08/04/2013
Μια χημική ουσία που βρίσκεται στο κόκκινο κρέας εξηγεί γιατί η μεγάλη κατανάλωση μπριζόλας, κιμά και μπέικον δημιουργεί προβλήματα στην καρδιά, επισημαίνουν Αμερικανοί επιστήμονες.
Ειδικότερα
με βάση μια νέα μελέτη στο περιοδικό Nature Medicine, η καρνιτίνη που
υπάρχει στο κόκκινο κρέας σε συνδυασμό με τα λάθος βακτήρια στο έντερο
μας θέτει σε κίνδυνο τις αρτηρίες και την καρδιά.
Ο συνδυασμός βακτηρίων και της καρνιτίνης έχει σαν αποτέλεσμα την αλυσιδωτή αντίδραση γεγονότων που οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Διαιτολόγοι προειδοποίησαν ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος και για άτομα που παίρνουν συμπληρώματα καρνιτίνης.
Υπήρξε μια πληθώρα μελετών που υποδεικνύουν ότι η συνεχής κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση συστήνει η κατανάλωση να μην υπερβαίνει τα 70γρ. κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα – που ισοδυναμεί με δύο φέτες μπέικον.
Τα κορεσμένα λιπαρά και ο τρόπος με τον οποίο διατηρείται το επεξεργασμένο κρέας πιστεύουν οι Αμερικανοί ερευνητές ότι συμβάλλουν στα καρδιακά προβλήματα.
Ακόμη και εάν κάποιος είναι χορτοφάγος υπάρχει η πιθανότητα κινδύνου από τη λήψη L-καρνιτίνη, λεκιθίνης, χολίνης ή από συμπληρώματα βηταΐνης σε μια προσπάθεια να προστατευτούν από την έλλειψη σιδήρου ή να βελτιώσουν το μεταβολισμό τους.
«Η χοληστερόλη και τα κορεσμένα λιπαρά άπαχου κόκκινου κρέατος δεν αυξάνουν τόσο τον καρδιαγγειακό κίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Στάνλευ Χάζεν στο BBC.
Πειράματα σε ποντίκια και ανθρώπους έδειξαν ότι τα βακτήρια στο έντερο θα μπορούσαν να καταστρέψουν την καρνιτίνη.
Η καρνιτίνη στα πειράματα μετατράπηκε σε αέριο, το οποίο μετατράπηκε στο ήπαρ σε μια χημική ουσία που ονομάζεται ΤΜΑΟ.
Στη μελέτη, η ΤΜΑΟ ήταν στενά συνδεδεμένη με τη συσσώρευση λιπαρών ουσιών στα αιμοφόρα αγγεία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο και θάνατο.
Ο Δρ Χάζεν, από την Κλινική του Κλίβελαντ, δήλωσε ότι η ύπαρξη της ΤΜΑΟ συχνά αγνοούνταν: «Μπορεί να είναι ένα προϊόν αποβλήτων, αλλά επηρεάζει σημαντικά το μεταβολισμό της χοληστερόλης και το καθαρό αποτέλεσμα οδηγεί σε συσσώρευση χοληστερόλης».
Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε λιγότερο κόκκινο κρέας.
Πηγή: www.agronews.gr
Ο συνδυασμός βακτηρίων και της καρνιτίνης έχει σαν αποτέλεσμα την αλυσιδωτή αντίδραση γεγονότων που οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Διαιτολόγοι προειδοποίησαν ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος και για άτομα που παίρνουν συμπληρώματα καρνιτίνης.
Υπήρξε μια πληθώρα μελετών που υποδεικνύουν ότι η συνεχής κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση συστήνει η κατανάλωση να μην υπερβαίνει τα 70γρ. κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα – που ισοδυναμεί με δύο φέτες μπέικον.
Τα κορεσμένα λιπαρά και ο τρόπος με τον οποίο διατηρείται το επεξεργασμένο κρέας πιστεύουν οι Αμερικανοί ερευνητές ότι συμβάλλουν στα καρδιακά προβλήματα.
Ακόμη και εάν κάποιος είναι χορτοφάγος υπάρχει η πιθανότητα κινδύνου από τη λήψη L-καρνιτίνη, λεκιθίνης, χολίνης ή από συμπληρώματα βηταΐνης σε μια προσπάθεια να προστατευτούν από την έλλειψη σιδήρου ή να βελτιώσουν το μεταβολισμό τους.
«Η χοληστερόλη και τα κορεσμένα λιπαρά άπαχου κόκκινου κρέατος δεν αυξάνουν τόσο τον καρδιαγγειακό κίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Στάνλευ Χάζεν στο BBC.
Πειράματα σε ποντίκια και ανθρώπους έδειξαν ότι τα βακτήρια στο έντερο θα μπορούσαν να καταστρέψουν την καρνιτίνη.
Η καρνιτίνη στα πειράματα μετατράπηκε σε αέριο, το οποίο μετατράπηκε στο ήπαρ σε μια χημική ουσία που ονομάζεται ΤΜΑΟ.
Στη μελέτη, η ΤΜΑΟ ήταν στενά συνδεδεμένη με τη συσσώρευση λιπαρών ουσιών στα αιμοφόρα αγγεία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο και θάνατο.
Ο Δρ Χάζεν, από την Κλινική του Κλίβελαντ, δήλωσε ότι η ύπαρξη της ΤΜΑΟ συχνά αγνοούνταν: «Μπορεί να είναι ένα προϊόν αποβλήτων, αλλά επηρεάζει σημαντικά το μεταβολισμό της χοληστερόλης και το καθαρό αποτέλεσμα οδηγεί σε συσσώρευση χοληστερόλης».
Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε λιγότερο κόκκινο κρέας.
Πηγή: www.agronews.gr