Εξετάζεται το αφορολόγητο πετρέλαιο, λέει ο Χαρακόπουλος

08/02/2013

Ο αναπληρωτής υπουργός υποστηρίζει πως η φορολογική μεταρρύθμιση θα χτυπήσει το υψηλό κόστος ενέργειας.
Στη συνέντευξη ο Χαρακόπουλος τόνισε επίσης πως οι αγρότες αν δεν είχαν προβλήματα δε θα έβγαιναν στους δρόμους, ενώ διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά πως οι όλοι βαμβακοπαραγωγοί θα πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Χαρακόπουλου στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωινό ΑΝΤ1» και στο δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη έχει ως εξής:
Γνωρίζω τα προβλήματα των αγροτών και στο μέτρο του δυνατού τα αντιμετωπίζουμε
«Ξέρετε ότι προέρχομαι από αγροτική οικογένεια. Γνωρίζω λοιπόν, από πρώτο χέρι τα προβλήματα των αγροτών και από την πρώτη στιγμή είπα ότι τα αιτήματα που βάζουν οι αγρότες είναι δίκαια. Το ζητούμενο είναι τι είναι εφικτό σήμερα να αντιμετωπίσουμε καθώς η χώρα βρίσκεται «στο καλαπόδι του μνημονίου». Εξαντλήσαμε λοιπόν, κάθε περιθώριο και χτες, μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, ανακοινώθηκαν μέτρα που αντιμετωπίζουν στο μέτρο του δυνατού τα προβλήματα των αγροτών. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος παραγωγής και βεβαίως τα διαρθρωτικά ζητήματα για τα οποία είμαστε ανοιχτοί και σε περαιτέρω συζήτηση».
Μειώνουμε το κόστος ενέργειας άμεσα και μακροπρόθεσμα
«Το μεγάλο πρόβλημα είναι το κόστος παραγωγής, το κόστος της ενέργειας που έχει αυξηθεί, πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα. Εκεί, λοιπόν, είπαμε ότι καταβάλλεται προσπάθεια, έτσι ώστε η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου να φτάσει στα περσινά επίπεδα. Μέσα στον Φεβρουάριο θα δοθούν 80 εκατομμύρια ευρώ, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Πέρυσι δόθηκαν το καλοκαίρι και καταβάλλεται προσπάθεια το ίδιο ποσό να δοθεί και το Σεπτέμβριο, που το χρειάζονται και πάλι οι αγρότες που κάνουν εργασίες. Ευελπιστούμε ότι τα δημοσιονομικά θα το επιτρέψουν. Ήδη, φαίνεται ότι χτίζεται ένα δημοσιονομικό ισοδύναμο από την επιστροφή του φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης. Είχε προϋπολογιστεί ένα μεγαλύτερο ποσό, φαίνεται ότι δεν απορροφάται, γιατί πολλοί καταναλωτές, πολλοί πολίτες στράφηκαν σε άλλες μορφές θέρμανσης, με τζάκια, με ξυλόσομπες, με φυσικό αέριο, με αερόθερμα.
Στα πλαίσια των σημερινών δημοσιονομικών δυνατοτήτων μακάρι να υπήρχαν οι δυνατότητες άμεσα να εφαρμόζαμε αυτό που ζητούν οι αγρότες, να ικανοποιήσουμε το αίτημά τους για αφορολόγητο πετρέλαιο. Εξετάζεται μεσομακροπρόθεσμα το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο. Από του χρόνου που θα έχουμε καθιερώσει και τα βιβλία εσόδων- εξόδων για τους αγρότες είναι κάτι που θα το αντιμετωπίσουμε. Άμεσα αυτό που μπορεί να γίνει σήμερα είναι αυτό, το οποίο ανακοινώθηκε χτες, η καθιέρωση ειδικού νυχτερινού αγροτικού τιμολογίου που θα έχει, αν θέλετε διπλό αποτέλεσμα. Αφενός, θα κρατήσει σε χαμηλότερες τιμές το αγροτικό ρεύμα, έστω της νυχτερινής χρήσης και αφετέρου, όπως γνωρίζουνε πολύ καλά οι αγρότες, το νυχτερινό πότισμα ενδείκνυται περισσότερο με βάση τις ορθές γεωργικές πρακτικές».

Υπάρχει δυνατότητα να δοθεί επιστροφή ΦΠΑ μεγαλύτερη του 6%

«Η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες περιορίστηκε από το 11% στο 6%. Από 400 εκατομμύρια ευρώ που δίδονταν, φέτος έχουν προϋπολογιστεί 250 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι με βάση το γεγονός ότι από τους 292.000 δικαιούχους της επιστροφής του ΦΠΑ πάνω από 37.000 αγρότες εμφανίζουν με διάφορες αλχημείες να παίρνουν πολλαπλάσια επιστροφή ΦΠΑ από αυτή που εδικαιούντο. Έχουν δηλαδή μεγαλύτερο εισόδημα, στις φορολογικές τους δηλώσεις, από την επιστροφή ΦΠΑ και όχι από την πώληση των προϊόντων τους.
Μπορούμε λοιπόν να πούμε με σχετική ασφάλεια ότι με τα 250 εκατομμύρια ευρώ θα δώσουμε μεγαλύτερη επιστροφή ΦΠΑ από το 6% που αρχικά προϋπολογίστηκε. Θα δοθεί η επιστροφή του 6% και σίγουρα στο «κουτάκι» αυτό των 250 εκατομμυρίων ευρώ του προϋπολογισμού θα μείνουν χρήματα, τα οποία θα αναδιανεμηθούν στη συνέχεια».
Η φορολογική μεταρρύθμιση χτυπά και τις λαμογιές και το υψηλό κόστος ενέργειας
«Η κυβέρνηση προχωρά στην καθιέρωση βιβλίων εσόδων και εξόδων για τους αγρότες έτσι ώστε να μην έχουν κανένα κίνητρο να μπαίνουν στον πειρασμό που τους υποβάλλουν οι μεσάζοντες να δηλώνουν ότι πωλούνε ακριβότερα στα τιμολόγια τη σοδειά τους.
Σήμερα, ξέρετε τι κάνουν πολλοί παραγωγοί; Είχαμε χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις και κάτω στην Κρήτη, μπαίνουν στον πειρασμό και βάζουν τις ντομάτες ή τα πορτοκάλια ότι δεν τα πουλάνε 20 λεπτά, όπως πραγματικά τα πουλάνε, γιατί τους λέει ο έμπορος γράψτε 70 και 80 λεπτά να πάρετε μεγαλύτερη επιστροφή ΦΠΑ, έτσι και ο μεσάζων νομιμοποιείται να πουλά πολλαπλάσια και στον τελικό καταναλωτή φθάνει το προϊόν σε υψηλότερη τιμή. Χάνουν και οι αγρότες και το κράτος. Αυτό λοιπόν θα χτυπηθεί με τη φορολογική μεταρρύθμιση που κάνουμε. Με τα βιβλία εσόδων και εξόδων θα αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα με το ενεργειακό κόστος. Γιατί στα έξοδα θα μπαίνουν και οι δαπάνες οι ενεργειακές, το πετρέλαιο».
Οι ροδακινοπαραγωγοί θα πάρουν τα χρωστούμενα
«Οι ροδακινοπαραγωγοί δικαίως διαμαρτύρονται γιατί είναι απλήρωτοι ενώ έχουν δώσει εδώ και μήνες τη σοδειά τους. Επικοινωνήσαμε αρχικά με την Τράπεζα Πειραιώς, που είναι το διάδοχο σχήμα μετά την κατάργηση της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία χρηματοδότησε από τις 29 Ιανουαρίου τις κονσερβοποιίες που παρέλαβαν τα ροδάκινα των παραγωγών της Ημαθίας. Οι παραγωγοί στη συνέχεια ζήτησαν να πληρωθούν απευθείας από τις τράπεζες. Οπότε ζητήσαμε από την τράπεζα και βρίσκεται σε επαφή με τις κονσερβοποιίες προκειμένου να λάβουνε τα στοιχεία με τα ποσά που δικαιούνται οι παραγωγοί, να αφαιρεθεί η προκαταβολή που τους δόθηκε έτσι ώστε να εξοφληθούν. Είναι θέμα ημερών να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία εξόφλησης και να λήξει αυτή η ταλαιπωρία των ροδακινοπαραγωγών».
Η συνδεδεμένη ενίσχυση θα δοθεί σε όλους όσους καλλιέργησαν βαμβάκι
«Επειδή στο μπλόκο της Νίκαιας μας ακούνε και πολλοί βαμβακοπαραγωγοί, θέλω να πω ότι εντός του μηνός θα καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση για το βαμβάκι, περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ και στους παραγωγούς που επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι και δεν έπιασαν το όριο παραγωγής με βάση το οποίο παίρνουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρος και σε αυτόν τον τομέα και να πω ότι οι παραγωγοί εκείνοι που δεν καλλιέργησαν ή που εγκατέλειψαν τα χωράφια και έχουν μηδενική παραγωγή δε θα πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε βάρος των νοικοκυραίων που καλλιέργησαν τα χωράφια τους, που έκαναν τα ποτίσματα τους, τους ψεκασμούς τους. Η συνδεδεμένη ενίσχυση δεν είναι επίδομα που δίνουμε στους αγρότες. Η συνδεδεμένη ενίσχυση δίνεται για να παράγουμε βαμβάκι. Το βαμβάκι είναι το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας».
Κανένας αγρότης δεν βγαίνει στους δρόμους αν δεν έχει προβλήματα, παρά τους όποιους κομματικούς σχεδιασμούς
«Κανένας αγρότης δε βγαίνει στους δρόμους αν δεν έχει προβλήματα. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Προβλήματα υπάρχουν γι’ αυτό βρίσκονται οι αγρότες στους δρόμους. Από κει και πέρα ότι υπάρχουν και κομματικοί σχεδιασμοί και πολιτικές στοχεύσεις, θα ήμασταν υποκριτές αν δεν το καταθέταμε. Σας είπα λοιπόν ότι το 2009, που τότε δόθηκε το λεγόμενο πακέτο Χατζηγάκη των 500 εκατομμυρίων ευρώ, αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ στους αγρότες μας, για το οποίο όπως ξέρετε ελεγχόμαστε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καταβάλλεται μια μεγάλη προσπάθεια να αποφύγουμε το αίτημα ανάκλησης των χρημάτων από τους ίδιους τους αγρότες, ακόμη και τότε λοιπόν μετά από αυτό το γενναίο πακέτο, υπήρχαν εκπρόσωποι αγροτών που παρέμεναν  στους δρόμους».
Ευκαιρίες με το νέο ΠΑΑ 2014-20, υλοποίηση έργων υποδομής και farmers’ markets
«Γίνανε λάθη στον πρωτογενή τομέα το ζητούμενο είναι σήμερα τι μπορούμε να κάνουμε. Μπροστά μας έχουμε την πρόκληση της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και ο πρωτογενής τομέας προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης. Έχουμε το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Να καθίσουμε μαζί με τους αγρότες να το σχεδιάσουμε σωστά. Να γίνουν τα έργα υποδομών που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής, οι ταμιευτήρες, τα φράγματα. Περιμένουμε το έργο του Αχελώου που έχει κολλήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Θεσμοθετούμε το επόμενο διάστημα και τις αγορές παραγωγών, τα  farmers’ markets, όπου θα έχουν τη δυνατότητα οι ίδιοι οι παραγωγοί να πωλούν στις παρυφές της πόλης, μια φορά την εβδομάδα, τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές. Κάνουμε πράξη το κίνημα της πατάτας που είπατε και εσείς προηγουμένως».