Σπορά Φακής

Η σπαρτική μηχανή




Εκτός από το φασόλι οι κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες του νόμου Καστοριάς καθιστούν την περιοχή ιδανικό τόπο και για την παραγωγή φακής.Η φακή ( Lens culinaris Medik. ) είναι από τα αρχαιότερα φυτά με τα οποία ασχολήθηκε ο άνθρωπος. Πρόκειται για ετήσια φθινοπωρινή καλλιέργεια, η οποία ευδοκιμεί σε ημιορεινές περιοχές.

Σήμερα στην Ελλάδα, η παραδοσιακή αυτή καλλιέργεια γίνεται σε περιορισμένη έκταση με συνέπεια να μην επαρκούν οι παραγόμενες ποσότητες για την εγχώρια κατανάλωση. Η μέση απόδοση φακής στη χώρα μας είναι 110 kg/στρ. ( ΕΣΥΕ 2005 ). Το όσπριο αυτό καλλιεργείται παραδοσιακά στους νομούς Καστοριάς, Κοζάνης, Λάρισας, Βοιωτίας, ενώ παράγεται σε μικρότερες εκτάσεις στη Χίο και στη Λευκάδα, αλλά και σε όλη την χώρα.

Η φακή καλλιεργείται ευρέως λόγω της διαιτητικής της αξίας, αλλά και για την αποτελεσματική συμμετοχή της στα συστήματα αμειψισποράς. Το ψυχανθές αυτό φυτό έχει την ικανότητα να εμπλουτίζει το έδαφος ( με τη βοήθεια συμβιωτικών βακτηρίων ) με άζωτο επιτρέποντας έτσι την μείωση της χρήσης λιπασμάτων. Επιπλέον, η φακή αποτελεί πολύ καλή εναλλακτική καλλιέργεια στα χωράφια που δεν υπάρχει δυνατότητα άρδευσης.
Η διατροφική αξία της φακής έγκειται στην υψηλή περιεκτικότητα του σπόρου σε πρωτεΐνες, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες. 
 Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από την σπορά φακής :





Ο σπόρος της φακής μαζί με το λίπασμα στην σπαρτική μηχανή