Ο κίνδυνος και χαθούν οι παραδοσιακοί
αποσταγματοποιοί τσικουδιάς της Κρήτης, επισημάνθηκε σε συνάντηση που
είχε ο σύλλογός τους όπου αναλύθηκε η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για
την ένταξή της στα οινοπνευματώδη ποτά.
Οι αποσταγματοποιοί, παρουσία του νομικού τους συμβούλου Αντώνη
Βγόντζα, επισήμαναν ότι σε περίπτωση που η τσικουδιά ενταχθεί στα
οινοπνευματώδη και έχει την υψηλή φορολογία που προβλέπεται, τότε πολλά
παραδοσιακά αποσταγματοποιεία, τα γνωστά καζάνια, θα αναγκαστούν να
κλείσουν.Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παραγωγή τσικουδιάς στην Κρήτη έχει ακόμη οικογενειακά χαρακτηριστικά, αφού, ειδικά στις αγροτικές περιοχές, κάθε αμπελουργός βγάζει την ποσότητα που θέλει για το σπίτι του, ενώ η όλη διαδικασία έχει πολιτισμικά χαρακτηριστικά.