Μπορεί τα κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη να «κλείδωσαν» χωρίς απώλειες για την Ελλάδα στη συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, δεν ισχύει το ίδιο όμως
για τον πρώτο πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που αφορά τις ελληνικές αγροτικές επιδοτήσεις.


Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, έρχονται περικοπές εκατοντάδων εκατομμυρίων για τις επιδοτήσεις των Ελλήνων αγροτών την ερχόμενη επταετία, καθώς παραμένει ακόμη ανοικτό το τελικό ύψος των άμεσων ενισχύσεων στον γεωργικό τομέα ανά χώρα, παρά τη συμφωνία των 27 αρχηγών στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Το «ψαλίδι» στις άμεσες ενισχύσεις που μπορεί να φθάσει ακόμη και το 15%, εκ των πραγμάτων οδηγεί σε μείωση των επιδοτήσεων στους παραγωγούς ελαιολάδου και βαμβακιού, που αποτελούν μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού αγροτικού πληθυσμού.

Οι αγροτικές δαπάνες χωρίζονται σε δύο πυλώνες: ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει τις άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις και κάποια πρόσθετα μέτρα όπως η αποθεματοποίηση, ενώ ο δεύτερος πυλώνας αφορά τα διαρθρωτικά προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, που στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο έφεραν την ονομασία, για την Ελλάδα, «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».


Το απροσδόκητα ευτυχές γεγονός για τη χώρα μας σε σχέση με τον δεύτερο πυλώνα των γεωργικών δαπανών ήταν ότι, ενώ η συμφωνία προβλέπει τη μείωση κατά 11% σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα κατάφερε να διατηρήσει «αλώβητα» τα κονδύλια της επερχόμενης προγραμματικής περιόδου σε σχέση με τον προϋπολογισμό της επταετίας 2007-2013 ύψους 3,7 δισ. ευρώ.

ΠΥΛΩΝΑΣ Ι

Το ποσοστό της μείωσης των περικοπών στα κονδύλια που προορίζονται για τις αγροτικές επιδοτήσεις προς την Ελλάδα την επόμενη επταετία εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει το 15%.

ΠΥΛΩΝΑΣ ΙΙ


Η Ελλάδα κατάφερε να διατηρήσει «αλώβητα» τα κονδύλια της επερχόμενης προγραμματικής περιόδου σε σχέση με τον προϋπολογισμό της επταετίας 2007-2013 ύψους 3,7 δισ. ευρώ.

Απώλειες έως 2 δισ. € θα έχουν οι αγρότες στην επταετία

Τα πράγματα όμως είναι αρκετά διαφορετικά σε σχέση με τα κοινοτικά χρήματα του πρώτου πυλώνα που οδεύουν για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Αρχικά, η Επιτροπή είχε προτείνει μείωση των δαπανών για τον πρώτο πυλώνα της τάξης του 12,5%. Η απόφαση όμως των ηγετών των 27 χωρών της ΕΕ ήρθε και ανέβασε το ποσοστό της περικοπής στο 13,6%.


Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, κάθε άλλο παρά έκπληξη θα πρέπει να αποτελεί αν το ποσοστό της μείωσης των αγροτικών επιδοτήσεων για την Ελλάδα, είναι μεγαλύτερο και φθάσει και το 15%.Και αυτό έγκειται στο γεγονός ότι η Ελλάδα μαζί με τη Μάλτα, ήταν οι πλέον ευνοημένες χώρες λαμβάνοντας τις υψηλότερες αγροτικές επιδοτήσεις ανά εκτάριο και σαφής πλέον επιδίωξη της Επιτροπής είναι να κλείσει αυτή η ψαλίδα με τις υπόλοιπες χώρες.



ethnos.gr