Οι βιοεπιστήμες στην υπηρεσία της αγροτικής παραγωγής

 10/04/2013

Τις νέες προοπτικές και εφαρμογές της γενετικής και βιοτεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή και την βιομηχανία τροφίμων, ανέπτυξε σε ομιλία του, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, ο ερευνητής Ινστιτούτου εφαρμοσμένων βιοεπιστημών Αναγνώστης Αργυρίου.

Ειδικότερα έδωσε έμφαση στις επιχειρηματικές ευκαιρίες που η μεταφορά των γνώσεων μπορεί να αναπτύξει στην αγροτική παραγωγή και στη βιομηχανία τροφίμων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Απριλίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της εκδήλωσης «Καφέ της Επιστήμης».
«Η αγροτική παραγωγή πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που δεν είναι άλλες από την καλλιέργεια λιγότερης γης, λόγω της συνεχούς διάβρωσης του εδάφους, το λιγότερο νερό, τα λιγότερα φυτοπροστατευτικά, που πρέπει να περιοριστούν για την υγεία των ανθρώπων και την ακριβότερη ενέργεια. Και όλα αυτά την στιγμή που τις επόμενες δεκαετίες αναμένεται κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού της γης και η παραγωγή τροφίμων συνεχώς μειώνεται», ανέφερε ο κ. Αργυρίου.
«Δυστυχώς, τα τρόφιμα που παράγονται δεν επαρκούν για να ταΐσουν όλο τον κόσμο. Άρα, πρέπει να υπάρξουν λύσεις το συντομότερο. Ο μόνος τρόπος είναι να εισάγουμε καινοτομίες αύξησης της παραγωγής. Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι όσοι αποφασίσουν να ασχοληθούν με την ελληνική γη πως μπορεί το εισόδημά τους να μην είναι πολύ μεγάλο, όμως σίγουρα θα είναι σταθερό και θα μπορούν να θρέψουν την οικογένειά τους μέχρι τα βαθιά γεράματά τους, σε αντίθεση με τους υπαλλήλους που μπορούν να απολυθούν και να αργήσουν να βρουν εργασία», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο κ. Αργυρίου αναλύοντας τον όρο ιχνηλασιμότητα, λέξη που ουσιαστικά είναι άγνωστη στην Ελλάδα, αναφέρει πως είναι η δυνατότητα να ανιχνεύουν οι ειδικοί τα τρόφιμα και τα συστατικά του σε όλες τις φάσεις ανάπτυξης του οικοσυστήματος και εξήγησε ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να ελέγξουμε όλους τους οργανισμούς και να δημιουργήσουμε προϊόντα μιας συγκεκριμένης περιοχής. «Με την ιχνηλασιμότητα θα μπορέσουμε να τα χαρακτηρίσουμε προϊόντα ΠΟΠ και με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό όνομα σε ορισμένα είδη που θα είναι μοναδικά μιας περιοχής. Έτσι, θα μπορέσουμε να ανεβάσουμε την ποιότητα και την τιμή του συγκεκριμένου προϊόντος, όπως γίνεται ήδη σε πολλά προϊόντα στην Ελλάδα, αλλά κυρίως σε πολλές χώρες της Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούσια βιοποικιλότητα και αυτό τη βοηθά να αναπτύξει πολλά είδη φυτών και προϊόντων και να υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις σε αυτά».
Ο κ. Αργυρίου καταλήγοντας επεσήμανε ότι θα πρέπει μέσα από τις όποιες προσπάθειες γίνονται να βρεθούν λύσεις, ώστε να εκμεταλλευόμαστε ακόμη και τα απόβλητα από διάφορες εργασίες που, όπως τόνισε, σήμερα απλά πετιούνται και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα απόβλητα της ελιάς που «ενώ σήμερα ρυπαίνουν το έδαφος, με την πρόσμιξη ενός βακτηριδίου θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να τα μετατρέψουμε σε βιοκαύσιμα».Πηγή: www.agronews.gr