Δεν είναι αργά για όψιμη σπορά στα ζαχαρότευτλα

Ευνοϊκές οι στατιστικές λέει ο Γερούκης

  08/04/2013

Μια καλλιεργητική περίοδο με πολλά σπαρμένα στρέμματα «βλέπει» ακόμη ο πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, Χρυσόστομος Γερούκης.

Όπως μάλιστα ο ίδιος αναφέρει, μια καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών για τον Απρίλιο μήνα ή ακόμα και μέχρι τέλη Μαΐου για ορισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα ο Έβρος, θα οδηγούσε αυτόματα πολλούς ακόμη καλλιεργητές στα χωράφια τους, αφού η όψιμη σπορά τεύτλων μπορεί να φέρει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Η σημερινή βέβαια εικόνα της καλλιέργειας στις περιοχές ενδιαφέροντος (Θεσσαλία, Κ.& Δ. Μακεδονία, Αν. Μακεδονία και Θράκη), η οποία κάθε άλλο παρά ικανοποιητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων από τα μέσα Φεβρουαρίου, δίνει στοιχεία για 30.000 σπαρμένα στρέμματα στις περιοχές που τροφοδοτούν το εργοστάσιο του Πλατέος, 5.000 στρέμματα για το εργοστάσιο των Σερρών και 4.000 στρέμματα για το εργοστάσιο της Ορεστιάδας.
Η «κρίσιμη» έκταση για τη λειτουργία των εργοστασίων
Στις δύο τελευταίες περιοχές υπάρχουν, σύμφωνα με τον κ. Γερούκη, σημαντικά περιθώρια για αύξηση των εκτάσεων τευτλοκαλλιέργειας, ώστε να εξασφαλιστεί η «κρίσιμη» έκταση που θα επιτρέψει τη λειτουργία των τριών εργοστασίων που αποτελεί δεδηλωμένο στόχο της Ε.Β.Ζ .Α.Ε., αλλά στην ουσία βρίσκεται στα χέρια των τευτλοπαραγωγών.
Όπως σημειώνει ο κ. Γερούκης, το 2011 ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές από πλευράς εκτάσεων και τελικά η Διοίκηση της Ε.Β.Ζ. Α.Ε. αποφάσισε τη λειτουργία και των τριών εργοστασίων. Τη χρονιά εκείνη σπάρθηκαν συνολικά 60.000 στρέμματα (28.000 για το Πλατύ, 18.000 για τις Σέρρες και 14.000 για την Ορεστιάδα).
Από τη μέχρι τώρα σπορά για το 2013 προκύπτει ότι το εργοστάσιο του Πλατέος φαίνεται να αποκτά την κρίσιμη έκταση για την λειτουργία του και ότι θα απαιτηθεί εντατικοποίηση των προσπαθειών για όψιμη σπορά στην περιοχή των εργοστασίων Σερρών και Ορεστιάδας, στόχος που είναι εφικτός, σύμφωνα με τον ίδιο.
Το 1996 η σπορά έληξε τέλη Μαΐου
Ιστορικά στοιχεία αναφέρουν ότι για παράδειγμα το 1996 το πέρας της σποράς έγινε στο τέλος Μαΐου. Στην περιοχή του εργοστασίου Σερρών καλλιεργήθηκαν 53.000 στρ., η καμπάνια άρχισε τέλος Σεπτεμβρίου και τέλειωσε αρχές Δεκεμβρίου και τα προσκομισθέντα τεύτλα είχαν μέσες αποδόσεις 6 τον/στρμ. και 14,26 Pol. Στην περιοχή του εργοστασίου Ορεστιάδας καλλιεργήθηκαν 67.500 στρ., η καμπάνια άρχισε τέλος Σεπτεμβρίου και τέλειωσε τέλος Νοεμβρίου και τα προσκομισθέντα τεύτλα είχαν μέσες αποδόσεις 5,3 τον/στρμ. και 15,13 Pol.
Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι μια όψιμη σπορά (εφόσον ευνοήσουν και άλλοι παράγοντες όπως καλό μη ξηρό καλοκαίρι και αποφυγή έντονων βροχοπτώσεων στη συγκομιδή περί τα τέλη του φθινοπώρου) είναι δυνατόν να φέρει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς και την Ε.Β.Ζ.
Τα συμβόλαια και ο νέος ιδιοκτήτης
Δέσμευση της εταιρείας, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αποτελούν τα συμβόλαια που η σημερινή διοίκηση υπογράφει με τους παραγωγούς, σημειώνει ο κ. Γερούκης και διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια περί αθέτησής τους, όπως και τα αντίστοιχα για κλείσιμο εργοστασίων, από τον νέο ιδιοκτήτη της ΕΒΖ σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
«Είναι γεγονός ότι ως σήμερα η σπορά τεύτλων δεν είναι ικανοποιητική λόγων των συνεχών βροχοπτώσεων, οι οποίες καταστούν την πρόσβαση στους αγρούς αδύνατη για κάθε εκτεταμένη καλλιέργεια (καλαμπόκι, ηλίανθους, βαμβάκι κ.λπ.).
Ειδικά για την τευτλοκαλλιέργεια οι ενδείξεις περί τα τέλη Ιανουαρίου και το κλίμα το οποίο έχει διαμορφωθεί στους παραγωγούς μετά τις ελκυστικές τιμές για την φετινή παραγωγή που ανακοινώθηκαν από την Ε.Β.Ζ. Α.Ε. αλλά και την εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης η οποία έρχεται να ενισχύσει σημαντικά το εισόδημα των τευτλοπαραγωγών (30€/στρέμμα) δημιούργησαν και ακόμα δημιουργούν προϋποθέσεις για μια καλλιεργητική περίοδο με μεγάλες εκτάσεις, όπως αποδεικνύεται και από τον αριθμό των αιτήσεων. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για την επιτυχία του στόχου είναι η καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών ακόμα και μέχρι τέλη Μαΐου για ορισμένες περιοχές όπως ο Έβρος.»
Χρυσόστομος Γερούκης

Πηγή: www.agronews.gr