αφορούν απομακρυσμένες περιοχές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Συγκεκριμένα, καλύπτει τις εξής εξόχως απόκεντρες περιφέρειες: Γουαδελούπη, Γαλλική Γουιάνα, Μαρτινίκα, Ρεϋνιόν, Άγιο Βαρθολομαίο, Άγιο Μαρτίνο, Αζόρες, Μαδέρα και Κανάρια Νησιά. Επίσης, καλύπτει τα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω του μικρού μεγέθους τους, του μικρού πληθυσμού τους, της απομακρυσμένης γεωγραφικής τους θέσης και της έλλειψης γραμμών μεταφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι το καθεστώς ειδικών μέτρων για τη γεωργία στα μικρά νησιά του Αιγαίου θεσμοθετήθηκε το 1993, μετά από διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο Υπουργών. Η ίδια η χώρα μας εξαίρεσε την Κρήτη, την Εύβοια και τα νησιά του Ιονίου. Ο λόγος ήταν ότι ο προϋπολογισμός ήταν περιορισμένος και κατά συνέπεια έπρεπε να ορισθούν προτεραιότητες ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των προαναφερόμενων μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι στα μικρά νησιά το κόστος παραγωγής αυξάνεται και εξαιτίας της μικρής τους έκτασης και της απομόνωσής τους από την ηπειρωτική χώρα.