Με πολλά πλεονεκτήματα η εγχώρια παραγωγή, ζητούμενο η σταδιακή διάθεση του προϊόντος
10/06/2013
Ωστόσο, φέτος στην χώρα μας η ανομβρία κατά τους μήνες του Απριλίου και του Μαΐου περιόρισε σημαντικά τις αποδόσεις του προϊόντος. Ενώ πέρυσι οι αποδόσεις κυμαίνονταν στα 130-140 κιλά το στρέμμα, φέτος εκτιμάται ότι θα πέσουν κάτω από τα 100 κιλά, όπως μας υπογράμμισε ο Αποστόλης Καππέλας, παραγωγός φακής από την Γκούρα της Κορινθίας. Επιπροσθέτως, χαρακτηριστικό για τα ελληνικά δεδομένα είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ελληνικοί σπόροι, αλλά επίσης λείπει και το πλαίσιο υποστήριξης, κυρίως του χρηματοπιστωτικού τομέα. Έτσι, παρ’ ότι οι αποδόσεις είναι μειωμένες οι τιμές παραγωγού, τουλάχιστον την περίοδο της συγκομιδής, μένουν καθηλωμένες, ανάλογα με την ποιότητα σε ένα επίπεδο από 60 μέχρι 90 λεπτά το κιλό. Σημειωτέον ότι τα προηγούμενα χρόνια λίγο καιρό μετά τη συγκομιδή, οι τιμές της φακής προσέγγιζαν ένα μέσο όρο τιμής κοντά στο 1 ευρώ το κιλό. Το γεγονός επιβεβαιώνει στην Agrenda ο Κωνσταντίνος Πιστιόλας, υπεύθυνος προμηθειών στην εταιρεία Agrino. H ομάδα παραγωγών της εταιρείας απαριθμεί περί τα 10 μέλη και καλλιεργεί περί τα 13.00-1.400 στρέμματα αποκλειστικά με φακές Φαρσάλων.
Σε ό,τι αφορά τις φακές της Καστοριάς, οι τιμές των παραγωγών πέρυσι διαμορφώθηκαν στα 90 λεπτά το κιλό, ωστόσο για φέτος δεν μπορεί να γίνει ακριβή εκτίμηση γιατί «δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο», μας λέει ο κ. Φωτιάδης, γεωπόνος στην εταιρεία Άροσις. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει για της φακές της Εγκλουβής, η οποίες «κερδίζουν» τις υψηλότερες τιμές. Χαρακτηριστικά, οι τιμές στις οποίες διαμορφώθηκαν την περσινή χρονιά ήταν 10 ευρώ το κιλό ενώ για φέτος εκτιμάται ότι θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα, μας λέει ο Γεράσιμος Λιβιτσάτος, πρόεδρος της ΕΑΣ Λευκάδας.
Οι φακές που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές προελεύσεις τους, ανήκουν σε δύο κατηγορίες που σχετίζονται με το μέγεθος του σπόρου τους: ψιλές (λεπτόσπερμες) και χοντρές (πλατύσπερμες).
Φακός εσθιόμενος
Η φακή είναι φυτό της οικογένειας των Κυαμοειδών. Στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστή ως φακός εσθιόμενος. Ο Καναδάς συγκαταλέγεται στην πρώτη θέση παραγωγής και ακολουθεί η Ινδία. Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, τις πρώτες θέσεις κατέχουν η Ινδία, και η Κίνα. Στη χώρα μας τα βασικότερα κέντρα παραγωγής αποτελούν οι νομοί Λάρισας και Βοιωτίας, καθώς και η Λευκάδα. Προσφάτως, νέες περιοχές έχουν μπει στο στόχαστρο με στόχο την παραγωγή του προϊόντος. Παράδειγμα αποτελεί ο νομός Έβρου.
Συμφέρει οικονομικά
Κέρδος τα 122 ευρώ το στρέμμα
«Θα περπατήσει η φακή», εκτιμά το ΕΘΙΑΓΕ, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε με παραγωγούς του Δήμου Τσοτυλίου. Σύμφωνα με την έρευνα, οι παραγωγοί οι οποίοι προωθούν μόνοι τους το προϊόν εξασφαλίζουν καλύτερες τιμές πάνω από 3 ευρώ/κιλό. Η ακαθάριστη πρόσοδος εκτιμάται στα 227 ευρώ/στρέμμα. Το μέσο κέρδος ανέρχεται στα 122 ευρώ/στρέμμα και η πιθανότητα ζημιάς μπορεί να αγγίξει μόνον το 3%. Οι δαπάνες παραγωγής της φακής φθάνουν τα 108 ευρώ/στρέμμα και το μεγαλύτερο ποσοστό κατέχει η μηχανική εργασία η οποία αφορά την προετοιμασία του εδάφους και τη συγκομιδή.
Ακολουθεί το αναλώσιμο κεφάλαιο, κυρίως για την αγορά σπόρου, το κόστος των καυσίμων και της ζιζανιοκτονίας. Ωστόσο, για να καταστεί βιώσιμη η καλλιέργεια η τιμή του προϊόντος θα πρέπει να είναι πάνω από 1,43 ευρώ/κιλό, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι μεταβλητές δαπάνες παραγωγής.
Επιμέλεια: Στεφανακούδης Κωνσταντίνος
Πηγή: www.agronews.gr