Το εντομοκτόνο fipronil ενέχει υψηλό κίνδυνο για οξεία μέλισσες όταν χρησιμοποιείται ως επεξεργασία σπόρων για τον αραβόσιτο, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα σε μια έκθεση που ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
EFSA κλήθηκε να εκτελέσει μια αξιολόγηση του κινδύνου των fipronil, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις οξείες και χρόνιες επιπτώσεις στην επιβίωση των αποικιών και της ανάπτυξης και τις συνέπειες της μη θανατηφόρες δόσεις για τη θνησιμότητα των μελισσών και τη συμπεριφορά.
Φυτοφαρμάκων της EFSA εμπειρογνώμονες αξιολόγησης κινδύνου εξέτασε τον πιθανό κίνδυνο για τις μέλισσες από τη δραστική ουσία μέσα από μια σειρά οδούς έκθεσης. Κατέληξαν στο συμπέρασμα τα εξής:
- Κίνδυνος από drift σκόνης: Ένας υψηλός άμεσος κίνδυνος είχε εντοπιστεί για τον αραβόσιτο. Για άλλες καλλιέργειες, όπως ηλιέλαιο, πλήρης αξιολόγηση του κινδύνου δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το επίπεδο του κινδύνου από την έκθεση στη σκόνη που προέρχεται από γεωτρήσεις σπόρων που δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί.
- Νέκταρ και γύρη: Οι διαθέσιμες μελέτες - τομέα και ημι-τομέα - είχε αδυναμίες και, επομένως, ήταν ανεπαρκείς για να καθοριστεί το επίπεδο του κινδύνου για τις μέλισσες το μέλι από τη χρήση του fipronil ως θεραπεία για ηλίανθου και σπόρων αραβοσίτου. Ωστόσο, υπήρχε θεωρείται χαμηλό κίνδυνο για τις μέλισσες το μέλι από την επιτρεπόμενη χρήση του fipronil σε λαχανικά, καθώς αυτά δεν μπορούν να foraged για τη γύρη και το νέκταρ.
- Αρκετές εντοπίστηκαν κενά στα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με άλλες πιθανές οδούς έκθεσης.
Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν χρησιμοποιώντας την επιστημονική γνώμη της ΕΑΑΤ σχετικά με την επιστήμη πίσω από την ανάπτυξη της καθοδήγησης για την αξιολόγηση του κινδύνου των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στις μέλισσες, η οποία δημοσιεύθηκε το περασμένο έτος. Εμπειρογνώμονες της EFSA που χρησιμοποιούνται στοιχεία που υποβλήθηκαν για την έγκριση της fipronil σε επίπεδο ΕΕ και για την έγκριση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιέχουν fipronil σε επίπεδο κρατών μελών. Θεωρούσαν επίσης το προηγούμενο συμπέρασμα της ΕΑΑΤ για τη fipronil (2006) και τη δήλωση της Αρχής για το ιταλικό πρόγραμμα APENET, καθώς και τα στοιχεία από τις μελέτες, την έρευνα και την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων που θεωρούνται σχετικές.
Τον Ιανουάριο του 2013, η ΕΑΑΤ δημοσίευσε εκτιμήσεις κινδύνου εξετάζει τις επιπτώσεις στις μέλισσες των νεονικοτινοειδών clothianidin, imidacloprid και thiamethoxam.
- Συμπεράσματα σχετικά με την επιστημονική επανεξέταση της αξιολόγησης του κινδύνου από φυτοπροστατευτικά προϊόντα για τις μέλισσες για τη δραστική ουσία Fipronil