Ευάλωτοι οι παραγωγοί στις πιέσεις των Ιταλών εμπόρων για χαμηλές τιμές
25/02/2013
Σε σταθερά υψηλά επίπεδα
παραμένουν οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε Ισπανία, Ιταλία και
Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του IOC.
Παράλληλα,
αύξηση παρουσίασαν, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2012, οι εισαγωγές
ελαιολάδου στην ΕΕ από Τρίτες χώρες, κυρίως Μαρόκο και Τυνησία.
Συγκριμένα, στην Ισπανία η τιμή παραγωγού από τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου άρχισε να ανεβαίνει για να φτάσει στα τέλη Ιανουαρίου στην τιμή των 2,99 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα στην Ιταλία, οι τιμές αυξήθηκαν, από το Νοέμβριο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013, από 2,61 ευρώ το κιλό στα 3,16 ευρώ το κιλό.
Όσον αφορά την Ελλάδα οι τιμές στην τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου ήταν στα 2,04 ευρώ το κιλό και έφτασαν την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου στα 2,46 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας μια αύξηση κατά 34%. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα οι τιμές φτάνουν τα 2,70 ευρώ το κιλό, για τα ελαιόλαδα τριών γραμμών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις όπου δίνεται τρίμηνη επιταγή φτάνει και τα 3 ευρώ το κιλό, ανέφερε στην εφημερίδα Agrenda o Παρασκευάς Τζανετέας, πρόεδρος του Α.Σ. Νεοχωρίου Λεύκτρου Μεσσηνίας.
Αύξηση εισαγωγών ελαιολάδου
Οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση, τους δύο πρώτους μήνες της συγκομιδής της ελαιοκομικής περιόδου 2012/13, κατά 38% σε Κίνα και Ιαπωνία, 32% στην Αυστραλία, 19% στη Ρωσία, ενώ 6% σε Βραζιλία, Καναδά και ΗΠΑ. Η αύξηση των εισαγωγών καλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή της Τυνησίας, αλλά και του Μαρόκου, που από την 1η Οκτωβρίου του 2012 έχει ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ, σύμφωνα με το IOC.
Η Asaja (Ένωση Νέων Αγροτών Ανδαλουσίας) εκτιμά ότι οι τιμές μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 θα διατηρηθούν ελαφρά προς τα πάνω, αλλά οπωσδήποτε θα εξαρτηθούν και από τις εκτιμήσεις για το ύψος της επόμενης σοδειάς.
Ωστόσο στην Ελλάδα, οι συνεταιριστικές οργανώσεις, με την έλλειψη δανειοδότησης αλλά και εγκαταστάσεων, δεν μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στις «πιέσεις» που δέχονται οι παραγωγοί από τους Ιταλούς εμπόρους για να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές. Παρόλα αυτά, επειδή υπάρχει πρόβλημα στην ποιότητα του ισπανικού ελαιολάδου, τα καλής ποιότητας ελληνικά ελαιόλαδα μπορούν να πωληθούν σε καλές τιμές εκτιμούν οι συνεταιριστές.
Συγκριμένα, στην Ισπανία η τιμή παραγωγού από τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου άρχισε να ανεβαίνει για να φτάσει στα τέλη Ιανουαρίου στην τιμή των 2,99 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα στην Ιταλία, οι τιμές αυξήθηκαν, από το Νοέμβριο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013, από 2,61 ευρώ το κιλό στα 3,16 ευρώ το κιλό.
Όσον αφορά την Ελλάδα οι τιμές στην τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου ήταν στα 2,04 ευρώ το κιλό και έφτασαν την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου στα 2,46 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας μια αύξηση κατά 34%. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα οι τιμές φτάνουν τα 2,70 ευρώ το κιλό, για τα ελαιόλαδα τριών γραμμών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις όπου δίνεται τρίμηνη επιταγή φτάνει και τα 3 ευρώ το κιλό, ανέφερε στην εφημερίδα Agrenda o Παρασκευάς Τζανετέας, πρόεδρος του Α.Σ. Νεοχωρίου Λεύκτρου Μεσσηνίας.
Αύξηση εισαγωγών ελαιολάδου
Οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση, τους δύο πρώτους μήνες της συγκομιδής της ελαιοκομικής περιόδου 2012/13, κατά 38% σε Κίνα και Ιαπωνία, 32% στην Αυστραλία, 19% στη Ρωσία, ενώ 6% σε Βραζιλία, Καναδά και ΗΠΑ. Η αύξηση των εισαγωγών καλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή της Τυνησίας, αλλά και του Μαρόκου, που από την 1η Οκτωβρίου του 2012 έχει ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ, σύμφωνα με το IOC.
Η Asaja (Ένωση Νέων Αγροτών Ανδαλουσίας) εκτιμά ότι οι τιμές μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 θα διατηρηθούν ελαφρά προς τα πάνω, αλλά οπωσδήποτε θα εξαρτηθούν και από τις εκτιμήσεις για το ύψος της επόμενης σοδειάς.
Ωστόσο στην Ελλάδα, οι συνεταιριστικές οργανώσεις, με την έλλειψη δανειοδότησης αλλά και εγκαταστάσεων, δεν μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στις «πιέσεις» που δέχονται οι παραγωγοί από τους Ιταλούς εμπόρους για να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές. Παρόλα αυτά, επειδή υπάρχει πρόβλημα στην ποιότητα του ισπανικού ελαιολάδου, τα καλής ποιότητας ελληνικά ελαιόλαδα μπορούν να πωληθούν σε καλές τιμές εκτιμούν οι συνεταιριστές.