Η Σόγια

details-imagesΟ καρπός της σόγιας έχει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης , ακόμα περιέχει λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, ασβέστιο, βιταμίνη Β, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο.
Η σόγια ή αλλιώς γλυκίνη, ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών και είναι ιθαγενές της Ανατολικής Ασίας. Είναι όσπριο που αναπτύσσεται στα τροπικά και στα υποτροπικά κλίματα, πρώτη φορά εμφανίστηκε στη Κίνα, μετά στη Κορέα και τέλος στην Ιαπωνία και στη Νοτιοανατολική Ασία. Σε ορισμένες χώρες αποτελεί τη κύρια τροφή αυτών των λαών με αποτέλεσμα κάθε άτομο να καταναλώνει 25kg σόγιας το χρόνο. Το 50% της σόγιας παράγεται στην Αμερική και το 20% παράγεται στη Βραζιλία.
Το φυτό της σόγιας μπορεί και προσαρμόζεται στο περιβάλλον που καλλιεργείται εξαιτίας της ικανότητας του να δεσμεύει το άζωτο και βέβαιο σε αυτό συμβάλλουν η εποχή της κατάλληλης ποικιλίας, η επιλογή της σποράς και η πυκνότητα των αναπτυσσόμενων φυτών. Η καλλιέργεια της έχει δύο στάδια το πρώτο είναι το στάδιο της βλαστικής ανάπτυξης και το δεύτερο είναι το στάδιο της ανθοφορίας.
Από τη σόγια παράγονται και διάφορα προϊόντα όπως είναι τα φασόλια της σόγιας δηλαδή ο φαγώσιμος καρπός του φυτού, το σογιάλευρο που αντικαθιστά το κρέας, το σογιέλαιο από το οποίο παράγεται η μαργαρίνη, τα λίπη και διάφορα άλλα βιομηχανικά προϊόντα, η σάλτσα σόγιας που αντικαθιστά το αλάτι, το τυρί σόγιας που αποτελείται από πολλές πρωτεΐνες, το γάλα σόγιας, το γιαούρτι σόγιας και τέλος η πρωτεΐνη σόγιας που χρησιμοποιείται κυρίως σε συνταγές για χορτοφάγους.
Ο καρπός της σόγιας έχει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης , ακόμα περιέχει λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, ασβέστιο, βιταμίνη Β, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο.
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση της σόγιας πάντα με μέτρο έχει κάποια σημαντικά οφέλη για την υγεία, η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι υποκατάστατο του κρέατος καθώς και άλλων προϊόντων που παράγονται από τα ζώα, ακόμα προστατεύει από καρδιοπάθειες καθώς μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, προστατεύει από το καρκίνο και αυτό οφείλεται σε μια ομάδα φυτικών ουσιών που ονομάζονται ισοφλαβόνες, ακόμα ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, προστατεύει από την οστεοπόρωση λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε σόγια και είναι θρεπτική λόγω των συστατικών που περιέχει.


Κρικέτου Παναγούλα
Τεχνολόγος Γεωπόνος-Δασοπόνος
Email :margk86@yahoo.gr


Ιστοσελίδες για τις φωτογραφίες:

http://www.slipkatrading.com
http://www.kidsarus.org
http://www.britannica.com