26/04/2013
Επεκτείνεται στους καπνοκαλλιεργητές, που κλείνουν συμβόλαια με επιχειρήσεις επεξεργασίας καπνόφυλλων, η Κάρτα Αγρότη που παρουσίασε προ εβδομάδων στη Βέροια η Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ. Το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης θα βασίζεται σε μία χρεωστική κάρτα, η οποία θα πιστώνεται με δάνειο έως το ποσό που αντιστοιχεί στην παραγωγική δυναμικότητα του κάθε αγρότη και με προνομιακό επιτόκιο κάτω του 8%.Τις λεπτομέρειες του προγράμματος παρουσιάζουν την Παρασκευή 26 Απριλίου το απόγευμα σε ξενοδοχείο στις Σέρρες τα στελέχη του ομίλου, Σταύρος Λεκκάκος (διευθύνων σύµβουλος) και Χριστόδουλος Αντωνιάδης (αναπληρωτής διευθύνων σύµβουλος). Αφορά κυρίως καπνοκαλλιεργητές που κλείνουν από φέτος συμβόλαια με την εταιρεία Μισσιριάν, αλλά θα μπορεί να συμμετάσχει και όποια άλλη εταιρεία ή οργάνωση παραγωγών θέλει στο μέλλον.
Με την ίδια κάρτα, πάντως, ο αγρότης θα μπορεί να αγοράσει με πίστωση όλες τις εισροές για την εκμετάλλευσή του από το πετρέλαιο μέχρι το λίπασμα, ενσωματώνοντας στο μέλλον και το μέτρο του φθηνότερου αγροτικού καυσίμου, μέσω συνεργαζόμενων πρατηρίων, που θα εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα, στη θέση του συστήματος με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Τα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για μια μορφή δανεισμού (αναλόγως με τη δυναμικότητα του παραγωγού) μέσω ειδικής κάρτας – εργαλείου (χωρίς υποθήκες και προσημειώσεις) με προνομιακό επιτόκιο κάτω από 8% (που με τη μείωση του κόστους παραγωγής μπορεί να πέσει στο 4%), πράγμα που επιτυγχάνει την παροχή ρευστότητας στη γεωργική εκμετάλλευση και την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος. Κι αυτό γιατί η δυνατότητα πληρωμής τοις μετρητοίς μέσω της κάρτας θα δώσει την ευκαιρία στους παραγωγούς να αγοράσουν έγκαιρα τα αγροεφόδιά τους, να πληρώσουν έγκαιρα τους εργάτες τους και να πληρωθούν έγκαιρα την παραγωγή τους. Η δε αποπληρωμή του δανείου τους θα γίνει μέσω της πληρωμής από τη συνεργαζόμενη επιχείρηση, η οποία θα έχει αντίστοιχη χρηματοδότηση αποκλειστικού σκοπού μέσω της τράπεζας.
Τα επόμενα βήματα
Σειρά θα πάρουν οι καλλιεργητές κριθαριού της Βόρειας Ελλάδας που πωλούν τη σοδειά τους σε ζυθοποιίες για την παραγωγή μπίρας (όπως Αθηναϊκή Ζυθοποιία και Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης), κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας των οποίων η παραγωγή προορίζεται για την παρασκευή γαλακτοκομικών (σε ΕΒΟΛ, ΘΕΣγάλα κ.ά.) κ.λπ.
Πηγή: www.agronews.gr