Οδηγίες για τα αμπέλια της Καβάλας

 09/04/2013

Ανακοίνωση εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας εφιστώντας την προσοχή των καλλιεργητών στις ασθένειες και τους εχθρούς της αμπέλου, καθώς όπως επισημαίνουν οι γεωπόνοι, τα αμπέλια, ανάλογα με την περιοχή και την ποικιλία, βρίσκονται στα βλαστικά στάδια από Β έως Ε.

Αναλυτικότερα οι ειδικοί συνιστούν τα εξής:
ΦΟΜΟΨΗ
Ιδανικές είναι οι κλιματολογικές συνθήκες αυτήν την περίοδο για την μόλυνση και την εξάπλωση της ασθένειας που προσβάλει τους βλαστούς, τα φύλλα και τους βότρεις.
Κυρίως όμως, όπως τονίζουν οι γεωπόνοι, προσβάλει την βάση της βέργας και τα πρώτα μεσογονάτια διαστήματα, όπου εμφανίζονται μαύρες νεκρωτικές επιφάνειες. Σε έντονες προσβολές παρατηρούνται σχισμές στην βάση των κληματίδων ή ακόμη και ξηράνσεις αυτών.
Με το ξεκίνημα της νέας βλάστησης, συνιστάται ένας προληπτικός ψεκασμός με εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό και επανάληψη αυτού μετά από 7-8 ημέρες.
Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί σε αμπέλια όπου το πρόβλημα είναι έντονο κάθε χρόνο. Θα πρέπει να γίνει ακόμη ένας ψεκασμός μετά από 7-8 ημέρες, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση του ωιδίου, τονίζουν οι ειδικοί.
ΩΙΔΙΟ
Με το ξεκίνημα της νέας βλάστησης αρχίζει η μόλυνση και εξάπλωση της ασθένειας, που συνεχίζει μέχρι και σε θερμοκρασίες 30-32οC, με ιδανικές θερμοκρασίες 20-25oC.
Η ασθένεια που προσβάλλει, φύλλα, βλαστούς και βότρεις, θεωρείται μία από τις σοβαρότερες ασθένειες του αμπελιού, και όπως επισημαίνουν οι γεωπόνοι, η μη έγκαιρη αντιμετώπισή της έχει σαν επακόλουθο τη μείωση της βλάστησης, τη μείωση της παραγωγής και της ποιότητας των σταφυλιών.
Συνιστάται, όταν οι βλαστοί αποκτήσουν μήκος 8-10 εκατοστών, να γίνεις ένας προληπτικός ψεκασμός με ένα κατάλληλο εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν.
Ο ψεκασμός να επαναληφθεί μετά από 10 ημέρες.
Ανάλογα με την ένταση της ασθένειας, συνιστάται οι ψεκασμοί να επαναλαμβάνονται ανά 10-15 ημέρες.
Επισημαίνεται ότι σε αμπέλια όπου το πρόβλημα είναι έντονο κάθε χρόνο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.
ΑΚΑΡΕΑ
Συνιστάται στους παραγωγούς να ελέγχουν τα αμπέλια τους και όταν παρατηρήσουν πληθυσμούς ακάρεων στα πρώτα φύλλα, να πραγματοποιήσουν έναν ψεκασμό με ένα κατάλληλο εγκεκριμένο ακαρεοκτόνο σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση του ωιδίου.
Σημειώνεται ότι :
- Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ασθένειες αυτές, στην αρχή της νέας βλάστησης και θα πρέπει να γίνει καλό λούσιμο των πρέμνων το οποίο, στο στάδιο αυτό, επιτυγχάνεται με πολύ λιγότερο ψεκαστικό υγρό.
- Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αμπέλια όπου οι ασθένειες ήταν έντονες τα προηγούμενα χρόνια.
- Θα πρέπει να επιλέγονται τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα από τις λίστες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων
- Θα πρέπει να εφαρμόζονται πιστά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Βρείτε εδώ τις λίστες με τα εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα

Πηγή: www.agronews.gr