«Παράθυρο» Kομισιόν για de minimis έως 7.500 ευρώ στους ελαιοπαραγωγούς

 09/07/2013

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο για καταβολή οικονομικών ενισχύσεων de minimis, στους ελαιοπαραγωγούς, ύψους μέχρι 7.500 ευρώ στον καθένα και σε διάστημα τριών ετών ο επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε. κ. Ciolos απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Σπύρου Δανέλλη.
Πρόκειται για τους αγρότες που υφίστανται απώλεια εισοδήματος λόγω της φετινής προβληματικής καρπόδεσης των ελαιόδεντρων.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ciolos επεσήμανε ότι "η Ελλάδα μπορεί να χορηγεί εθνικές ενισχύσεις για την αντιστάθμιση των ζημιών από δυσμενείς καιρικές συνθήκες οι οποίες καταστρέφουν άνω του 30% της μέσης ετήσιας παραγωγής των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Σε αυτήν την περίπτωση η μέση ετήσια παραγωγή υπολογίζεται με βάση την παραγωγή των τριών προηγουμένων ετών ή τριών ετών κατά μέσον όρο με βάση τα πέντε προηγούμενα έτη, με εξαίρεση τα περισσότερο και λιγότερο παραγωγικά χρόνια.
Οι ενισχύσεις αυτές μπορούν να φθάσουν το 80% των απωλειών (90% στις μειονεκτικές περιοχές) και θα πρέπει να μειωθούν κατά τα ποσά που εισπράχθηκαν στο πλαίσιο καθεστώτων ασφάλισης και κατά τις δαπάνες που δεν πραγματοποιήθηκαν εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Οι ενισχύσεις αυτές πρέπει, καταρχήν, να κοινοποιούνται στην Επιτροπή βάσει του άρθρου 108 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) πριν από τη χορήγηση. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα μέτρα υπό το πρίσμα των κοινοτικών κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και της δασοκομίας 2007-2013. Εναλλακτικά, εάν η ενίσχυση χορηγείται σε ΜΜΕ, είναι δυνατή η εξαίρεσή της από την υποχρέωση κοινοποίησης βάσει του άρθρου 108 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1857/2006.
Τέλος, η Ελλάδα μπορεί επίσης να χορηγήσει ενίσχυση de minimis, υπό τους όρους του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1535/2007. Οι ενισχύσεις αυτές θα πρέπει να περιορίζονται σε 7.500 ευρώ ανά δικαιούχο σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών, εντός των ορίων του εθνικού ανώτατου ορίου που καθορίζεται για την ίδια περίοδο στο παράρτημα του κανονισμού (75.382.500 ευρώ για την Ελλάδα)» κατέληξε  ο κ. Ciolos

Απάντηση ελληνικού Υπουργείου
Οι ζημιές στην παραγωγή των ελαιόδεντρων δεν είναι δυνατόν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Αποζημιώνονται όμως μέσω ΠΣΕΑ, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος στο βουλευτή της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη.
Όπως επισημαίνει ο κ. Χαρακόπουλος οι προϋποθέσεις είναι:
α) Η παραγωγή του έτους ζημιάς να έχει ζημιωθεί κατά είδος προϊόντος σε επίπεδο Νομού, σε ποσοστό 30% και πάνω, σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγούμενων 3 ετών,
β) Να τεκμηριώνεται επιστημονικά από επιτροπή, η οποία ορίζεται από το ΥΠΑΑΤ, ότι η απώλεια παραγωγής είναι αποτέλεσμα μιας δυσμενούς συνθήκης,
γ) τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν το χαρακτηρισμό των συνθηκών ως δυσμενών και,"
δ) να εγκριθεί η δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το ΓΛΚ
Επισημαίνεται ακόμη ότι, μέχρι να διαμορφωθεί η τελική εικόνα για το μέγεθος των ζημιών, ο ΕΛΓΑ θα παρακολουθεί την εξέλιξη της πορείας των ελαιοκαλλιεργειών της Κρήτης.

Πέλλα Λασηθιωτάκη 


Πηγή: www.agronews.gr