Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ- Δήμητρα κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν και το γενικό διευθυντή αγροτικής έρευνας κ. Κωνσταντίνο Μαλίδη,
ενόψει της επικείμενης επίσκεψης κλιμακίου του Οργανισμού στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία.

Κατά τη σύσκεψη η ηγεσία του ΕΛΓΟ-Δήμητρα ενημέρωσε τον Αναπληρωτή Υπουργό για την ατζέντα της ενημερωτικής καμπάνιας του Οργανισμού στην περιφέρεια, που περιλαμβάνει:



α) πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων,

β) συστέγαση περιφερειακών υπηρεσιών του Οργανισμού,

γ) πρότυπα αγροκτήματα,

δ) κέντρο ταξινόμησης βάμβακος και

ε) πιστοποίηση προϊόντων.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων σε θέματα του πρωτογενή τομέα απευθύνεται σε 7.000 ανέργους και 1.500 αυτοαπασχολούμενους και υποαπασχολούμενους ανά την επικράτεια. Ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλίας, 54 προγράμματα κατάρτισης αφορούν 1.347 ανέργους και άλλα 12 αφορούν 286 αυτοαπασχολούμενους και υποαπασχολούμενους στον αγροτικό τομέα, συνολικού προϋπολογισμού 3.759.350 ευρώ.  Η υλοποίηση της Δράσης ξεκινά εντός του Ιουνίου του 2013 και εκτός από τα προγράμματα κατάρτισης, θα πραγματοποιηθούν 35 ενημερωτικές ημερίδες πανελλαδικά, που θα αφορούν τις προοπτικές της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα ως διέξοδο στην οικονομική κρίση.

Επιπροσθέτως, παρά τα δημοσιεύματα για κατάργηση υπηρεσιών και μείωση προσωπικού, τόσο ο κ. Χαρουτουνιάν όσο και ο κ. Μαλίδης διαβεβαίωσαν τον Αναπληρωτή Υπουργό, ότι, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για εξοικονόμηση πόρων μέσω συστέγασης υπηρεσιών και καλύτερης αξιοποίησης του υπάρχοντος προσωπικού.

Ενώ, εξετάσθηκε η δυνατότητα αναβάθμισης και περαιτέρω αξιοποίησης των δύο διαπιστευμένων εργαστηρίων Ταξινόμησης, Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος (Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας), ούτως ώστε να αποκτήσει η χώρα επίσημο κρατικό φορέα ταξινόμησης και τυποποίησης της ποιότητας του ελληνικού βαμβακιού.

Τέλος, συζητήθηκαν η γεωγραφική κατανομή των πρότυπων αγροκτημάτων στην επικράτεια, όπως επίσης και ζητήματα πιστοποίησης προϊόντων, για τα οποία θα ενημερώσει τους ενδιαφερομένους το κλιμάκιο του Οργανισμού, κατά την περιοδεία του.

Με το πέρας της σύσκεψης ο κ. Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θέλουμε περισσότερους νέους στην πρωτογενή μας παραγωγή.  Στη γη "κρύβονται" ευκαιρίες για όσους έχουν επιμονή και υπομονή. Το πρόγραμμα του ΕΛΓΟ-Δήμητρα για κατάρτιση ανέργων σε θέματα του πρωτογενή τομέα μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για εκείνους που τολμούν να καταπιαστούν με τη γη και τα ζώα.

Η Πολιτεία στέκεται στο πλευρό του Έλληνα αγρότη. Η περαιτέρω αξιοποίηση των υπαρχόντων υλικοτεχνικών υποδομών και βεβαίως του ανθρωπίνου δυναμικού του Υπουργείου και των εποπτευόμενων οργανισμών του έχει διπλό όφελος: τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους παραγωγούς και την εξοικονόμηση πόρων στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής. Στηρίζοντας την ποιοτική πρωτογενή παραγωγή, συμβάλλουμε στην ανάκαμψη της πατρίδας».


 πηγη: www.agrocapital.gr