Μονόδρομος η επιστροφή στις συνδεδεμένες ενισχύσεις

Οι «27» φοβήθηκαν ότι ένα ποσοστό 90% των επιδοτήσεων μπορεί να το λάβει κάποιος χωρίς να παράγει κάτι συγκεκριμένο

 17/06/2013

Αντικίνητρο στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που θα επιλέξουν να αφήσουν ακαλλιέργητα τα χωράφια τους προκειμένου να καρπωθούν τη βασική και την «πράσινη» ενίσχυση, προσπαθούν να δημιουργήσουν με τη θέσπιση αυξημένων συνδεδεμένων ενισχύσεων τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μόλις έγινε γνωστό το σχέδιο μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2014-2020 από την Κομισιόν, εκφράστηκαν ανησυχίες για το γεγονός ότι ένα ποσοστό 90% (60% βάση και 30% πρασίνισμα) μπορεί να το λάβει ένας ιδιοκτήτης χωραφιού χωρίς να παράγει κάτι συγκεκριμένο.

Γι’ αυτό και ο Επίτροπος Γεωργίας, Ντάτσιαν Τσιόλος, είχε αφήσει «ανοιχτό» το θέμα του ορισμού του  «ενεργού αγρότη».

Βλέποντας, όμως, τα αδύναμα σημεία αυτού του ορισμού και σε συνάφεια με τον κίνδυνο της Ε.Ε. να καταστεί εισαγωγική αγορά αντί για εξαγωγική στα αγροτικά προϊόντα, κέρδισε έδαφος η άποψη ότι: όποιος παράγει πρέπει να πριμοδοτείται με ένα υψηλό ποσοστό συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Μάλιστα, σε αυτό φαίνεται να συμφώνησαν όλα, σχεδόν, τα κράτη μέλη και μένει τώρα να αποφασίσουν για το ύψος του ποσοστού της συνδεδεμένης ενίσχυσης, όπως εξήγησε την προηγούμενη εβδομάδα στην αποκλειστική συνέντευξη στην Agrenda, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθνάσιος Τσαυτάρης.

Τα παζάρια των 27
Σύμφωνα με τις πληροφορίες για τα «παζάρια» μεταξύ υπουργών Γεωργίας και ευρωβουλευτών, η χρυσή τομή βρίσκεται περίπου στο 13-13,5%.

Το δεύτερο μεγάλο μέρος της διαπραγμάτευσης είναι ποια προϊόντα θα λαμβάνουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Η θέση της Ελλάδας και ορισμένων χωρών είναι να δημιουργηθεί ένας πίνακας προϊόντων και δράσεων, από όπου κάθε χώρα θα μπορεί να επιλέγει ποια θέλει να πριμοδοτήσει, ενώ άλλες χώρες πιστεύουν ότι πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα προϊόντα και δράσεις για όλους.
Σε κάθε περίπτωση, όπως εξήγησε και στην Αgrenda o υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, γίνεται προσπάθεια αυτή τη στιγμή να συμπεριληφθούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, ο καπνός, τα αμπελουργικά προϊόντα, τα ψυχανθή, το κρέας, το γάλα, τα τεύτλα και, βέβαια, να παραμείνει το βαμβάκι.

Γιατί «καίνε» οι συνδεδεμένες
Κατά γενική ομολογία, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσει μία χώρα την αγροτική παραγωγή της. Όμως, οι αναπτυσσόμενες χώρες-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κατήγγειλαν ότι με αυτό τον τρόπο η Ευρώπη πριμοδοτεί τους αγρότες της και χρησιμοποιεί αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των αγροτών του υπόλοιπου κόσμου. Κι έτσι η μεταρρύθμιση του 2007 εγκατέλειψε σχεδόν το σύνολο των συνδεδεμένων. Βλέποντας το λάθος που έγινε τότε, οι Ευρωπαίοι επαναφέρουν αυτό το είδος της επιδότησης, αλλά αυτή τη φορά με επιχειρήματα έναντι των εταίρων τους στον ΠΟΕ.



Σκόνταψε ο τριμερής διάλογος για τις νέες φυτεύσεις αμπελιών
Μαζί με την ΚΑΠ ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Καμία απόφαση δεν ελήφθη κατά τον τριμερή διάλογο για το νέο καθεστώς φυτεύσεων των ευρωπαϊκών αμπελώνων καθώς οι συζητήσεις που ξεκίνησαν στις 6 Ιουνίου έπεσαν στο κενό και αναμένεται να επαναληφηθούν στις 24-25 Ιουνίου στο τελευταίο πακέτο διαπραγμάτευσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ο Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βουλευτής Michel Dantin είπε κατά την έξοδο από τον τριμερή διάλογο (Ευρωκοινοβούλιο, Κομισιόν, Συμβούλιο Υπουργών) ότι «Στο τέλος, δεν ελήφθη καμία απόφαση σχετικά με τα τρία εμβληματικά στοιχεία (ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νέου συστήματος, η ημερομηνία αναθεώρησης, και το ανώτατο όριο των δικαιωμάτων φύτευσης). Όλοι παρέμειναν στις θέσεις τους, χωρίς να υπάρξει συμβιβασμός. Οι διαπραγματεύσεις αποστέλλονται σε πολιτικό τριμερή διάλογο».  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε εναλλακτική λύση σε σχέση με αυτήν της Επιτροπής: τη θέση σε ισχύ του νέου συστήματος από το 2019 έως το 2030. Πρότεινε επίσης και ένα διακεκριμένο ποσοστό ετήσιας κοινοτικής οροφής του 1% για τα «μικρά παραγωγά Κράτη Μέλη» (όπως η Ρουμανία και η Ελλάδα) και 0,5% για τα «μεγάλα παραγωγά Κράτη Μέλη. Αντίθετα η Επιτροπή υπερασπίστηκε τη θέση να τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα από το 2016 έως το 2022, με ανανέωση των αμπελώνων σε ένα μέγιστο ποσοστό 1%.

Για τον Pascal Bobillier Monnot (διευθυντή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Αποσταγμάτων και ονομασιών οίνων Ελεγχόμενης Προέλευσης) «η ατμόσφαιρα ήταν πολύ τεταμένη, ενώ το μήλο της έριδος ήταν κυρίως η διάρκεια του συστήματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί μια ταχεία εφαρμογή (2016), το Κοινοβούλιο υπερασπίζεται μια καθυστερημένη αναθεώρηση (2030). Ο άγνωστος «χ» ήταν η θέση της ιρλανδικής Προεδρίας! Υπερασπίστηκε μια τρίτη μέση λύση μεταξύ εκείνης του Κοινοβουλίου και της Κομισιόν».

Έκκληση του Πάολο ντε Κάστρο να βρεθεί κοινός τόπος στις τελευταίες συνομιλίες για την νέα ΚΑΠ χωρίς τις ολονυκτίες του παρελθόντος
«Ναι» με συναπόφαση θέλει το Ευρωκοινοβούλιο

Να βάλουν νερό στο κρασί τους ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία για την ΚΑΠ το νωρίτερο δυνατό, καλεί τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ο Πάολο ντε Κάστρο, πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προειδοποιώντας ότι οι ευρωβουλευτές δεν πρόκειται να πουν ναι σε όλα μόνο και μόνο επειδή εξαντλείται ο χρόνος.

«Το Κοινοβούλιο επιθυμεί με κάθε τίμημα να έχουμε αποτελέσματα μέσα στις επόμενες ημέρες», είπε ο κ. Ντε Κάστρο σε συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας τη λύπη του που δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος από το άτυπο Συμβούλιο του Δουβλίνου, στις 27 Μαΐου ως σήμερα.

«Ωστόσο, δεν μπορούμε να περιμένουμε την τελευταία νύχτα για να καταλήξουμε σε συμφωνία, όπως το συνηθίζει το Συμβούλιο. Αυτός ο τρόπος εργασίας δεν είναι αποδεκτός», συνέχισε ο Ιταλός ευρωβουλευτής, αναφερόμενες στις ολονυχτίες στις οποίες καταφεύγουν όλο και συχνότερα οι 27 για να βρουν κοινό έδαφος σε κρίσιμα ζητήματα.

Ο κ. Ντε Κάστρο ξεκαθαρίζει ότι οι ευρωβουλευτές δεν πρόκειται να αφήσουν τα κράτη μέλη να επιβάλουν την άποψή τους επισείοντας τον φόβο μη επίτευξης συμφωνίας την τελευταία στιγμή. «Για εμάς, όλα τα θέματα άπτονται της συναπόφασης μεταξύ Συμβουλίου και Κοινοβουλίου.», τόνισε ο ευρωβουλευτής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε την περασμένη Τετάρτη την πρόταση της Κομισιόν για περικοπή 5% στις ενισχύσεις που θα λάβουν οι αγρότες στα τέλη του 2013. Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να ληφθεί μια τέτοια απόφαση τη στιγμή που συνεχίζονται οι συζητήσεις για το ΠΔΠ 2014-2020.

Ραντεβού στο Λουξεμβούργο
Το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας έχει προγραμματιστεί για τις 24-26 Ιουνίου. Ωστόσο  ο χρόνος δεν επαρκεί, για αυτό ο προεδρεύων Ιρλανδός υπουργός Σάιμον Κόβνεϋ θέλει να συναντήσει τους υπουργούς των 27 για προκαταρκτικές συνομιλίες στο Λουξεμβούργο ήδη από την Κυριακή, 23 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου θα συμμετέχουν μόνο ανεπίσημα στις συζητήσεις στο Λουξεμβούργο, κι αμέσως μετά θα γίνει η επίσημη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, για να μπει η τελική σφραγίδα στη νέα ΚΑΠ.
Αν δεν επιτευχθεί έγκαιρα συμφωνία, αναμένονται νέες καθυστερήσεις στην ΚΑΠ και το σίγουρο είναι ότι η ΕΕ και οι αγρότες της θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Πράσινα μέτρα

Έναν διευρυμένο κατάλογο με εναλλακτικά αγροπεριβαλλοντικά μέτρα τα οποία θα μπορούν να επιβραβευτούν από τις άμεσες ενισχύσεις του 1ου Πυλώνα κατέθεσε στο τραπέζι η Κομισιόν. Να σημειωθεί ότι κάποια από τα μέτρα αυτά σήμερα χρηματοδοτούνται από το 2ο Πυλώνα, όμως μετά τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, δεν θα μπορούν να πληρώνονται δύο φορές.

● Η διαφοροποίηση καλλιεργειών θα απαιτεί τουλάχιστον 3 καλλιέργειες, με μέγιστο όριο κύριας καλλιέργειας 70% και
α) Με τουλάχιστον 4 καλλιέργειες ή
β) Με χαμηλότερα μέγιστα όρια ή
γ) Με καταλληλότερη επιλογή καλλιεργειών (ψυχανθή, πρωτεϊνούχα, που δεν χρειάζονται άρδευση, φυτοπροστατευτικά)

● Αμειψισπορά,
● Χειμερινή κάλυψη εδάφους,
● Ενδιάμεση καλλιέργεια
● Η διαχείριση λιβαδιών/βοσκοτόπων απαιτεί

α) τη διατήρηση μόνιμου βοσκοτόπου με (ενδεικτικά): Χορτοκοπή, Διατήρηση στοιχείων του τοπίου και έλεγχος θάμνων, Συγκεκριμένες ποικιλίες χορτονομών ή/και σποράς για ανανέωση, Αφαίρεση χορτονομής, Ειδική διαχείριση απότομων πρανών, Περιορισμοί φυτοπροστασίας,

β) Συστήματα εκτατικής βόσκησης, στην οποία εντάσσονται η εκτατική κτηνοτροφία (χρόνος ελεύθερης βοσκής, μέγιστη πυκνότητα), η ορεινή κτηνοτροφία και οι τοπικές φυλές.

● Για τις περιοχές οικολογικής εστίασης απαιτούνται οι εξής ενέργειες: Αγρανάπαυση, Δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» για περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας, Natura 2000 και ζώνες προστασίας βιοποικιλότητας, Διαχείριση ακαλλιέργητων λωρίδων και περιθωρίων, Περιθώρια, λωρίδες για άγρια πανίδα (περιθώρια με πόες, προστασία φωλιών, λωρίδες με αγριολούλουδα, μίγμα τοπικών σπόρων), Διαχείριση στοιχείων του τοπίου (δέντρα, φράχτες, ξυλώδης βλάστηση, ξερολιθιές, αυλάκια, λίμνες)

● Διαχείριση παραδοσιακών οπωρώνων

● Παραγωγή σε αροτραία καλλιέργεια χωρίς λίπασμα ή/και χρήση φυτοπροστατευτικών
σκευασμάτων, μη αρδευόμενη, που δεν σπέρνεται με ίδια καλλιέργεια δύο συνεχόμενα χρόνια.

● Ειδική διαχείριση σε ελαιώνες και αμπελώνες (με προϋποθέσεις όσον αφορά ενδιαιτήματα
ζώων, εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης σε συνδυασμό με κάλυψη εδάφους).




Πηγή: www.agronews.gr