H παγκόσμια παραγωγή πορτοκαλιών
εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 51,3 εκατ. τόνους, ενώ κατά 5% αναμένεται
μειωμένη η ευρωπαϊκή παραγωγή σύμφωνα με έκθεση του αμερικάνικου
υπουργείου Γεωργίας.
Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της ιταλικής παραγωγής οφείλονται κυρίως για τη μείωση της παραγωγής.
Η συνολική παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κυμανθεί στους 5,6 εκατ. τόνους. Η ιταλική παραγωγή εκτιμάται στους 1,5 εκατ. τόνους σημειώνοντας πτώση από τα 2 εκατ. τόνους της προηγούμενη χρονιά, η ισπανική εκτιμάται στους 2,9 εκατ. τόνους ελαφρώς αυξημένη από τους 2,7 εκατ. τόνους πέρσι ενώ και η ελληνική καταγράφει αύξηση στους 914.000 τόνους από 910.000 τόνους πέρσι. Οι κύριοι εισαγωγείς πορτοκαλιών στην ΕΕ είναι η Αίγυπτος και το Μαρόκο.
Όσον αφορά την παραγωγή της Βραζιλίας, αναμένεται να μειωθεί περίπου 10% σε σχέση με πέρσι και να κυμανθεί στους 18,6 εκατ. τόνους. Παρόλα αυτά όμως η ποσότητα των πορτοκαλιών που οδηγούνται προς χυμοποίηση θα παραμείνει σταθερή σε σχέση με πέρσι.
Μικρή μείωση αναμένεται και στις ΗΠΑ, όπου η παραγωγή προβλέπεται να φτάσει στους 8 εκατ. τόνους, με τις εξαγωγές να κινούνται στα ίδια επίπεδα.
Στην Κίνα η παραγωγή προβλέπεται να κυμανθεί στους 7 εκατ. τόνους, ενώ αναμένεται να αυξηθεί η κατανάλωση νωπών αλλά και μεταποιημένων πορτοκαλιών, κάτι που θα σημάνει και μείωση των εξαγωγών. Το περασμένο καλοκαίρι η κινεζική κυβέρνηση προχώρησε σε επιδοτήσεις με σκοπό νέες φυτεύσεις, με στόχο να κάνουν πιο πρώιμη τη συγκομιδή.
Στο Μεξικό η παραγωγή αναμένεται να φθάσει τους 3,9 εκατ. τόνους, αυξημένη κατά 500.000 τόνους σε σχέση με πέρσι που υπήρξε πρόβλημα στην καλλιέργεια λόγω της ξηρασίας. Επίσης προβλέπεται αύξηση της κατανάλωση τόσο για τα νωπά όσο και για τα μεταποιημένα πορτοκάλια.
Αυξημένη αναμένεται να είναι η παραγωγή της Αιγύπτου, που εκτιμάται να φτάσει τους 2,5 εκατ. τόνους, σημειώνοντας ρεκόρ αύξησης κατά 4%. Οι νέες φυτεύσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια αναμένεται φέτος να αποδώσουν καρπούς. Αυξημένες προβλέπεται να είναι και οι εξαγωγές κατά 11%. Τα αιγυπτιακά πορτοκάλια κατευθύνονται κυρίως προς τις αγορές της ΕΕ, της Σαουδικής Αραβίας και της Ουκρανίας.
Ελαφρά μειωμένη προβλέπεται ότι είναι η παραγωγή της Νότιας Αφρικής, η οποία κυμαίνεται στους 1,5 εκατ. τόνους. Παρόλα αυτά παραμένει η μεγαλύτερη εξαγωγέας πορτοκαλιών, αφού το 25% της παραγωγής της εξάγεται κυρίως προς Ρωσία και ΕΕ. Φέτος όμως υπήρξε πρόβλημα στην ποιότητα πορτοκαλιών της χώρας, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι εισαγωγές προς ΕΕ.
Πρόβλημα από την ξηρασία είχε αρχικά η παραγωγή πορτοκαλιών του Μαρόκου. Όμως οι βροχοπτώσεις που ακολούθησαν βελτίωσαν το μέγεθος και την ποιότητα των καρπών. Η παραγωγή αναμένεται να είναι μικρότερη από 800.000 τόνους αν και οι εξαγωγές θα παραμείνουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. πηγη: www.paseges.gr