Guardian: Αλλαγές στις ζώνες καλλιέργειας οινοστάφυλων ελέω κλίματος

 10/04/2013 

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα καταστήσει δύσκολη την καλλιέργεια σταφυλιών στην παραδοσιακή ύπαιθρο αλλά θα μετακινήσει την παραγωγή σε άλλες περιοχές επισημαίνει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η έρευνα προμηνύει απότομη πτώση στην παραγωγή κρασιών από το Μπορντώ και τον Ροδανό στη Γαλλία, την Τοσκάνη στην Ιταλία και την Napa Valley στην Καλιφόρνια και την Χιλή το 2050, καθώς το όλο και θερμότερο κλίμα δυσκολεύει την καλλιέργεια σταφυλιών στις παραδοσιακές οινοπαραγωγικές περιοχές.
Ταυτόχρονα, αναμένεται μία στροφή σε περιοχές που θεωρούνταν ακατάλληλες. Αυτό μπορεί να σημαίνει την καλλιέργεια ποικιλιών αμπέλου στην βόρεια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της βορειοδυτικής Αμερικής και τους λόφους της κεντρικής Κίνας.
«Είναι γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή θα 'ανακινήσει' σημαντικά την γεωγραφική κατανομή της οινοπαραγωγής», είπε η Λι Χάνα, επιστήμονας του Conservation International και μία από τις συγγραφείς της έρευνας.
Οι ερευνητές αναμένουν μεγάλες αλλαγές σε οινοπαραγωγικές περιοχές που απολαμβάνουν κρύους χειμώνες και ζεστά, ξηρά καλοκαίρια. «Θα είναι όλο και δυσκολότερο να καλλιεργηθούν οι ποικιλίες αυτές που καλλιεργούνται σήμερα σε σημεία της Ευρώπης», είπε η Χάνα. «Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορούν να καλλιεργηθούν εκεί, αλλά θα απαιτηθεί πότισμα και ειδικοί πόροι οι οποίοι θα καθιστούν την παραγωγή όλο και πιο ακριβή».
Τα οινοστάφυλα είναι από τα πιο ιδιόμορφα καλλιεργήσιμα είδη, ευαίσθητα σε ανεπαίσθητες αλλαγές στη θερμοκρασία, την βροχή και την ηλιοφάνεια. Ο κλάδος έχει υπάρξει διορατικός όσον αφορά στην αναμονή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Ειδικοί στο κρασί ξέρουν εδώ και αρκετά χρόνια ότι ένα θερμότερο, ξηρότερο κλίμα θα άλλαζε τις συνθήκες καλλιέργειεας σε πολλές από τις πιο ξακουστές περιοχές. Όμως, τα τελευταία ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, τους εξέπληξαν. «Περιμέναμε να δούμε σημαντικές αλλαγές αλλά δεν περιμέναμε να δούμε αλλαγές αυτού του είδους», είπε η Χάνα.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν 17 διαφορετικά κλιματικά μοντέλα για να αποτυπώσουν τις επιπτώσεις σε εννέα κυρίαρχες οινοπαραγωγικές περιοχές. Χρησιμοποίησαν δύο διαφορετικά σενάρια για το 2050, το ένα για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4.7 βαθμούς Κελσίου και το άλλο για αύξηση 2.5 βαθμούς.
Και τα δύο προμηνύουν μία ριζική επαναδιανομή του οινικού κόσμου. Η πιο δραστική πτώση αναμένεται στην Ευρώπη όπου οι επιστήμονες βρήκαν μία μείωση της παραγωγής στο Μπορντώ, τον Ροδανό και την Τοσκάνη της τάξης του 85%.
Το μέλλον διαγράφεται ζοφερό και για οινοπαραγωγικές περιοχές στην Αυστραλία, με μία πτώση 74% στην παραγωγή, και στην Καλιφόρνια με μία πτώση 70%.
Οινοπαραγωγοί στην περιοχή Cape της Νοτίου Αφρικής θα χτυπηθούν επίσης σκληρά, με μία πτώση 55%. Οι παραγωγοί της Χιλής αναμένουν απώλειες περίπου 40%, σύμφωνα με την έρευνα.
Παρόλα αυτά, η κλιματική αλλαγή θα ανοίξει τον δρόμο των σταφυλιών σε άλλα μέρη του κόσμου, καθώς οι καλλιεργητές θα αναζητούν ψυχρότερα, σε υψηλότερο υψόμετρο εδάφη, σύμφωνα με την έρευνα.
Ο κλάδος προσβλέπει ήδη σε πιθανές περιοχές όπως η Τασμανία. Τα ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν τους οινοπαραγωγούς να αναζητήσουν αφιλόξενες περιοχές γύρω από το Yellowstone Park, ή ακόμα και να πάνε ψηλότερα στις κορφές της κεντρικής Κίνας.
Και οι δύο περιοχές μπορεί να είναι ιδανικές για την παραγωγή κρασιών, σύμφωνα με την έρευνα.
Κάποιες από τις πρωτοεμφανιζόμενες περιοχές για την παραγωγή κρασιών στο μέλλον είναι αφιλόξενες - όπως αυτή γύρω από το Yellowstone Park στις ΗΠΑ όπου υπάρχουν ήδη διαμάχες ανάμεσα σε κτηματίες και λύκους. Στην Κίνα, οι κατάλληλες οινοπαραγωγικές περιοχές του μέλλοντος βρίσκονται στο ορεινό περιβάλλον του προστατευόμενου giant panda.
Και οι δύο θα κατευθύνονται προς αυτούς τους ίδιους λόφους.
«Το κρασί θα είναι σε κινητικότητα στο μέλλον όπως και η άγρια ζωή», είπε η Rebecca Shaw, επιστήμονας στο Environmental Defence Fund και συγγραφέας της αναφοράς. «Αυτή η προσαρμογή έχει τη δυνατότητα να απειλήσει την επιβίωση της άγριας ζωής.»
Πηγή: wine.gr