Ωστόσο, τα μανιτάρια θεωρούνται και εξαιρετική τροφή, γιατί είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, φτωχά σε λίπος και υδατάνθρακες, δεν περιέχουν χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά οξέα. Ενδεικτικά 150 γραμμάρια μανιτάρια αποδίδουν 37 θερμίδες, έτσι λόγω της χαμηλής θερμιδικής τους αξίας, αποτελούν ενδεδειγμένη επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή.
Μια μερίδα μανιταριών (150 γραμμάρια) προσφέρει, όσον αφορά τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (ΣΗΠ):
Βιταμίνες
- το 58% σε Β2 (ριβοφλαβίνη) η οποία συμβάλλει στην δημιουργία υγιούς δέρματος, νυχιών και μαλλιών
- το 43% σε Β3 (νιασίνη) η οποία βοηθάει στη καλή λειτουργία του εγκεφάλου και στη μείωση της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και της υψηλής πίεσης του αίματος
- το 44% σε Β5 (παντοθενικό οξύ) που παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή ανάπτυξη του σώματος
- και το 12% σε Β1 (θειαμίνη) η οποία συντελεί στη καλή λειτουργία της καρδιάς.
Μέταλλα και ιχνοστοιχεία
Επιπρόσθετα, τα μανιτάρια προσφέρουν εξίσου καλά ποσοστά σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, συγκεκριμένα μια μερίδα δίνει:
- το 82% σε χαλκό ο οποίος βοηθά στη μείωση συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, στο μεταβολισμό και αποθήκευση σιδήρου,
- το 24% σε σελήνιο το οποίο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύει την καρδιά και προλαμβάνει πολλές μορφές καρκίνου (καρκίνο του μαστού),
- το 28% σε κάλιο το οποίο ελέγχει την περιεκτικότητα των κυττάρων σε νερό, είναι ηλεκτρολύτης του σώματος, συμβάλλει στην καλή μυϊκή και νευρική λειτουργία και προστατεύει την καρδιά από αρρυθμίες,
- το 22% σε φώσφορο ο οποίος συντελεί στη δομή των οστών και των δοντιών,
- το 14% σε ψευδάργυρο, ο οποίος ενισχύει τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης, βοηθά στην αντιμετώπιση των ιών και στη γρήγορη επούλωση των τραυμάτων,
- το 9% σε σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση αιμοσφαιρίνης και ορισμένων ενζύμων υπεύθυνων για τη μεταφορά του οξυγόνου στα διάφορα όργανα και τους μύες,
- το 9% σε μαγγάνιο το οποίο συμμετέχει στον σχηματισμό συνδετικού, νευρικού ιστού και των οστών και παίρνει μέρος στη πήξη του αίματος και τη δράση της ινσουλίνης.
Πηγή: Υπουργείο γεωργίας των Η.Π.Α. Έκδοση 14, Ιούλιος 2001
Σχολιάζοντας τον πίνακα εντοπίζεται η χαμηλή περιεκτικότητα τους σε νάτριο με αποτέλεσμα να είναι κατάλληλη η κατανάλωσή τους ακόμη και από υπερτασικά άτομα.