22/07/2013
Τη νεωτεριστική για τα εγχώρια δεδομένα μέθοδο της συμβολαιακής γεωργίας εισάγει συστηματικά πλέον στην ελληνική γεωργία η Τράπεζα ΠειραιώςΟ «σπόρος» έχει ήδη πέσει, αρχής γενομένης με 5-6 τομείς της αγροτικής παραγωγής, που υιοθέτησαν το μοντέλο και οι πρώτοι καρποί της προσπάθειας δείχνουν ότι πρόκειται για μια επιλογή, στην οποία αξίζει τον κόπο να επενδυθεί ακόμη περισσότερη φαιά ουσία και χρήματα.
Όλα αυτά μάλιστα στο πλαίσιο μιας στρατηγικής ανασυγκρότησης, η οποία στο τέλος της ημέρας θα πολλαπλασιάσει ποσοτικά και κυρίως ποιοτικά το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο αποτελεί και το ζητούμενο για τους εμπλεκόμενους με τον κλάδο και την εθνική οικονομία.
Κίνδυνος συγκεντρωτισμού;
Οι πολέμιοι της πρακτικής βέβαια επισείουν τον κίνδυνο συγκεντρωτισμού της παραγωγής στα χέρια λίγων, κάτι που όμως προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει βάση, διότι ο καθένας μπορεί να διεκδικήσει για τον εαυτό του μια θέση στο νέο καταμερισμό, αρκεί να παράγει ανταγωνιστικά και ποιοτικά, συμμορφούμενος σε μια λογική διαρκούς βελτίωσης τόσο του κόστους, όσο και των μεθόδων παραγωγής.
Η νεωτεριστική -για τα ελληνικά δεδομένα- μέθοδος της συμβολαιακής γεωργίας, που εισάγει συστηματικά η Τράπεζα Πειραιώς, μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για τη μεγάλη αλλαγή, καθώς έχει το πλεονέκτημα να αποτελεί μια win – win κατάσταση, τόσο για τους παραγωγούς, τους μεταποιητές, αλλά και το τραπεζικό σύστημα.
Λυμένα τα χέρια του παραγωγού
Ο παραγωγός επί παραδείγματι, έχει στη διάθεσή του έγκαιρα τους αναγκαίους πόρους, χωρίς υποθήκες ή άλλους κινδύνους και ως εκ τούτου «λυμένα τα χέρια», να υποστηρίξει την καλλιεργητική φροντίδα ή την εκμετάλλευσή του, εάν πρόκειται για ζωικό κεφάλαιο.
Απρόσκοπτη ροή στη μεταποίηση
Ο μεταποιητής, από την άλλη, μπορεί και εξασφαλίζει απρόσκοπτη ροή υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη, αφού έχει την ευχέρεια, με την εύρεση ρευστότητας την κρίσιμη περίοδο, να πληρώνει σχεδόν τοις μετρητοίς τον συνεργαζόμενο παραγωγό. Έτσι ρίχνει το βάρος του στην εμπορία και το άνοιγμα νέων αγορών.
Χωρίς επισφάλεια για την τράπεζα
Η τράπεζα, τέλος, απαλλαγμένη από τα «πάθη» του παρελθόντος και τις πολιτικές παρεμβάσεις κάθε είδους, στηρίζει χρηματοδοτικά εκεί όπου πραγματικά υπάρχει ανάγκη αλλά και αξία, διασφαλίζοντας ότι θα εκλείψει η στρεβλότητα και ότι θα είναι σε θέση να επανεισπράξει τα χρήματά της, περιορίζοντας τον κίνδυνο επισφαλειών.
Το μείζον, βέβαια, από όλη αυτή την εξελικτική πορεία είναι η καλή –και ταυτόχρονα διδακτική για το πώς να κινηθούμε στο μέλλον- αρχή που έγινε φέτος, να έχει και ανάλογα καλή συνέχεια. Διότι με στοχευμένες δράσεις, συνέπεια και όραμα, είναι δυνατό, μέσα σε λίγα χρόνια, η ελληνική παραγωγή να έχει αναγεννηθεί, προσφέροντας ανταγωνιστικά σε ποσότητα και ποιότητα προϊόντα και να γίνει στην πράξη πυλώνας ανάκαμψης της οικονομίας.
Βρείτε εδώ ολόκληρο το φάκελο από 401ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda: symvolaiaki_Gewrgia.pdf
Πηγή: www.agronews.gr