12/06/2013
Διχάζει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πλαφόν στις επιδοτήσεις ενώ οι ανισότητες μεταξύ των δικαιούχων κοινοτικών επιδοτήσεων, είναι μεγάλες. Αυτό άλλωστε έγινε προφανές τα προηγούμενα χρόνια που επιβαλλόταν η δημοσιοποίηση των φυσικών και νομικών προσώπων που λαμβάνουν ενίσχυση από τα ευρωπαϊκά ταμεία, είτε του πρώτου Πυλώνα είτε του δεύτερου Πυλώνα της ΚΑΠ.
Στους
δικαιούχους υπέρογκων ενισχύσεων εμφανίζονται μοναστήρια, η Lufthansa
και η βρετανική βασιλική οικογένεια η οποία δεν δείχνει να παραιτείται
από τα δικαιώματα ενίσχυσης και γης που κατέχει.
Βεβαίως, με βάση τα όσα διεξάγονται στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ, το πιο ευαίσθητο σημείο είναι η βρετανική βασιλική οικογένεια, που δεν δείχνει να παραιτείται από τα δικαιώματα ενίσχυσης και γης που κατέχει.
Η πλειοψηφία των κρατών μελών είναι υπέρ της θέσπισης ενός ανώτατου ορίου στη χορήγηση των ενισχύσεων, που θα τοποθετείται μεταξύ 100.000 και 300.000 ευρώ, χωρίς να τίθενται περιορισμοί για το ποιος ή ποιοι θα μπορούν να λαμβάνουν ενισχύσεις, πέραν από την έννοια των «ενεργών αγροτών», που ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί. Έτσι, η συζήτηση για το αν τα νομικά πρόσωπα ή όχι δικαιούνται ενισχύσεις ή εάν η βασιλική οικογένεια, που φυσικά δεν αφήνει ακαλλιέργητες τις εκτάσεις της, είναι ενεργοί αγρότες έχει προκαλέσει μεγάλες «φουρτούνες» στην Ιρλανδική Προεδρία.
Η ελληνική πλευρά διά στόματος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θανάση Τσαυτάρη έχει εκφραστεί θετικά υπέρ της θέσπισης ενός πλαφόν ακόμα και στα 100.000 ευρώ.
Πηγή: www.agronews.gr