Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση των αλευρωδών στις καλλιέργειες των Ελλήνων και ξένων παραγωγών είχαν οι εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου για τους Αλευρώδεις «First International Whitefly Symposium»
που πραγματοποιήθηκε στις 20-24 Μαΐου 2013 στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων.
Με την παρουσία διακεκριμένων επιστημόνων από όλο τον κόσμο και τη ενεργή συμμετοχή 200 συνέδρων από 33 χώρες, το Συμπόσιο ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Διαπιστώθηκε ότι οι κοινοί πρόγονοι του συμπλόκου ειδών του Βemisia tabaci εντοπίζονται στην Αφρική, ενώ η ειδογέννεση και η εξάπλωση τους υπολογίζεται ότι ξεκίνησε πριν από 20 – 40 εκ χρόνια, δηλαδή πολύ πριν την δραστηριοποίηση του ανθρώπου με τη γεωργία.
Το Συμπόσιο απασχόλησε, επίσης, η παγκόσμια εξάπλωση ορισμένων ειδών αλευρωδών όπως το Μεσογειακό είδος (MED) και το είδος της Μέσης Ανατολής (ΜΕΑΜ1) του Βemisia tabaci. Διαπιστώθηκε ότι οι λεπτές ισορροπίες για την επικράτηση ενός είδους βασίζονται σε ένα πολύπλοκο σύμπλοκο από παραμέτρους όπως περιβαλλοντικές (θερμοκράσια, επίπεδα CO2), οικολογικές (φυτά ξενιστές) καθώς και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε είδους (αναπαραγωγική συμπεριφορά, αντοχή στα εντομοκτόνα, ενδοσυβιοτικά βακτήρια). Εκτεταμένες αναφορές έγιναν, επιπλέον, στα θέματα μετάδοσης ιολογικών ασθενειών, όπου διαπιστώθηκε ότι οι οίοι φυτών, μειώνοντας την άμυνα του μολυσμένου φυτού (π.χ. ιασμονικό οξύ, τερπένια), υποβοηθούν στην ανάπτυξη των αλευρωδών και κατ επέκταση στην ευκολότερη μετάδοση των ιολογικών ασθενειών.
Στο Συμπόσιο παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, νέα υποσχόμενα αρπακτικά ακάρεα, χημικά και βιολογικά σκευάσματα για τον έλεγχο των αλευρωδών, μελετήθηκαν επίσης τα πρώτα φυτά τομάτας με απωθητική δράση που βασίζεται στην υπερπαραγωγή εντομο-απωθητικών τερπενίων, ενώ άλλες μελέτες παρουσίασαν φυτά που ρυθμίζουν τα γονίδια του αλευρώδη, με τη βοήθεια των οποίων υπολογίζεται ότι στο μέλλον θα βρεθεί πρακτική εφαρμογή στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των αλευρωδών.
Τις εργασίες του Συμποσίου παρακολούθησαν ερευνητές και επαγγελματίες του γεωργικού κλάδου, στελέχη επιχειρήσεων φυτοπροστασίας της ελληνικής, αλλά και της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το Συμπόσιο διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ» και έφερε την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συνδιοργανωτές ήταν η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Φαιστού, ενώ το Bill & Melinda Gates Foundation χρηματοδότησε τη συμμετοχή στο Συμπόσιο Αφρικανών Επιστημόνων και Ερευνητών, και τη φροντίδα νεογνών και παιδιών, των οποίων οι μητέρες συμμετείχαν στις εργασίες του Συμποσίου.
Το Συμπόσιο στήριξαν επίσης οι χορηγοί του / Πλατινένιος χορηγός: DuPont, Χρυσοί χορηγοί: Sumitomo Chemical, Bayer CropScience, Syngenta-Bioline, Dow - Elanco Hellas και Ασημένιοι χορηγοί: Hazera Hellas, Biobest. Για περισσότερες πληροφορίες
πηγη: www.agrocapital.gr