Σε πρώτο πλάνο οι άμεσες ενισχύσεις στο Συμβούλιο Γεωργίας

  20/02/2013 

Το κτίριο που θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας (κτίριο Justus Lipsius).Οι υπουργοί από τα 27 κράτη-μέλη μετέβησαν από το πρωί στις Βρυξέλλες αφενός για τα αγροτικά και τα αλιευτικά ζητήματα της Ένωσης που εκκρεμούν, αφετέρου θα σταθούν ιδιαίτερα στο διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου στο νέο Συμβούλιο υπουργών γεωργίας 25 και 26 Φεβρουαρίου 2013.

Το κτίριο που θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας (κτίριο Justus Lipsius).
Η θέσπιση κανόνων σύγκλισης της ενιαίας ενίσχυσης στα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και η νέα πρόταση κανονισμού της Κομισιόν για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των δικαιούχων των αγροτικών ενισχύσεων, θα είναι τα βασικά θέματα που θα επικεντρωθεί το ερχόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα (25 Φεβρουαρίου) και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη (26 Φεβρουαρίου), υπό την προεδρία του Ιρλανδού υπουργού Γεωργίας, Τροφίμων & Ναυτιλίας Σάιμον Κόβενει.

Ειδικότερα όσον αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), θα πραγματοποιηθούν πολλές συζητήσεις, που αφορούν κανονισμούς για τα εξής:
  • Τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (EAFRD). Ο παρών κανονισμός καλύπτει τα εθελοντικά μέτρα για την αγροτική ανάπτυξη, προσαρμοσμένα στις εθνικές και περιφερειακές ιδιαιτερότητες, σύμφωνα με τον οποίο τα κράτη μέλη καταρτίζουν και συγχρηματοδοτούν τα πολυετή προγράμματα της ΕΕ σε ένα κοινό πλαίσιο.

  • Τους κανόνες για τις άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες βάσει καθεστώτων στήριξης στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Ο κανονισμός αποσκοπεί στην καλύτερη υποστήριξη για ορισμένες ενέργειες, τις περιοχές ή τους δικαιούχους, καθώς και να ανοίξει το δρόμο για τη σύγκλιση του επιπέδου στήριξης εντός και μεταξύ των κρατών μελών. Η Επιτροπή προτείνει στα κράτη μέλη να επιτύχουν ένα ενιαίο επίπεδο των άμεσων ενισχύσεων σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο μέχρι το 2019. Αν και κάποιες αντιπροσωπίες υποστηρίζουν αυτό το χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν, η πλειοψηφία των κρατών μελών ζητά μεγαλύτερη ευελιξία στη σύγκλιση. Όπως υποστηρίζουν θα ήταν δυνατόν να υπάρξει μια μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο. Ακόμη θα συζητηθούν οι νέες προτάσεις της Κομισιόν για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των δικαιούχων των αγροτικών επιδοτήσεων. Οι νέες προτάσεις λαμβάνουν υπ’ όψιν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και θα επικεντρώνονται στα εξής:
    - Στην ανάγκη για έλεγχο της χρήση των κονδυλίων των ευρωπαϊκών κοινοτικών ταμείων με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.
    - Στην απαίτηση να περιλαμβάνονται πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη φύση και την περιγραφή των μέτρων για τα οποία καταβάλλονται τα χρήματα στους δικαιούχους .
    - Θα επιβληθεί ένα χρηματικό (ελάχιστο) όριο, κάτω από το οποίο δεν θα επιτρέπεται να δημοσιεύονται τα ονόματα των δικαιούχων των ενισχύσεων. Η προεδρία θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο ένα έγγραφο στο οποίο θα καλούνται τα κράτη μέλη να δηλώσουν αν αποδέχονται τις νέες προτάσεις της Κομισιόν.
  • Τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της ΚΑΠ (οριζόντιος κανονισμός).
  • Την κοινή οργάνωση των αγορών στον τομέα των αγροτικών προϊόντων (ενιαίος κανονισμός ΚΟΑ). Ο κανονισμός στοχεύει στη βελτίωση, επέκταση και απλούστευση των υφισταμένων διατάξεων σχετικά με τη δημόσια παρέμβαση, ιδιωτική αποθεματοποίηση, έκτακτα ή επείγοντα μέτρα και ενισχύσεις σε συγκεκριμένους τομείς, καθώς και τη διευκόλυνση της συνεργασίας μέσω παραγωγών και των διεπαγγελματικών οργανώσεων.
Αυτές οι συζητήσεις θα ανοίξουν το δρόμο για τη θέση του Συμβουλίου σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, η οποία αναμένεται να αποφασιστεί μέσα στο Μάρτιο, και τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα αυτό.

Επιπλέον, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας θα συζητήσει το διατροφικό σκάνδαλο με τη δόλια χρήση αλόγου, αντί βοείου κρέατος, στη διατροφική αλυσίδα.

Για τα θέματα αλιείας, το Συμβούλιο θα επιδιώξει να καταλήξει σε μια γενική προσέγγιση όσον αφορά τον κανονισμό για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ), με στόχο την εξασφάλιση της αειφόρου διαχείρισης των αλιευτικών πόρων που θα συμβάλλουν στη διαθεσιμότητα του επισιτιστικού εφοδιασμού. Οι κύριοι στόχοι της είναι η απλοποίηση των νομικών διαδικασιών και των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων, η μείωση της στήριξης της αγοράς, η ενίσχυση του ρόλου των επαγγελματικών οργανώσεων και η παροχή καλύτερης πληροφόρησης στους καταναλωτές. Τέλος, η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με το Μαρόκο για τη σύναψη συμφωνίας αλιευτικής σύμπραξης.