Τι σημαίνει η εφάπαξ εξόφληση των «κόκκινων» δανείων σε 2 έτη

Αφετηρία για επανακαθορισμό των απαιτήσεων της υπό εκκαθάριση Αγροτικής η αναπροσαρμογή υποθηκών

 17/06/2013

Πίσω από τις λέξεις της νομοθετικής διάταξης αρ. 41 βρίσκεται η δυνατότητα για «κούρεμα» των ληξιπρόθεσμων δόσεων που έχει μερίδα αγροτών στην πρώην Αγροτική Τράπεζα.

Σύμφωνα με όσους έχουν «εμπνευστεί» τη συγκεκριμένη διάταξη, το σκεπτικό είναι ότι ο εκκαθαριστής της πρώην Αγροτικής πιθανότατα θα κόβει ένα μέρος του ποσού των δόσεων που έχει αφήσει απλήρωτες ο οφειλέτης-αγρότης και στη συνέχεια θα του δίνει τη δυνατότητα να εξοφλήσει το κομμένο ποσό μέσα σε δύο χρόνια από την ημέρα που θα ειδοποιηθεί.

Στην περίπτωση που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην εφάπαξ εξόφληση, θα μπορεί να ανανεώσει το δάνειό του με επιμήκυνση 5 ως 15 χρόνια και επιτόκιο 3%. Ταυτόχρονα, στην εξόφληση του νέου μεσοπρόθεσμου δανείου θα «τσοντάρουν» και τα νοίκια από υποθηκευμένες γαίες, που θα υποχρεωθεί ο αγρότης να διαθέσει.

Όπως έχει γράψει αναλυτικά η Agrenda, οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται σε δύο διατάξεις του πολυ-νομοσχεδίου που εστάλη μέσα στην εβδομάδα στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να διατυπώσει τις παρατηρήσεις της. Στόχος είναι να κατατεθεί και να συζητηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να προλάβει να ψηφιστεί πριν τη θερινή λειτουργία της Βουλής, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα αγροτικά δάνεια υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι αφορούν περίπου 10.000 αγρότες. Η ακριβής διάρκεια του νέου δανείου θα καθορίζεται από την τράπεζα βάσει του ύψους της οφειλής και της εκτιμώμενης μισθωτικής αξίας του αγροτικού ακινήτου.

Εφόσον το αγροτικό ακίνητο δεν αποτελεί πρώτη κατοικία ή κύρια αποθήκη του αγρότη ή τρίτου, δίδεται το δικαίωμα στην τράπεζα να απαιτήσει την εκμίσθωση του ακινήτου και την εκχώρηση του μισθώματος στην ίδια έως ότου εξοφληθεί το δάνειο.

Η διαδικασία εκμίσθωσης των αγροτικών ακινήτων ανατίθεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Στη διακήρυξη του πλειοδοτικού διαγωνισμού εκμίσθωσης ως τιμή εκκίνησης θα τίθεται εκείνη που αντιστοιχεί στην ελάχιστη ετήσια δόση εξόφλησης του νέου δανείου.
Οι ρυθμίσεις για τους υπόλοιπους οφειλέτες
Οι διατάξεις 41 και 42 του πολυνομοσχεδίου Τσαυτάρη αφορούν μόνο τους αγρότες με ενυπόθηκα δάνεια. Μέσα στην εβδομάδα, συζητήθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος νέος νόμος για όλα τα υπόλοιπα ενυπόθηκα δάνεια που παρουσιάζουν εκκρεμείς οφειλές.

Η συζήτηση στη Βουλή ήταν έντονη, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά και εκπρόσωποι των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) υποστήριξαν ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα του υφυπουργού Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά, εξυπηρετεί τις τράπεζες και όχι τη διευκόλυνση των οφειλετών.

Μάλιστα, ειπώθηκε ότι αφορά πολύ μικρό αριθμό οφειλετών και δεν αγγίζει την ουσία του προβλήματος, ενώ είναι υπαγορευμένο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πάντως, τα πιο σημαντικά σημεία στα οποία στάθηκαν οι βουλευτές ήταν η τροπολογία της ΔΗΜΑΡ, η οποία πέρασε, για τη νέα παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών, καθώς και στο ότι ουσιαστικά η τελική ρύθμιση θα έρθει με νέο νομοσχέδιο το φθινόπωρο, που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη και θα επιταχύνει την εκδίκαση των υποθέσεων ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δανειοληπτών.
Κόβεται η επιδότηση επιτοκίου των ανοιχτών δανείων αγροτών
Με ειδοποίηση των δανειοληπτών της πρώην Αγροτικής, που κατείχαν Ανοιχτά Καλλιεργητικά Δάνεια, η Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ ενημερώνει ότι αυξάνει τα επιτόκια χορηγήσεων περίπου κατά 2% (δύο ποσοστιαίες μονάδες). Σύμφωνα με αγρότη που μίλησε στην Agrenda, το ΑΔΑ του είχε επιτόκιο 5,40% και τώρα η Τράπεζα τον ειδοποιεί ότι θα πρέπει να το αυξήσει στο 7,40%. Ο λόγος είναι ότι η Πειραιώς θεωρείται πλέον τράπεζα ιδιωτικού δικαίου και δεν μπορεί να χορηγεί δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο, όπως έκανε η Αγροτική με σχετικό νόμο του 1975.
Μάλιστα, αναφέρει στην ειδοποίηση, ότι θα το μειώσει με δική της πρωτουβουλία και επιβάρυνση στο 7,10%. Η αλλαγή αυτή αφορά, βεβαίως, αγρότες που καταβάλουν κανονικά τους τόκους κεφαλαίου για το δάνειο που υποχρεούνται να πληρώσουν από τη σύμβασή τους με την Τράπεζα.
Μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια
Στις υποθήκες που έχουν εγγραφεί στα οικεία βιβλία υποθηκών και στο Εθνικό Κτηματολόγιο υπέρ της τράπεζας με την επωνυμία «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ», η οποία ήδη τελεί υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, στο εξής Τράπεζα, και κατά αγροτών ή κατά τρίτων επί ακινήτων τους, για τη χορήγηση στους αγρότες βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δανείων από την Τράπεζα αυτή, τα οποία αφορούν αποκλειστικά την αγροτική δραστηριότητά τους και τελούν σε υπερημερία, το ποσό του δανείου, για το οποίο έχει εγγραφεί υποθήκη, περιορίζεται σε ποσοστό 120%, εφόσον δεν υπερβαίνει το διπλάσιο αυτού, ενώ περιορίζεται στο διπλάσιο αυτού, αν είναι ανώτερο, κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος. Σε περίπτωση εγγραφής υποθήκης σε περισσότερα του ενός αγροτικά ακίνητα, αγρότη ή τρίτου, η υποθήκη περιορίζεται από την Τράπεζα στο ακίνητο ή στα ακίνητα που εξασφαλίζουν την απαίτησή της μέχρι τα ως άνω όρια και κατά προτεραιότητα σε αυτό ή αυτά που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία ή/και κύρια αποθήκη αγροτοεφοδίων του αγρότη ή τρίτου.



Πηγή: www.agronews.gr