Τσιγάρο σέρτικο βαρύ η αναμονή για φρέσκο χρήμα στη ΣΕΚΑΠ

 26/07/2013

Με υπομονή και… τσιγάρα για τις δύσκολες ώρες της αναμονής, θα πρέπει να οπλιστούν οι εργαζόμενοι, οι προμηθευτές κι όλοι όσοι, άλλοι, εμπλέκονται με τη λειτουργία της ΣΕΚΑΠ, πριν δουν την άλλοτε κραταιά σιγαρετοβιομηχανία να επανακάμπτει σε τροχιά ανάπτυξης.

Η μεταβίβαση κι επίσημα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας του πλειοψηφικού ποσοστού (σ.σ. άνω του 85%) των μετοχών της στον έλεγχο εταιρείας συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, έχει δημιουργήσει προσδοκίες στην αγορά για το μέλλον της καπνοβιομηχανίας, πλην, όμως, η ώρα που ο ομογενής επιχειρηματίας από τη Ρωσία θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να χρηματοδοτήσει την κανονική της λειτουργία, φαίνεται ότι δεν θα είναι και τόσο άμεση.
Στην καλύτερη περίπτωση, όπως πληροφορείται η Agrenda, η ΣΕΚΑΠ θα δει το χρώμα των …ρουβλιών του Σαββίδη από το Σεπτέμβρη και μετά. Κι αυτό γιατί η γενική συνέλευση που ήταν να γίνει την περασμένη Τρίτη 23 Ιουλίου και αναβλήθηκε για τις 6 Αυγούστου, επί της ουσίας δεν θα φέρει ζεστό χρήμα, που τόσο έχει ανάγκη η ακριτική καπνοβιομηχανία για να ξανασταθεί στα πόδια της με αξιώσεις και να διεκδικήσει τα μερίδια που έχασε τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας.
Όπως προκύπτει από την πρόσκληση για τη συνέλευση των αρχών του Αυγούστου, ναι μεν προωθείται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης και μάλιστα κατά ένα ποσό κατά τι μεγαλύτερο των 81 εκατ. ευρώ, μόνο που αυτή θα γίνει με κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων (από τιμολόγια, ανείσπρακτες επιταγές, εγγυήσεις κλπ, που είναι καταγεγραμμένες στο ενεργητικό της) και παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων.
Πρακτικά αυτό μεταφράζεται πως η νέα ιδιοκτησία της ΣΕΚΑΠ προχωρά με την ενέργεια αυτή σε λογιστική, τεχνητή, τακτοποίηση του ισολογισμού της (δεδομένου ότι έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και από το νόμο δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι), προκειμένου να εξυγιάνει την εικόνα του (είναι κάτι που το επιτρέπει η νομοθεσία, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις). Το επόμενο βήμα θα είναι, με «καθαρό το μαγαζί» πλέον να συγκληθεί νέα έκτακτη γενική συνέλευση, πιθανώς στις αρχές Σεπτεμβρίου ή λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα, κατά την οποία θα δρομολογηθεί η απαιτούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, που θα οδηγήσει στην εισροή της κεφαλαιακής ένεσης που αποζητά η καπνοβιομηχανία, χωρίς να κινδυνεύουν τα χρήματα να πάνε να καλύψουν μέρος από τη μαύρη τρύπα που έχει σήμερα ο ισολογισμός.
Το ύψος των κεφαλαίων που θα εισφέρει στη ΣΕΚΑΠ η Donskoy Tabak, ως νέος ιδιοκτήτης της, δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, αν και φημολογείται ότι θα κυμανθούν σε κάτι μεταξύ 20-25 εκατ. ευρώ. Μια τέτοια τάξη μεγέθους εκτιμάται ότι είναι αρκετή, καταρχήν, για να δώσει στη ΣΕΚΑΠ, που καίγεται για ρευστό, την ώθηση να μπει άμεσα σε τροχιά ανάπτυξης και να διπλασιάσει τη δυναμικότητά της από τους περίπου 130-140 τόνους καπνού το μήνα, τώρα, σε τουλάχιστον 250-300 τόνους το μήνα, όπως συνήθιζε να λειτουργεί πριν ξεσπάσει η κρίση και το ρευστό γίνει είδος σε ανεπάρκεια.
Συνεπεία, άλλωστε, της έλλειψης ρευστότητας η ΣΕΚΑΠ από το περίπου 7,5% που ήταν το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά, έχει πέσει τώρα στο 4,5%. Συνολικά η δυναμικότητα του εργοστασίου (η οποία ποτέ στο παρελθόν δεν εξαντλήθηκε), πάντως, είναι της τάξης των 650-700 τόνων μηνιαίως, γεγονός που δείχνει πως υπάρχουν περιθώρια για να αυξήσει την παραγωγή της και μάλιστα σημαντικά.
Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή η εταιρεία πουλά την παραγωγή της σε ένα ποσοστό 65% στην εγχώρια αγορά, με σήματα όπως τα BF, GR, Cooper κλπ, ενώ το υπόλοιπο διοχετεύεται στο εξωτερικό και σε χώρες όπως η Αλβανία, η Τουρκία και άλλες της Μέσης Ανατολής. Με την τεχνογνωσία και το μέγεθος της Donskoy Tabak (σ. σ. πέρυσι παρήγαγε και πούλησε 33 δισ. τσιγάρα, όταν όλη η ελληνική αγορά είναι στα 25 δισ. τσιγάρα), εξάλλου, εκτιμάται ότι σύντομα η παραγωγή, όσο και οι εξαγωγές πολύ άνετα μπορούν να αυξηθούν σημαντικά. Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα, επιμένουν ότι όταν συγκληθεί η αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών τότε είναι που θα ανοίξει τα χαρτιά του ο Ιβάν Σαββίδης για το τι σκέφτεται να κάνει με τη ΣΕΚΑΠ και με τι επενδύσεις –πέραν των 5,5 εκατ. ευρώ που πλήρωσε στην ΑΤΕ και στη ΣΕΚΕ για το 85% των μετοχών- θα υπηρετηθεί ο αναπτυξιακός του στόχος. Μέχρι τότε οι εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι επί δίμηνο, θα συνεχίσουν να είναι σε αναμμένα κάρβουνα και θα περιμένουν με αγωνία να δουν τι μέλλει γενέσθαι και με τις δουλειές τους.




Πηγή: www.agronews.gr