Αυστηρότερους κανόνες και σκληρότερες ποινές απαιτεί το ΕΚ για τα τρόφιμα

Αγροτικές Ειδήσεις

 Περισσότεροι έλεγχοι και η απειλή αυστηρότερων ποινών είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί επανάληψη του σκανδάλου με το κρέας αλόγου,
τόνισαν οι ευρωβουλευτές σε συζήτηση που έγινε στην επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ στις 18 Φεβρουαρίου. Εκείνο για το οποίο δεν υπάρχει ανάγκη, συμφώνησαν, είναι η δημιουργία νέας νομοθεσίας, αρκεί να βελτιωθεί η συνεργασία των κρατών μελών μεταξύ τους.

Μιλώντας στη συζήτηση, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Σουηδός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Carl Schlyter, τόνισε ότι σήμερα οι απατεώνες δεν διατρέχουν σχεδόν κανένα κίνδυνο, για να προσθέσει ότι η εμμονή στη χαμηλότερη δυνατή τιμή αυξάνει τις πιθανότητες απάτης: "είναι μια νοοτροπία που πρέπει να αλλάξουμε, οι ποινές και τα πρόστιμα πρέπει να πονούν τις εταιρίες".

Στην ίδια γραμμή, ο Βρετανός Φιλελεύθερος, Chris Davies, σημείωσε ότι "για πολλούς είναι απαράδεκτο να έχουν φάει κρέας αλόγου και φανταστείτε πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα αν ήταν χοιρινό". Το ιδεώδες, προσέθεσε, θα ήταν να είναι ίδιες οι ποινές σε όλα τα κράτη μέλη.

Οι κανόνες δεν χρειάζεται να αλλάξουν, εκείνο που πρέπει να αλλάξει είναι η επιβολή της τήρησής τους, σημείωσε από την πλευρά του ο Peter Liese του ΕΛΚ (Γερμανία) ενώ η Βρετανίδα Linda McAvan των Σοσιαλιστών, απαίτησε ανεξάρτητους ελέγχους αντί ελέγχων από τις ίδιες τις εταιρίες.

Κανένας κίνδυνος για την υγεία
"Πρόκειται για απάτη, για εξαπάτηση του καταναλωτή αλλά όχι για ζήτημα ασφάλειας τροφίμων" τόνισε μιλώντας στη συνεδρίαση ο Uli Bernard, του ευρωπαϊκού οργανισμού ασφάλειας τροφίμων, ενώ η Paola Testoggi Coggi, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η απάτη εντοπίσθηκε νωρίς και ότι το σύστημα έδειξε από ακριβώς που είχε προέρθει και που είχε καταλήξει το κρέας. Η Επιτροπή, προσέθεσε έχει ήδη προτείνει αύξηση των ελέγχων συμπεριλαμβανομένων ελέγχων στο DNA των κρεάτων.