08/02/2013
«Λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης με τον αγροτικό κόσμο, έριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την κουτοπόνηρη στάση του, το βράδυ της Πέμπτης, να ξεχωρίσει σε… πατρικίους και πληβείους τους αγροτοσυνδικαλιστές της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, σε προγραμματισμένες συναντήσεις του στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει άγριος καυγάς και να μείνει έκθετος στα μάτια της κοινωνίας.
Πρωταγωνιστές στην ένταση ήταν οι περίπου 15 εκπρόσωποι του μπλόκου του Λευκώνα των Σερρών, οι οποίοι ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη, χθες, διανύοντας περίπου 150 χλμ., με σκοπό να συναντηθούν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στις 8 μ. μ., χωρίς όμως να το επιτύχουν και σήμερα στις 12 το μεσημέρι, με την παρουσία αγροτών από τη Νίκαια, που έρχονται για συμπαράσταση, αναμένεται να αποφασίσουν συνέχιση των κινητοποιήσεων, με διάθεση εξάντλησης κάθε περιθωρίου διαλόγου, χωρίς να θίγονται άλλες κοινωνικές ομάδες, που σημαίνει πως δεν εξετάζονται οι αποκλεισμοί δρόμων ως επιλογή δράσης.
Τι ακριβώς μεσολάβησε για την όξυνση του κλίματος; «Με παρέμβαση του υπουργού Μακεδονίας Θράκης κ. Θ. Καράογλου ο κ. Τσαυτάρης θέλησε να δει πρώτα και ξεχωριστά τους συναδέλφους μας από το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια Θεσσαλονίκης και παρότι μας ξένισε το δεχθήκαμε» εξήγησε στην Agronews ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Σερρρών κ. Κωνσταντίνος Ξενιτίδης. Πρόσθεσε όμως ότι «περιμέναμε σχεδόν μία ώρα και είκοσι λεπτά, πριν λήξει η συγκεκριμένη συνάντηση και ο υπουργός μας διαμήνυσε πως δεν μπορεί να μας διαθέσει περισσότερα από δύο λεπτά, καθώς στη συνέχεια είχε ένα ραντεβού με τον Ολλανδό πρόξενο. Μάλιστα, δεν κάθισε καν στο τραπέζι, αλλά με το ένα πόδι στην πόρτα, μας ζήτησε να του εκθέσουμε τα αιτήματα και τους προβληματισμούς μας».
Η απαξιωτική αυτή στάση, από τον κ. Τσαυτάρη, σε αντιδιαστολή με τη συμπεριφορά του έναντι των αγροτοσυνδικαλιστών της Θεσσαλονίκης, «για ευνόητους λόγους», όπως λένε, εξόργισε τους αγρότες των Σερρών οι οποίοι θεώρησαν ότι τους υποτιμά ο υπουργός και άρχισαν να διαπληκτίζονται μαζί του λεκτικά, με τον κ. Καράογλου να προσπαθεί χωρίς επιτυχία να παρέμβει πυροσβεστικά. «Ναι, εγώ του ζήτησα να παραιτηθεί, του είπα πως είναι καλύτερο να σηκωθεί να φύγει από το υπουργείο εάν δεν έχει το σθένος και τη διάθεση να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των αγροτών», παραδέχθηκε ο κ. Ξενιτίδης, καταδικάζοντας, παράλληλα, τις όποιες λεκτικές εκτροπές ή χαρακτηρισμούς εκτοξεύτηκαν από συναδέλφους του και κινούνταν εκτός πολιτικού πλαισίου.
Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή πρόθεση της αντιπροσωπείας του μπλόκου του Λευκώνα ήταν να εκφράσει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τη δυσαρέσκεια των αγροτών και τη μη ικανοποίησή τους από το «πακέτο» στήριξης που ανακοινώθηκε.
«Τα 30 εκ. ευρώ που υποσχέθηκε είναι από την επιστροφή των 160 εκ. ευρώ και είναι χρήματα δικά μας, ενώ δεν αποσαφήνισε τίποτε για την επιστροφή του ΦΠΑ», αναφέρει ο κ. Ξενιτίδης και παράλληλα χαρακτηρίζει επικοινωνιακό παιχνίδι την αναφορά για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, από τη στιγμή που όλη η αγροτική γη είναι υποθηκευμένη. Ο ίδιος άφησε επίσης αιχμές για το ό,τι δεν ικανοποιήθηκε ούτε το αίτημα για τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης και πάλι στα 65 έτη για τους αγρότες.
«Δεν θέλουμε τα 160 εκ. ευρώ της επιστροφής. Να το δώσει ο υπουργός σε οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα νομίζει ότι τα έχει περισσότερο ανάγκη. Αυτό που θέλουμε είναι να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε. Να μας δώσει αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο γιατί με 1,40 ευρώ το λίτρο δεν πληρώνεται. Δεν μπορούμε να μετακυλήσουμε αυτό το επιπλέον κόστος στο τελικό προϊόν», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Σερρών και ζήτησε να μπουν κανόνες στην αγορά για να σταματήσει η ασυδοσία που υπάρχει. «Δεν ζητούμε χρήματα από το δημόσιο κορβανά. Δεν γίνεται όμως να αγοράζουμε εφόδια, σπόρους και φάρμακα με ΦΠΑ 13% και 19% και βέβαια δεν γίνεται στην Ελλάδα το ίδιο κουτί φάρμακα να στοιχίζει 400 ευρώ και στην Ιταλία 80 ευρώ, το ίδιο σακί λίπασμα στη χώρα μας 30 ευρώ και στην Ιταλία 14 ευρώ και η συσκευασία των 25.000 σπόρων για το καλαμπόκι 75 ευρώ, έναντι 38 ευρώ στην Ιταλία και 16 ευρώ στη Βουλγαρία».
Toυ Λεωνίδα Λιάμη