Χρειάζεται προσοχή για να μην αναπτυχθούν παθογόνοι μύκητες στο αμπέλι
25/02/2013 - 09:48 πμ
Προληπτικές πρακτικές που δεν θα επιτρέψουν την προσβολή του ξύλου του αμπελιού από ασθένειες που προκαλούνται από παράσιτα πληγών και μεταδίδονται με το χειμερινό κλάδεμα συνιστάτο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας.
Με το δεδομένο μάλιστα ότι δεν υπάρχουν εγκεκριμένα μυκητοκτόνα για την καταπολέμηση αυτών των ασθενειών, συνιστάται η εφαρμογή των παρακάτω πρακτικών:
1. Το κλάδεμα να γίνεται όσο το δυνατόν πιο αργά το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη και οπωσδήποτε με ξηρό καιρό. Ο άνεμος και ο βροχερός καιρός ευνοούν ιδιαίτερα τις μολύνσεις.
2. Τα πρέμνα με εμφανή συμπτώματα προσβολής να κλαδεύονται τελευταία. Η αφαίρεση των προσβεβλημένων τμημάτων πρέπει να γίνεται με διαδοχικά κοψίματα, μέχρι η τελική τομή να εμφανιστεί φυσιολογική, χωρίς καστανούς μεταχρωματισμούς. Ξερά πρέμνα να εκριζώνονται άμεσα και να καίγονται.
3. Να αποφεύγονται οι μεγάλες τομές κλαδέματος, διότι αυξάνονται οι πιθανότητες μόλυνσης των πρέμνων. Αν είναι αναπόφευκτες, τότε να γίνονται αργά το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη και να καλύπτονται με κατάλληλο προστατευτικό σκεύασμα.
4. Τα προσβεβλημένα φυτικά μέρη (κεφαλές, βραχίονες,) να απομακρύνονται άμεσα από τον αμπελώνα και να καίγονται.
5. Απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος με εμβάπτιση σε καθαρό οινόπνευμα ή διάλυμα χλωρίνης 10%.
6. Αμέσως μετά το κλάδεμα και μέχρι το φούσκωμα των ματιών, συνιστάται ψεκασμός των πρέμνων με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια χαλκούχο σκεύασμα.