Εκτός επιδοτήσεων EΣΠΑ οι χονδρέμποροι αγροτικών προϊόντων

«Κόπηκαν» από το πρόγραμμαοι ενδιάμεσοι στο εμπόριο αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων

 04/02/2013

Από τη νέα λίστα απουσιάζουν οι "εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση γεωργικών πρώτων υλών, ζώντων ζώων, κλωστοϋφαντουργικών πρώτων υλών και ημιτελών προϊόντων".
Mια δυσάρεστη έκπληξη επιφύλαξε για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χονδρεμπόριο αγροτικών προϊόντων η δημοσίευση από το υπουργείο Ανάπτυξης της αναθεωρημένης λίστας με τους επιλέξιμους κλάδους για το πρόγραμμα επιδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 456 εκατ. ευρώ μέσω των ΠΕΠ.
Από τη νέα λίστα απουσιάζουν οι "εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση γεωργικών πρώτων υλών, ζώντων ζώων, κλωστοϋφαντουργικών πρώτων υλών και ημιτελών προϊόντων".
Από το νέο κατάλογο λάμπουν δια… της απουσίας τους οι δραστηριότητες που αφορούν το χονδρεμπόριο αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, δεν περιλαμβάνονται -άρα, δεν μπορούν να αιτηθούν ενίσχυσης- «οι εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση γεωργικών πρώτων υλών, ζώντων ζώων, κλωστοϋφαντουργικών πρώτων υλών και ημιτελών προϊόντων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω δραστηριότητες είχαν συμπεριληφθεί στη μακροσκελή λίστα με τα 500 επαγγέλματα-κλάδους που παρουσίασε το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδόν ταυτόχρονα με την αναγγελία του προγράμματος (14 Ιανουαρίου). Όπως έγραψε πριν δύο εβδομάδες η Agrenda, εκτός επιδοτήσεων έμειναν εξαρχής οι αμιγώς γεωργικές επιχειρήσεις κι εκείνες της «πρώτης» μεταποίησης (π.χ. αλευρόμυλοι). Ωστόσο, επιλέξιμες εξακολουθούν να είναι οι μικρές και μεγάλες βιοτεχνίες παραγωγής τροφίμων όπως ζυμαρικά, ποτά, αρτοσκευάσματα, ποτοποιίες, ζυθοποιίες κ.α.

Από τη νέα λίστα «κόπηκε» επίσης και το χονδρεμπόριο ανταλλακτικών αυτοκινήτων και μηχανών.
Κατά τα άλλα, τα υπόλοιπα βασικά σημεία της προκήρυξης παραμένουν ως είχαν: Δηλαδή, η υποβολή των προτάσεων είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική και ξεκινά από τις 25 Φεβρουαρίου 2013 μέχρι τις 25 Απριλίου 2013.

Για τη μεταποίηση, το ποσοστό επιδότησης φτάνει μέχρι και το 60% για έργα προϋπολογισμού από 30.000 έως 300.000 ευρώ.
Προκηρύχθηκε το πρόγραμμα για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα
Την περασμένη εβδομάδα προκηρύχθηκε κι επισήμως το πρόγραμμα στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας με τίτλο «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας» συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ (Δημόσια Δαπάνη). Προβλέπει:

● Eπιχορήγηση από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ ανά πρόταση για την κάλυψη του 100% ισόποσων ειλέξιμων λειτουργικών δαπανών για διάστημα έως 18 μηνών.

● Επιπλέον επιχορήγηση έως 12.000 ευρώ του ετήσιου μισθολογικού κόστους για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με πρόσληψη ανέργων. Aν δεν απορροφηθεί το ποσό για την κάλυψη του ετήσιου μισθολογικού κόστους, δύναται να παραταθεί η περίοδος απασχόλησης μέχρις εξαντλήσεως του ποσού των 12.000 ευρώ.

Η διάρκεια υλοποίησης των επιχειρηματικών σχεδίων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 18 μήνες. Δικαιούχοι είναι γυναίκες 18-64 ετών, άνεργες ή απειλούμενες από ανεργία.