Οδηγίες για την προστασία των βαμβακιών της Ηλείας

  18/06/2013

Για την αποτελεσματική φυτοπροστασία των βαμβακοφύτων μέχρι την εμφάνιση του πρώτου χτενιού, εξέδωσε ανακοίνωση το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Π.Ε. Ηλείας.

Στα πλαίσια της εφαρμογής του προγράμματος των γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας της χώρας για το έτος 2013, έχουν εγκατασταθεί, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, φερομονικές παγίδες προκειμένου να παρακολουθείται η πτήση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού του βαμβακιού.

Ειδικότερα επισημαίνεται ότι η υπηρεσία διενεργεί επιτόπιους ελέγχους ώστε να ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς για την αποτελεσματική φυτοπροστασία σε πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο, ενώ παράλληλα συνιστά στους βαμβακοπαραγωγούς να παρακολουθούν τακτικά τα χωράφια τους έτσι ώστε σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα, να εφαρμόζουν τις καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας στο σωστό χρόνο.

Συγκεκριμένα, οι γεωπόνοι του Κέντρου, διαπίστωσαν τα κάτωθι:
1.    Η σπορά των βαμβακοκαλλιεργειών οψίμισε, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν και πραγματοποιήθηκε από το 2ο δεκαήμερο του Μαΐου και μετά. Η πλειοψηφία των βαμβακοκαλλιεργειών βρίσκεται στο στάδιο των τεσσάρων πραγματικών φύλλων, περίπου στα 10 εκατοστά.
2.    Σε κάποιες καλλιέργειες παρατηρήθηκαν κενά μεταξύ των φυτών των γραμμών από σηψιρριζίες. Θα πρέπει να γίνει επέμβαση με σκαλίσματα για καλύτερο αερισμό.
3.    Από τις φερομονικές παγίδες που αναρτήθηκαν  διαπιστώθηκε πτήση των ακμαίων κυρίως του ρόδινου αλλά και του πράσινου σκουληκιού.
4.    Από τις παρατηρήσεις δεν διαπιστώθηκε η παρουσία ή η προσβολή από θρίπες, αλευρώδεις, αφίδες ή τετράνυχο.

Συνιστάται ισορροπημένη προοδευτική ανάπτυξη της βαμβακοκαλλιέργειας και αυτό, όπως τονίζουν οι ειδικοί, επιτυγχάνεται με ορθολογική χρήση της αζωτούχου λίπανσης και της άρδευσης, με την αναγκαία ποσότητα νερού κατά αρδευτική δόση και συχνότητα, προκειμένου τα φυτά να μην εμφανίσουν υπερβολική βλάστηση. Η πλούσια βλάστηση των φυτών, όπως επισημαίνεται, οδηγεί στην οψίμιση της καρποφορίας και τα φυτά γίνονται επιρρεπή (χυμώδη, μαλακά, ευαίσθητα) στην προσέλκυση επιβλαβών οργανισμών και ιδιαίτερα του πράσινου σκουληκιού.

Σύμφωνα με τους γεωπόνους, στην παρούσα βλαστική περίοδο του βαμβακιού, οι συλλήψεις των ακμαίων του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού στις φερομονικές παγίδες, δεν αποτελούν κριτήριο για την εφαρμογή επέμβασης με εντομοκτόνα. Οι φερομονικές παγίδες βοηθούν στον προσδιορισμό της δραστηριότητας των εντόμων και δεν χαρακτηρίζουν προσβολή, αφού στις παγίδες συλλαμβάνονται τα αρσενικά. Η προσβολή διαπιστώνεται από τους επιτόπιους ελέγχους, σε σχέση με τον αριθμό και την ηλικία των ζώντων προνυμφών και του σταδίου ανάπτυξης της καλλιέργειας. Οι βαμβακοπαραγωγοί, όπως τονίζουν οι ειδικοί, πρέπει να επισκέπτονται τις καλλιέργειές τους τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι για τα άλλα έντομα που προσβάλλουν το νεαρό βαμβάκι (αφίδες, θρίπες, αλευρώδεις, τετράνυχος και παρουσιάζουν συστροφές των φύλλων, κατσάρωμα, σχισίματα κ.α), τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι τα φυτά ανακάμπτουν γρήγορα. Συνιστάται η παρακολούθηση των παραπάνω εχθρών 1-2 φορές την εβδομάδα. Κατά κανόνα, αποφεύγεται την περίοδο αυτή η χημική επέμβαση με εντομοκτόνα.
Γενική αρχή είναι ότι δεν πρέπει να ψεκάζουμε για οποιοδήποτε μη εμφανισθέντα ή εμφανισθέντα επιβλαβή οργανισμό, προκειμένου να εγκατασταθούν και να αναπτυχθούν τα ωφέλιμα έντομα.

Επισημαίνεται επίσης ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της ετικέτας τους αναφορικά με τη δόση, τη συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, την τελευταία επέμβαση πριν τη συγκομιδή, την ελάχιστη επίδραση στους οργανισμού μη στόχους-χειριστές-καταναλωτές-μέλισσες-ωφέλιμα.

Τέλος τονίζεται ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα πρέπει να μεριμνούν για την ενημέρωση των μελισσοκόμων, να ψεκάζουν απογευματινές ώρες και κυρίως μετά τη δύση του ηλίου.

Οι βαμβακοπαραγωγοί, είναι αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνοι, για την τελική απόφαση επιλογής, της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης στις συνθήκες της καλλιέργειάς τους, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και κάθε χειρισμού επί της καλλιέργειάς τους, τα οποία συμβάλλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις του σύσπορου βαμβακιού, αναφέρει  η  ανακοίνωση.

Σε περίπτωση σύλληψης μεγάλου αριθμού εντόμων στις φερομονικές παγίδες ή σε περίπτωση που εντοπιστεί προσβολή, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 2621/360108 (Μικέογλου) και 2621/360110 (Στεργίου Β).


 Πηγή: www.agronews.gr