Οι ποσοστώσεις κρίνουν το μέλλον
04/03/2013
Έντονο παρασκήνιο αναπτύσσεται τελευταία στις Βρυξέλλες γύρω από τις ποσοστώσεις της ζάχαρης. Το λόμπι των βιομηχανιών τροφίμων και ποτών επιχειρεί να επηρεάσει την ψηφοφορίαπου θα γίνει σε δύο εβδομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ασκώντας πιέσεις για κατάργηση των ποσοστώσεων το 2015.
Απέναντί
του όμως, έχει τους τευτλοπαραγωγούς και τις ζαχαροβιομηχανίες, που σε
μια σπάνια επίδειξη σύμπνοιας, πιέζουν για παράταση ποσοστώσεων
τουλάχιστον ως το 2020.
Οι βιομηχανίες τροφίμων και ποτών υποστηρίζουν ότι οι ποσοστώσεις αυξάνουν το κόστος της ζάχαρης. Από την άλλη τευτλοπαραγωγοί και ζαχαροποιεία ζητούν περισσότερο χρόνο για να μπορέσουν να σταθούν στον ελεύθερο ανταγωνισμό. Επιπλέον, τα περισσότερα κράτη μέλη ζητούν παράταση ποσοστώσεων, όμως μία ομάδα κρατών (Βρετανία, Ολλανδία, Ιταλία και σκανδιναβικές χώρες) επιμένουν ότι οι ποσοστώσεις θα πρέπει να καταργηθούν το 2015, θέση με την οποία συντάσσεται κι η Κομισιόν.
Παράταση ποσοστώσεων
Στις 23 Ιανουαρίου, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας τάχθηκαν υπέρ της παράτασης των ποσοστώσεων ως τον Οκτώβριο του 2020, όμως τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, αφού τις επόμενες μέρες επί του θέματος θα τοποθετηθεί η Ολομέλεια, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η μέση τιμή της λευκής ζάχαρης στην Ε.Ε. είναι 728 ευρώ ο τόνος, έναντι διεθνών τιμών που την προηγούμενη εβδομάδα κυμαίνονταν γύρω στα 372 ευρώ ο τόνος. «Προσπαθούμε να πείσουμε τους ευρωβουλευτές για τον αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο που έχει το ισχύον καθεστώς, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», αναφέρει στο πρακτορείο Reuters η Μιριέλ Κορτέρ, γενική γραμματέας της Επιτροπής Ευρωπαίων Χρηστών Ζάχαρης (CIUS).
Η CIUS εκπροσωπεί τα συμφέροντα εταιρειών όπως η Coca-Cola, Danone και η Nestle που απορροφούν το 70% της ευρωπαϊκής παραγωγής ζάχαρης. Όμως ο Γιορν Ντάλμπι, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαίων Τευτλοπαραγωγών (CIBE), λέει πως η παράταση των ποσοστώσεων είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στην Ε.Ε.
Ακόμα και στη Βρετανία, που υποστηρίζουν φανατικά την απελευθέρωση της αγοράς, παραγωγοί και βιομηχανία ζητούν παράταση ποσοστώσεων. «Αν αυτή τη στιγμή μας ανάγκαζαν να ανταγωνιστούμε τους Βραζιλιάνους, δεν θα τα καταφέρναμε», λέει ο Γουίλιαμ Μάρτιν, της Ένωσης Βρετανών Αγροτών (NFU), ενώ κι ο εκπρόσωπος της British Sugar τονίζει ότι «διατηρώντας τις ποσοστώσεις ως το 2020, η βιομηχανία θα έχει την ευκαιρία να συνεχίσει να επενδύει για να καταστεί ανταγωνιστική και βιώσιμη σε παγκόσμιο επίπεδο». Πηγή: www.agronews.gr
Οι βιομηχανίες τροφίμων και ποτών υποστηρίζουν ότι οι ποσοστώσεις αυξάνουν το κόστος της ζάχαρης. Από την άλλη τευτλοπαραγωγοί και ζαχαροποιεία ζητούν περισσότερο χρόνο για να μπορέσουν να σταθούν στον ελεύθερο ανταγωνισμό. Επιπλέον, τα περισσότερα κράτη μέλη ζητούν παράταση ποσοστώσεων, όμως μία ομάδα κρατών (Βρετανία, Ολλανδία, Ιταλία και σκανδιναβικές χώρες) επιμένουν ότι οι ποσοστώσεις θα πρέπει να καταργηθούν το 2015, θέση με την οποία συντάσσεται κι η Κομισιόν.
Παράταση ποσοστώσεων
Στις 23 Ιανουαρίου, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας τάχθηκαν υπέρ της παράτασης των ποσοστώσεων ως τον Οκτώβριο του 2020, όμως τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, αφού τις επόμενες μέρες επί του θέματος θα τοποθετηθεί η Ολομέλεια, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η μέση τιμή της λευκής ζάχαρης στην Ε.Ε. είναι 728 ευρώ ο τόνος, έναντι διεθνών τιμών που την προηγούμενη εβδομάδα κυμαίνονταν γύρω στα 372 ευρώ ο τόνος. «Προσπαθούμε να πείσουμε τους ευρωβουλευτές για τον αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο που έχει το ισχύον καθεστώς, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», αναφέρει στο πρακτορείο Reuters η Μιριέλ Κορτέρ, γενική γραμματέας της Επιτροπής Ευρωπαίων Χρηστών Ζάχαρης (CIUS).
Η CIUS εκπροσωπεί τα συμφέροντα εταιρειών όπως η Coca-Cola, Danone και η Nestle που απορροφούν το 70% της ευρωπαϊκής παραγωγής ζάχαρης. Όμως ο Γιορν Ντάλμπι, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαίων Τευτλοπαραγωγών (CIBE), λέει πως η παράταση των ποσοστώσεων είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στην Ε.Ε.
Ακόμα και στη Βρετανία, που υποστηρίζουν φανατικά την απελευθέρωση της αγοράς, παραγωγοί και βιομηχανία ζητούν παράταση ποσοστώσεων. «Αν αυτή τη στιγμή μας ανάγκαζαν να ανταγωνιστούμε τους Βραζιλιάνους, δεν θα τα καταφέρναμε», λέει ο Γουίλιαμ Μάρτιν, της Ένωσης Βρετανών Αγροτών (NFU), ενώ κι ο εκπρόσωπος της British Sugar τονίζει ότι «διατηρώντας τις ποσοστώσεις ως το 2020, η βιομηχανία θα έχει την ευκαιρία να συνεχίσει να επενδύει για να καταστεί ανταγωνιστική και βιώσιμη σε παγκόσμιο επίπεδο». Πηγή: www.agronews.gr